Studentenportaal in de cloud voor ROC Friesland College

Klantencase ROC Friesland College

Meer weten over onze Cloud Services?

Benieuwd hoe het ROC Friesland College studenten faciliteert om overal, via elk device lesinformatie en -apps te gebruiken? Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de servicepagina Cloud Services.

Cloud Services Informatie aanvragen

Klant

Het ROC Friesland College biedt middelbaar beroeps- (MBO) en volwassenonderwijs aan 15.000 studenten per jaar.

Dat doet de onderwijsinstelling vanuit tien locaties in Leeuwarden en Heerenveen. Kennisdeling staat centraal in de aanpak van het ROC. Zo werkt het ROC Friesland College samen met het bedrijfsleven, instellingen en andere onderwijsorganisaties. Ook de informatie-uitwisseling tussen studenten en docenten is een belangrijk aandachtspunt.

Vraag

Het ROC Friesland College wil het zijn studenten makkelijk maken om op de hoogte te blijven van roosterwijzigingen, examenplanningen, cijferlijsten en meer.

Daarnaast moeten ze kunnen studeren waar en wanneer ze maar willen. Een studentenportaal in de cloud moest uitkomst bieden – een online omgeving waar studenten altijd alle onderwijsinformatie, -applicaties en administratieve informatie makkelijk, op één centrale plek kunnen vinden, gebruiken en delen.

Portal in de cloud

Het studentenportaal moest gebruiksvriendelijk worden. Passend bij de wensen van de nieuwe generatie studenten die behoefte hebben aan persoonlijke en mobiele onderwijsservices. Daarom besloot het ROC een cloud portal met een responsive design te laten ontwikkelen. Zodat ook studenten die leren en werken in de praktijk (de praktijkroute) bij organisaties lesmateriaal en onderwijsinformatie op hun mobiel en tablet kunnen gebruiken.

Oplossing

Het ROC Friesland College vroeg Sogeti om het nieuwe portal nog voor het begin van het nieuwe collegejaar te realiseren. Sogeti pakte de handschoen op en ontwikkelde in één maand het nieuwe studentenportaal FCLive.

Standaard SharePoint Portal Solution

Deze cloud omgeving is gebaseerd op de kant-en-klare Sogeti SharePoint Portal Solution met responsive design inclusief standaard functionaliteit als nieuwsdeling en chat via Yammer. Ook de nauwe samenwerking en strakke aanpak droegen bij de snelle realisatie. Daarvoor maakten Sogeti en het ROC eerst een gedetailleerde portalindeling in een workshop: welke functionaliteit moet waar in het portal komen? Zo kon Sogeti FCLive precies volgens de wensen en planning van het ROC in de lucht krijgen.

Overal op elk device

Het cloud portal is locatieonafhankelijk. Het integreert met Office365, waardoor studenten altijd en overal bij hun e-mail en andere educatieve applicaties kunnen. Het portal is ook device-onafhankelijk. Door het responsive design is de look-and-feel hetzelfde op een tablet, pc en smartphone. Bovendien heeft het portal single sign-on; één keer inloggen is voldoende om alle gewenste onderwijsinformatie en -apps zoals Microsoft Exchange, Word, Excel, Yammer en Skype te openen.

Persoonlijke informatievoorziening

Studenten krijgen gepersonaliseerde informatie, dus alleen nieuwsberichten, roosterwijzigingen en digitale boeken van hun eigen opleiding. Met aanvullende functionaliteit weet het ROC de ‘information overload’ te voorkomen. Zo zien studenten alleen een beperkt aantal buttons en de laatste vijf berichten. Willen ze digitaal lesmateriaal openen? In ‘Mijn Studie’ vinden ze hun boeken en klassikale opdrachten. Daarvoor heeft Sogeti een externe onderwijscatalogus via Microsoft Azure aan het portal gekoppeld.

Onderwijskwaliteit omhoog

Binnenkort integreert Sogeti FCLive met een vergelijkbaar SharePoint Online-portal voor medewerkers, zodat docenten en studenten voortaan eenvoudig documenten kunnen delen en communiceren via één centrale omgeving. Ook worden onderwijsplanningen dan automatisch in persoonlijke agenda’s bijgewerkt. Via Microsoft Classroom biedt het ROC studenten en docenten in de toekomst de mogelijkheid om informatie, opdrachten en lesmateriaal per klas, vak of opleiding te bundelen. Op deze manier geeft het ROC Friesland College zijn onderwijs nog een extra kwaliteitsboost.

Inge van Dongen, Programma coördinatie DLWO, ROC Friesland College

Het portal biedt studenten alles wat ze willen. Ze gebruiken het dan ook veel intensiever dan het oude blackboard. Zo is e-mailverkeer via het portal met 2.000 procent toegenomen.

Coen Eskes, Principal Consultant Office 365 / SharePoint Sogeti

Dankzij de geoliede samenwerking met het ROC Friesland College hebben we binnen één maand een responsive cloud portal kunnen neerzetten.

Meer weten over een samenwerkingsportal in de cloud?

Wilt u net als het ROC Friesland College binnen één maand een cloud portal met responsive design op basis van Microsoft SharePoint neerzetten? Neem contact op met Ton van Veen of bekijk direct onze cloud services.

Naar Cloud services Direct expertise aanvragen

Kan ik je verder helpen?