Optimaal op- en afschalen met cloud-only strategie PostNL

Meer weten over Cloud Oplossingen?

En meer weten over hoe je kosten kunt besparen en flexibel kunt werken? Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de Coud Services pagina.

Cloud Services Informatie aanvragen

Klant

PostNL is het nationale postbedrijf in Nederland. De postmarkt in Nederland is vrij en PostNL had in 2012 een aandeel in deze markt van 81 procent. De hoeveelheid verstuurde brieven daalt op dit moment.

Om dit op te vangen schakelt PostNL over van een bezorgbedrijf met fulltime postbodes naar parttime postbezorgers. De hoeveelheid pakketten in Nederland echter groeit snel door de toename van het online winkelen. PostNL stimuleert deze groei door webwinkels te ondersteunen met direct mail acties, fulfilment- en betaaldiensten en retourverwerking. Hiermee is PostNL marktleider in de pakkettendistributiemarkt in de Benelux. De kwaliteit van de bezorging is hoog: ongeveer 98 procent van de binnenlandse pakketten wordt binnen 24 uur bezorgd.

Vraag

PostNL opereert voor een belangrijk deel in een krimpmarkt: die van brieven en andere poststukken. Vorig jaar zakten de volumes in met 11 procent, een daling waaraan voorlopig geen einde zal komen. Dankzij de vlucht van online shoppen staat daar een gezonde groei van de pakketpost tegenover.

Daar doet Marcel Krom, als CIO van PostNL eindverantwoordelijk voor de IT-strategie van het post- en pakketbedrijf, niet kinderachtig over: “Die omstandigheden zorgen voor een zekere druk achter de beslissing om naar de cloud over te gaan: de noodzaak om mee te kunnen veren met de markt.”

Transformatie

De transformatie waar PostNL doorheen moet om toekomstbestendig te worden, gaat aan geen enkele afdeling voorbij. Met telkens weer consequenties voor de IT. Krom noemt het voorbeeld van de bezorgers. Veel vaste fulltimers worden vervangen door parttimers die flexibeler worden ingezet. “Postbezorging is geen fulltime baan meer.” Als Krom niet zou ingrijpen, zouden meer parttimers ook meer kosten betekenen, doordat meer ‘koppen’ toegang moeten krijgen tot zijn IT-systemen. Een cloud, waarin het aan- en uitzetten van IT-capaciteit met een druk op de knop gebeurt, kan die kosten beteugelen.

Oplossing

PostNL zet in op een rigoureuze cloudstrategie. Alle ITsystemen die wettelijk over kunnen naar de cloud gáán ook over. Daarmee gaat de post- en pakketvervoerder verder dan welk Nederlands bedrijf van enige omvang ook.

Partner

De post- en pakkettenbezorger besloot een flink stuk van de cloudtoekomst vorm te geven met Sogeti; een vertrouwde partner die al tientallen applicaties bouwde en beheerde voor PostNL. Die meer dan 75 applicaties gaan een zogenoemde public cloud in. Sogeti zet dat neer en beheert deze cloud gebaseerd op Microsoft Azure exclusief voor PostNL. “Dit model zie je niet veel partijen al toepassen”, zegt Gerrie de Jonge, binnen PostNL verantwoordelijk voor de cloudtransitie. “We hebben ontwikkeling en onderhoud van applicaties al jaren uitbesteed aan Sogeti en andere partijen en laten ze nu de nieuwe rol van cloudplatformbeheerder op zich nemen. Met Sogeti is het voor ons als Beneluxspeler erg prettig zakendoen. We kunnen snel en op het hoogste niveau met ze schakelen. Omdat er nog geen referentiecases van dit formaat zijn, kun je zo’n samenwerkingsmodel als het onze alleen aangaan met een partij die je vertrouwt en waarmee je een goede cultural fit hebt.”

Applicaties

Voor een deel gaat PostNL over naar de clouds van Microsoft: Azure en Office365. Dat betekent nog niet dat PostNL halsoverkop de cloudknop omzet. De voorbereidingen voor die overgang begonnen in feite al twee jaar geleden. Bij Sogeti is Johan Flikweert verantwoordelijk voor dit deel van de cloudtoekomst van PostNL. “Inmiddels zijn de zogenoemde transformatiestraten ingericht. Wij noemen dat ook wel wasstraten, waar de applicaties eerst ingaan om ze volgens een gestandaardiseerd proces voor te bereiden voor de daadwerkelijke overgang naar de cloud.

De eerste drie applicaties staan klaar om live te gaan. De volgende tien zitten in de pijplijn. Uiteindelijk zal in 2015 de overgang compleet zijn.

Besparingen

Vragen en bezwaren zijn er volop rond de cloud: hoe zit het met de veiligheid van klantgegevens? Wat als het internet uitvalt en we niet meer bij vitale bedrijfsgegevens kunnen? En ben je niet met handen en voeten gebonden aan een cloudprovider zodra je je hele hebben en houden hebt draaien op diens systemen? Krom kan alle al dan niet rationele bezwaren tegen de cloud relativeren. Hij kan hard maken dat die niet opwegen tegen de voordelen van flexibiliteit en kostenbesparingen. Hij spreekt over een 30 procent kleiner IT-budget.

Ervaring

Wat heeft Gerrie de Jonge tot nu toe geleerd van het cloudavontuur? Drie dingen.

“Allereerst: maak die bold move en ga de cloud in: dat is de toekomst waar organisaties en leveranciers zich vroeg of laat op zullen moeten voorbereiden.

Ten tweede: inventariseer terdege waar je staat met je huidige IT-landschap. En tot slot: kijk goed welke leverancier bij je past en de juiste toegevoegde waarde kan bieden. Dit is een strategisch project en ongewis van aard. Dan moet je, zoals wij met Sogeti, het vertrouwen hebben dat wat je onderweg tegenkomt, samen kunt oplossen.”

Bron: Manag’IT, april 2014

Ook op zoek naar concrete cloud oplossingen?

Lees de case en/of neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Naar Cloud services

Kan ik je verder helpen?