Agentschap Telecom brengt ether met Big Data in kaart

Foto ether agentschap telecom

Klant.

Frequentieruimte is geen onuitputtelijke bron. Daarom houdt Agentschap Telecom zich bezig met het waarborgen van de beschikbaarheid van moderne en betrouwbare telecommunicatie, in en voor Nederland. Agentschap Telecom is een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het agentschap is zowel uitvoerder als toezichthouder.

Vraag.

Nederland is een drukbezet land. Met een bevolking die volop gebruik maakt van de elektronische communicatie­mogelijkheden, raakt ons Elektronisch Communicatie­domein (ECD) overvol. Mobiele telefoons, televisie, radio; ze zijn allen afhankelijk van een goed functionerend ECD - in de volksmond ook wel ‘de ether’ genoemd.

Om haar taak als toezichthouder nog beter uit te voeren, besloot het Agentschap Telecom tot aanschaf van nieuwe meetapparatuur. Hiermee worden er dagelijks miljarden gegevens verzameld. Men kan hier gerust de term ‘Big Data’ laten vallen. Daarnaast had het agentschap ook de wens om externe bronnen als Marktplaats en Twitter te ontsluiten.

Oplossing.

Om deze gegevens daadwerkelijk te verwerken en om te vormen tot stuurinformatie werd Sogeti ingeschakeld. Met behulp van de expertise van Sogeti op het gebied van BI en Analytics heeft het agentschap haar toezichthoudende functie op een hoger niveau getild.

Voor het omzetten van de ‘big data’ naar visueel inzichtelijke rapportages werd Oracle en Matlab ingezet. Met deze analyse- en rapportagetools worden de meetgegevens omgezet in een geografische en spectrografische presentatie.

Informatie met een druk op de knop

Door het sterke geografische karakter van de toezichthoudende functie van het agentschap, is dit inzicht van groot belang. Zo kan een inspecteur op verdachte locaties en een bepaalde tijd controleren. Doordat metingen een nog nauwkeuriger beeld geven van de locatie van de storing, kan eventueel illegaal gebruik van de ether zeer precies opgespoord worden. Vervolgens kan de inspecteur met één druk op de knop ter plekke meer informatie verkrijgen over bijvoorbeeld een perceeleigenaar, de historie met betrekking tot storingen, opgelegde sancties en eerder verrichtte metingen.

Volledig overzicht in enkele seconden

Naast het toezicht op eventueel illegaal gebruik van de ether, wil het agentschap ook de bezettingsgraad van de ether meten. Met de BI-oplossing van Sogeti werd ook op dit vlak een enorme vooruitgang geboekt. Voordat de nieuwe apparatuur in gebruik werd genomen, kon Agentschap Telecom maximaal drie keer per jaar een volledig overzicht krijgen van het gehele spectrum. Inmiddels is dit een kwestie van seconden. Met behulp van de BI-oplossingen van Sogeti wordt deze informatie binnen no-time verwerkt tot stuurinformatie.

Verbeterde inzichten

Wie meet, weet. Dit geldt zeker voor het Agentschap Telecom. De combinatie van nieuwe meetapparatuur gekoppeld aan de BI-oplossingen van Sogeti heeft het agentschap nieuwe en verbeterde inzichten gegeven. Hiermee kunnen zij hun toezichthoudende functie nog beter uitvoeren. Met minder inspanning en slimmere inzet van technologie wordt er meer bereikt. De voordelen op een rijtje:

  •  Hoog frequent metingen verwerken
  • Storingen verklaren
  • Doelgericht optreden op basis van locatie-, frequentie- en tijdsanalyse
  • Efficiënter en effectiever optreden tegen illegaal gebruik van de ether
  • Informatiegestuurd toezichthouden
  • Mensen en middelen effectiever en efficiënter inzetten
  • Gemakkelijk rapporteren aan stakeholders, beleidmakers en andere toezichthouders

Head of Monitoring and Technical Support Market Surveillance and Enforcement - Agentschap Telecom
“Na een intensieve periode van investering en ontwikkeling is Agentschap Telecom klaar voor de volgende stap: met informatie gestuurd werken de 21ste eeuw in.”

 Marcel de Wit, BI consultant - Sogeti
“Het was een voorrecht om als BI-er mee te werken aan dit project. Alle nieuwe ontwikkelingen zaten erin: Scrum, Big Data, Sociale Media en GIS. Uitdagender kan je het niet hebben!”

Bekijk een video:

Gerelateerde  informatie:

Als u meer achtergrondinformatie wilt over deze case, bekijk dan deze publicatie of e-mail Chris Vlaanderen

Contact

E-mail Chris