Complete IT-omgeving van Ecofys in de Cloud.png

Complete IT-omgeving in de cloud voor Ecofys

Meer weten over Cloud Services en Oplossingen?

En ook benieuwd naar hoe Sogeti kan bijdragen aan een flexible IT-omgeving?

Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op Cloud Services & Oplossingen.

Cloud Services Informatie aanvragen

Klant.

Ecofys levert consultancydiensten op het gebied van duurzame energie, energiebesparing, CO2-efficiëntie, energiesystemen en -markten en energie- en klimaatbeleid. Op basis van kennis en innovatie wil Ecofys de ideeën van nu omzetten in de uitvoerbare werkelijkheid van morgen.

Op deze manier helpt het consultancybedrijf organisaties uit de publieke sector en het bedrijfsleven om zich aan te passen aan veranderingen en om snel marktkansen te herkennen. Dat resulteert onder andere in intelligente, praktische en duurzame oplossingen voor het gehele spectrum van hernieuwbare energie. Het bedrijf is wereldwijd actief in zo’n vijftig landen, vanuit vijf vestigingen verspreid over de wereld.

Vraag.


Ecofys bevindt zich in het hart van de wereldwijde energiesector: een dynamische branche waar nieuwe ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen.

Flexibele IT

Om snel in te kunnen spelen op deze veranderingen, had Ecofys behoefte aan een flexibele IT-omgeving. Hiermee wil Ecofys zo efficiënt, eenvoudig en goed mogelijk aan alle klantwensen kunnen voldoen. Om zijn nieuwe systeem optimaal te laten aansluiten op zijn businessapplicaties, -processen en -behoeften, besloot het bedrijf om zijn nieuwe IT-omgeving volledig van de grond af op te bouwen, volgens het Greenfield-principe. Maar Ecofys had behoefte aan meer dan alleen een nieuwe IT-omgeving. Het bedrijf zocht een strategische partner die hen op IT-gebied volledig kon ontzorgen – qua advies, beheer en eventuele systeemuitbreidingen in de toekomst.

Oplossing.

Ecofys vond in Sogeti de ideale strategische IT-partner, met een uitgebreide kennis en ervaring van de cloud, een bedrijfscultuur die aansluit op de Ecofys-mentaliteit en een pragmatische aanpak waarbij de vaste kaders niet heilig zijn. Sogeti ontwikkelde en implementeerde voor Ecofys stapsgewijs een compleet nieuwe IT-omgeving in de cloud op basis van de nieuwste Microsoft cloud-oplossingen, zoals Microsoft Azure, Office365 en SharePoint Online.

IT in de Cloud

Ecofys koos mede voor Sogeti vanwege haar uitgebreide kennis van en ervaring met de cloud. Deze ervaringen heeft Sogeti geconcretiseerd in standaard solutions, aangeboden vanuit de Sogeti Cloud Factory. Ook de complete dienstverlening was een reden om voor Sogeti te kiezen. Als partner van Microsoft op het gebied van cloud kan Sogeti nagenoeg elke cloud oplossing leveren. Daarnaast is Sogeti ook in staat het volledige IT-beheer uit handen te nemen. En last but not least: de bedrijfscultuur en flexibele aanpak van Sogeti past uitstekend bij de gefaseerde ontwikkeling van een compleet nieuwe omgeving en de migratie naar de cloud.

Reis naar de cloud

Sogeti en Ecofys hebben samen de reis naar de cloud gemaakt. Tijdens dit traject waren de business doelstellingen van Ecofys leidend. Zo hebben Ecofys en Sogeti onderweg continu samen gekeken welke oplossing het beste aansloot op de behoeften en de actuele situatie. Welke weg slaan we in? Hoe kunnen we obstakels het beste omzeilen? Om vervolgens de cloud-omgeving volgens deze pragmatische en flexibele aanpak steeds verder op te bouwen. Daarbij hanteerden Ecofys en Sogeti een ‘cloud first’-beleid. Bij nieuwe investeringen in IT werd eerst gekeken naar cloud-oplossingen en daarna pas naar traditionele IT. Met als resultaat een customized, flexibele cloud-omgeving die staat als een huis.

Stapsgewijze aanpak

Het stapsgewijze proces naar de cloud begon met de volledige migratie naar Microsoft Office365. Dat verliep niet alleen uitstekend, het zorgde er ook voor dat ook de Ecofys-medewerkers veel vertrouwen kregen in de cloud. Vervolgens migreerde Sogeti steeds meer businessapplicaties en data naar de cloud en richtte een datacenter daar op in. 'Wat hebben we nu eigenlijk niet in de cloud?', zegt Stephen Brown, IT Manager bij Ecofys. 'Office365, SharePoint Online en Exchange Online voor de kantoorproductiviteit, een aantal SaaS-oplossingen en bijvoorbeeld mobile device management in ieder geval wel. Ook de IT-infrastructuur is ondergebracht in de cloud. Bovendien neemt Sogeti het hardwarebeheer volledig uit handen.'

Voordelen van de cloud

Met zijn cloud-omgeving beschikt Ecofys altijd over de gewenste IT. Het consultancybureau betaalt daarvoor per gebruik (pay-per-use). 'De ene dag hebben we veel rekenkracht nodig, de andere niet. We betalen nu alleen voor de capaciteit die we gebruiken', zegt Brown. 'Daarnaast zijn de applicaties en data in de cloud altijd beschikbaar, vanaf elk met internet verbonden device.'

Besparingen

Met de nieuwe cloud-omgeving heeft Ecofys zijn IT-kosten met ongeveer 35 procent kunnen terugbrengen. Dat komt ten eerste omdat Ecofys nu alleen voor de hardware, software en services betaalt die het bedrijf daadwerkelijk gebruikt. Ten tweede hoeft Ecofys minder IT-kennis in huis te hebben omdat Sogeti het systeembeheer voor haar rekening neemt. Daardoor heeft het bedrijf zijn IT-afdeling kunnen inkrimpen van acht naar drie medewerkers. En als de situatie daar om vraagt, kan Ecofys eenvoudig weer opschalen. Want zijn IT-infrastructuur in de cloud kan meegroeien met zijn business. Uiteraard staat Sogeti dan altijd klaar om mee te denken en uit te voeren. Daarmee is Ecofys qua IT volledig klaar voor de toekomst.

Stephen Brown – IT Manager Ecofys

Sogeti heeft goed geluisterd naar onze behoeften en begrijpt onze business. Hier hebben ze een passende infrastructuuroplossing voor ontworpen en gebouwd. Sogeti denkt bovendien proactief mee, dat wordt erg gewaardeerd.

Alain Doeleman – Delivery Manager Sogeti

Ecofys heeft altijd het volste vertrouwen in onze aanpak gehad. Daardoor hebben we samen de reis naar de cloud succesvol kunnen voltooien.

Ook op zoek naar concrete cloud oplossingen?

Neem dan contact met ons op! 

 
 

Kan ik je verder helpen?