Enexis Groep naar de cloud

Enexis is agile dankzij public cloud migratie

Ontdek de voordelen van de cloud

Dankzij de multi-cloud oplossing van Sogeti werden meer dan 200 applicaties naar de cloud gemigreerd. Benieuwd welke voordelen dit opleverde? Lees de case of ga direct naar onze cloud services.

Naar Cloud services Expertise aanvragen

Vier jaar geleden is besloten dat Enexis, een van de drie grote netbeheerders in Nederland, overstapt op een multi-cloud oplossing met focus op de benodigde flexibiliteit, betrouwbaarheid, innovativiteit en kostenefficiëntie om concurrerend te blijven in de markt. Sogeti vormde een partnership met Schuberg Philis en First Consulting en hielp hierbij door de implementatie van deze oplossing.

Watch Enexis is agile dankzij public cloud migratie on YouTube.

Van het datacenter af

De energiemarkt verandert snel vanwege de energietransitie. De vraag naar duurzame energie wordt groter, Nederland stapt steeds meer over naar elektriciteit als primaire energiebron, elektrische auto’s veranderen het straatbeeld en er is een groeiend tekort aan engineers om het net te onderhouden.

De organisatie moet daarom flexibel worden ingericht. Daarbij wordt gekeken naar het personeel en de cultuur, maar ook naar hoe de ICT van de organisatie nu is ingericht. Enexis zocht hierbij naar een oplossing die er onder andere voor zorgde dat van het datacenter kon worden afgestapt.

Oplossing

Enexis vroeg hiervoor om hulp aan de Europese markt. Sogeti vormde een partnership met Schuberg Philis en First Consulting, wat het SSF-consortium wordt genoemd. Deze groep werd door Enexis gekozen als betrouwbare partner voor de ontwikkeling van deze multi-cloud oplossing.

200 applicaties naar de cloud

Onderdeel van deze oplossing is dat meer dan 200 applicaties werden overgebracht van ‘on premise’ naar de cloud. Het resultaat hiervan is dat meer agile gewerkt kan worden en dat applicaties met nieuwe functionaliteit veel sneller kunnen worden ontwikkeld en gebruikt. De applicaties worden op dit moment 24 uur per dag en 7 dagen per week onderhouden en beheerd. De gekozen OneDeliver-aanpak zorgde ervoor dat de migratie geautomatiseerd verliep en dat applicaties op dit moment continu geoptimaliseerd worden in de cloud. Applicaties worden in 2 dagen gelanceerd, in tegenstelling tot de 6-12 weken die het voorheen was. Verder zorgen de geautomatiseerde processen voor een kostenbesparing van 25% en is Enexis altijd volledig op de hoogte van wat er in de IT-infrastructuur gebeurt.

  • Enexis past nu een agile werkwijze toe waardoor nieuwe functionaliteit sneller kan worden toegepast
  • De implementatie en integratie van applicaties is vereenvoudigd dankzij Continuous Integration en Continuous Deployment (CI/CD)
  • Applicatie delivery duurt nog maar 2 dagen, in plaats van 6-12 weken
  • Volledig geautomatiseerde processen zorgen ervoor dat systemen uitgeschakeld worden wanneer ze niet gebruikt worden, wat zorgt voor 25% kostenbesparing

Jeroen Sanders - Managing Director ICT Enexis Groep

"Sogeti is goed in het vertalen van technologie naar echte, tastbare waarde. Dat is ook wat zij ons hebben gebracht."

Over Enexis

Enexis is met 4.500 medewerkers een van de drie grote netbeheerders in Nederland. Enexis implementeert, beheert en onderhoudt een groot deel van het Nederlandse gas- en elektriciteitsnet. Enexis bedient 2,8 miljoen klanten op het gebied van elektriciteit en leveren zij aan 2,3 miljoen klanten gas.

Meer informatie over migreren naar de cloud?

Net zoals Enexis profiteren van alle voordelen van de transitie naar de cloud? Bekijk onze cloud services of vraag direct onze expertise aan.

Naar cloud services Expertise aanvragen

Kan ik je helpen?

Enexis animatie