Bij het beschikbaar maken van nieuwe functionaliteit ben je afhankelijk van de onderliggende architectuur. Zeker nu ICT-omgevingen steeds gefragmenteerder worden, met microservices vanuit allerlei cloudlocaties. Daarom duurt het langer om nieuwe tools te introduceren. Als IT-architect weet je dat als geen ander. Maar hoe maak je dat duidelijk aan managers en eindgebruiker? In dit blog geven SogetiLabs Fellow Johan Flikweert en SogetiLabs Tech Lead Peter Rombouts je als IT-architect handvatten om jouw keuzes te onderbouwen en tips om via een sensemaking-aanpak snel en binnen budget de gewenste selfservice architectuur te realiseren.
Sensemaking
Een moderne infrastructuur bouw je met microservices in de cloud. Maar krijg je als architect nog wel de tijd van de business of jouw klant om goed over een samenhangende architectuur na te denken? Als IT-architect moet je jezelf blijven afvragen waarom je iets bouwt. Sensemaking Architecture, wordt dat ook wel genoemd. Dat helpt je ook om managers en eindgebruikers te overtuigen van jouw keuzes. “Er kan heel veel vandaag. Maar als je bij klant komt, voel je de druk door de mogelijkheden van low code/no code. Als architect kun je niet in no-time keiharde kwaliteit bouwen. Zorg altijd dat je weet waarom je iets maakt. Ofwel, welk probleem wil je daarmee oplossen of voorkomen?”, zegt Johan Flikweert. “De tool zelf moet nooit het doel worden.”
Buzzwords
Vaak laten organisaties zich bij het vormgeven van hun architectuur te veel leiden door buzzwords, zoals ‘agile’, ‘scalability’, ‘data-driven’ of ‘hybrid’. Ze hebben gehoord dat ze hier iets mee ‘moeten’. “Deze hypewoorden op zichzelf zijn niet zaligmakend, er moet een doel achter zitten”, adviseert Flikweert. Dat geldt ook voor het buzzword ‘selfservice’. “Wat levert selfservice jouw organisatie of klant onder aan de streep op? Wat zijn de consequenties als je hier niet over nadenkt? Je kan selfservice wel inregelen, maar hoe houd je grip op je kosten, op je security en compliance? Hoe realiseer je wat je beoogt met selfservice en voorkom je complexere, tragere en duurdere IT?” Dat zijn zaken waar je als IT-architect goed over moet nadenken en richting aan moet geven in plaats van mee te gaan in de hype van bepaalde termen.
Maintainability
Peter Rombouts geeft een voorbeeld van een ander buzzword en hoe je daarmee om kunt gaan: “Maintainability is een term die we bij klanten vaak horen, zoals onlangs bij een techbedrijf. Stel jezelf dan eerst de vraag: waarom is maintainability voor deze organisatie zo belangrijk? Ten eerste omdat het techbedrijf aantrekkelijk wil blijven voor de beste developers en engineers. Ten tweede wil het bedrijf flexibel zijn: snel nieuwe technieken kunnen inpassen. Ten derde moet een carve-out mogelijk blijven; dit techbedrijf wil snel organisatiedelen en de bijbehorende IT-omgeving kunnen loskoppelen of juist kunnen toevoegen bij een fusie.”
Tips voor het bouwen van een sensemaking architecture
Hoe voorkom je dat je in de valkuilen loopt: dat je niet meegaat in hype van buzzwords en tools niet als doel maakt? “Standaardisatie is daarin belangrijk. Ga eens na hoeveel tools je hebt die allemaal ongeveer hetzelfde kunnen? Vaak kan je met minder af. Dat betekent dat je ook bespaart op resources en kosten, en er minder integratie-uitdagingen zijn,” zegt Peter Rombouts. Ook monitoring kan helpen om valkuilen te ontwijken en een effectieve architectuur te ontwikkelen. “Monitoring zorgt voor grip – ook een buzzword dat je vaak tegenkomt. Dit opent de deur naar trendanalyse en geeft je inzicht in het gebruik van bepaalde tools. In de huidige gefragmenteerde en snel veranderende cloudwereld moet je eigenlijk blijven monitoren en jezelf blijven afvragen ‘heb ik dit cloud-onderdeel nog steeds nodig’?”
Kortom, wees kritisch op wat je ontwikkelt, zeker als je bepaalde buzzwords vaak hoort terugkomen. Hoe? Door altijd jezelf de sensemaking-vragen te stellen: waarom, voor wie en waarvoor hebben we deze functionaliteit nodig? Maak daarbij gebruik van standaardisatie en monitoring, dan leg je de basis voor een sensible, wendbare en duurzame architectuur.
Meer weten over Sensemaking Architecture?