Applus scant pijpleidingen met rupsvoertuigjes, van woestijn tot Alaska.

High-tech software meet en test pijpleidingen over gehele wereld.

Klantencase Applus

Klant.

Applus Rtd is een wereldwijd opererende dienstverlener voor de energie-, olie-, gas- en chemische industrie.

Het bedrijf levert zekerheid over installaties door middel van niet-destructief onderzoek, inspectie, en certificatie. Door het inzetten van hoog gekwalificeerde specialisten en de nieuwste en meest innovatieve technieken en methodes, kan Applus Rtd zich focussen op de klantbehoeften en -uitdagingen én op het toepassen van op maat gemaakte ‘solutions’.

Vraag.

Alles wat roest en wat lassen heeft, daar komt Applus in beeld.

Controleren en meten

Eens in de zoveel tijd worden leidingen gecontroleerd, bijvoorbeeld of er niet te veel geroest is en of slechte plekken niet veel slechter zijn geworden. Bij zo'n leiding kan Applus uitrekenen wat de dikte is van de leiding en aan de hand van de specificaties van die betreffende leiding, kunnen ze de maximum druk uitrekenen die er op gezet mag worden. Op die manier weet een klant dat hij nog een x-aantal jaren met een leiding kan doen voordat er tot reparatie of vervanging moet worden overgegaan.

Niet-destructief testen

Niet-destructief testen houdt in dat de kwaliteit van de leiding in kwestie wordt onderzocht, zonder het object daadwerkelijk te beschadigen. Bijzonder is dat dit werk kan worden gedaan in een snikhete woestijn, maar ook in het steenkoude Alaska, omdat de moerassen ’s winters bevroren en dus begaanbaar zijn.

Oplossing.

Sogeti werd ingeschakeld voor het schrijven van de software voor dit zogenaamde niet-destructief testen.

On-board electronica

Denk hierbij aan tools, rupsachtige voertuigjes met on board-elektronica, die door pijpleidingen rijden of drijven en met ultrasoon geluid de wanden real time scannen op defecten. Er zijn verschillende tools voor onderzoeken in pijpleidingen. Sommige hangen aan een lange kabel. Zo’n type tool kan gerust 20 km een leiding ingaan voor onderzoek. Ook zijn er tools die zonder kabel ‘meedrijven’ in de vloeistof om metingen uit te voeren. De tool wordt na het onderzoek teruggepompt zodat de meetresultaten uitgelezen en gedeeld kunnen worden met de klant.

Meten van 160 sensoren

De software die hiervoor bedoeld is, is geschreven door Sogeti. Deze software is momenteel nog niet ‘multi-user’: dat is een volgende te nemen stap. Nu worden alleen wanddikte en amplitude (de signaalsterkte) gemeten aan de hand van maar liefst 160 (!) sensoren die rondom de tool zijn gepositioneerd. Soms wil een klant het hele ultrasoon signaal bekijken, alleen dan heb je het over verschrikkelijk veel data, zo veel, dat past niet in een enkele tool en die data krijg je niet snel genoeg naar buiten. Er zijn plannen om dat ultrasoon signaal te comprimeren en op die manier toch alles te kunnen meten. Dat betekent dat er in de firmware van de tool het nodige moet worden aangepast. Ook hier rust een schone taak voor Sogeti.

Meer informatie over high-tech electronica? 

Benieuwd naar meer informatie over de case of de toegepaste high-tech software? Neem dan contact op met Wim Verheijen.