Klantcase Eneco slimladen

App SlimLaden laadt Tesla op als duurzame stroom het voordeligst is

Meer weten over de IoT Services?

En ben je benieuwd hoe we onze IoT-expertise kunnen inzetten binnen de organisatie?

Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de IoT Services pagina. 

IoT Services Informatie aanvragen

Klant.

Eneco is een landelijke energieleverancier die zich richt op hoogwaardige energielevering. Daarbij ligt het accent op het streven naar duurzaamheid en het bieden van optimale klantenadvisering. Eneco hecht veel waarde aan het leveren van duurzame energie, wat onder andere tot uiting komt in zijn windprogramma.

 

Vraag.

De stroomprijs varieert steeds meer. Dat komt onder andere door de sterke groei van duurzaam opgewekte elektriciteit. Eneco wil klanten de mogelijkheid bieden om vraag en aanbod van duurzame stroom op het beste moment met elkaar te matchen, zodat zij optimaal gebruik kunnen maken van de beschikbare duurzame energie in Nederland voor de beste prijs.

Duurzame stroom voor Tesla-rijders

Ook autofabrikant Tesla heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Met het oog op duurzaamheid, wilden Eneco en Tesla autorijders zo voordelig mogelijk duurzame stroom aanbieden om hun auto op te laden. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare duurzame energie in Nederland en investeert iedere Tesla rijder automatisch in duurzame energie. Bijvoorbeeld als het stevig waait in Nederland en er veel windenergie is. Of in de toekomst als er veel zonproductie is.

Oplossing.

Sogeti hielp Eneco bij de ontwikkeling van Eneco SlimLaden. De dienst werkt via een speciaal hiervoor ontwikkelde Service, waarbij de gebruiker instelt op welk tijdstip de auto geladen dient te zijn. Eneco SlimLaden kiest daarvoor automatisch de gunstigste momenten, met de laagste tarieven. De stroom wordt tegen de dan geldende marktprijs afgerekend met de klant. De marktprijs wordt zelfs per kwartier aangepast aan de ontwikkelingen op de inkoopmarkt. Hierdoor betaalt de klant altijd de laagste prijs, binnen de door de klant aangegeven oplaadwensen. Uit de eerste ervaringen blijkt dat Henk Kippersluis op een nachtelijke laadbeurt tot één euro kan besparen.

 

Klantcase Eneco slimladen

Hoe werkt het?

De eerste service, die én de laadpaal aanstuurt én beschikt over actuele energieprijzen. Bij de SlimLaden service komen verschillende databronnen bij elkaar. De data van de gebruiker, data uit het voertuig en de prijsdata van energie wordt in Microsoft Azure opgeslagen. Om deze datastromen te verwerken en op te slaan heeft Sogeti gebruik gemaakt van de IoT services van Microsoft Azure. Ook voor de motor van het systeem, waar het laadgedrag van het voertuig wordt aangestuurd, is gebruik gemaakt van Microsoft Azure. Zo heeft deze oplossing optimaal gebruik gemaakt van IoT Platform services in de cloud!

IoT platform in de cloud

Eneco wilde de applicatie in de Cloud laten draaien met Microsoft Azure als IoT platform. Dat is ook de reden dat Eneco koos voor Sogeti. Sogeti heeft namelijk uitgebreide ervaring met cloud applicaties op basis van Microsoft Azure. Sogeti hielp Eneco door de IoT-infrastructuur voor Eneco SlimLaden te ontwikkelen. Ook verzorgde Sogeti de implementatie en dat alles in slechts twaalf weken.

Jorg van Heesbeen – Innovation Manager Eneco

We kozen voor Sogeti vanwege hun ruime kennis en ervaring met Microsoft Azure. Sogeti heeft ons geholpen bij de ontwikkeling, de architectuur en de implementatie van deze unieke service.

Pablo Derksen – Directeur Business Lines Sogeti

De communicatie tussen de Tesla-auto en de SlimLaden-applicatie is een geweldig voorbeeld van het Internet of things. In de komende tijd gaan we nog veel meer van dergelijke voorbeelden zien.

Meer weten over deze case?

Wil je meer weten over deze case of benieuwd naar onze IoT- en Cloud oplossingen? Neem dan contact met ons op. 

Kan ik je verder helpen?