Onderkant vrachtwagen Vehicle Systems Engineering VSE

Efficiëntere High Tech testprocessen bij VSE

Meer weten over High Tech Services?

Ben je benieuwd hoe Sogeti de testprocessen optimaliseerde voor VSE? Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de High Tech Services pagina.

Naar High Tech Services Informatie aanvragen

Klant

VSE - Vehicle Systems Engineering B.V. - houdt zich bezig met het optimaliseren van truck- en transportmaterieel met behulp van digitaal geregelde hydraulica (vooral stuur- en veersystemen).

Deze vooruitstrevende producten maken trucks en opleggers eenvoudiger bestuurbaar. Zo komt bouwmateriaal met de systemen van VSE op plaatsen die voorheen onbereikbaar waren. Verschillende toonaangevende Europese vrachtwagen- en opleggerfabrikanten passen VSE-technologieën dan ook toe in hun producten. VSE kan niet alleen kant-en-klare en makkelijk te installeren systemen leveren, maar ook een compleet engineeringproces voor haar rekening nemen of begeleiden.

Vraag

Na de productontwikkeling, test VSE haar producten uitvoerig. Aan deze verificatiekant van het ontwikkelproces bestond echter een te grote afstand tussen unit-testen en systeemtesten.

Daarnaast was het testen bij VSE een domeingedreven activiteit. Dat moest anders. Daarom schakelde VSE Sogeti in met de vraag om een kwalitatief beter en efficiënter testproces op te zetten. Dit testproces moest in de eerste plaats de unit- en systeemtesten beter op elkaar laten aansluiten. In de tweede plaats moest het nieuwe testproces beschikbaar en bruikbaar zijn voor verschillende producten in plaats van voor één domein. Tot slot wilde VSE dat nieuwe testprocessen bruikbaar zouden zijn voor verschillende producten.

Oplossing

Om de testprocessen bij VSE te optimaliseren, paste Sogeti de dienst Quick Tech Testing toe: een testmethode die aan de hand van vier pragmatische stappen leidt tot uniforme en toekomstvaste producttesten. Binnen een half jaar waren de resultaten al daar: bij VSE heeft een duidelijke verschuiving plaatsgevonden van domeinkennis gedreven testen naar testen met testvakkennis (conform de methodiek TMap®).

Testvolwassenheid

In een half jaar heeft Sogeti een pragmatisch stappenplan neergelegd. Hiermee kan VSE verder groeien in testvolwassenheid. Ten eerste omdat de testuitvoering reproduceerbaar is. Dat betekent dat VSE een geoptimaliseerd testproces van het ene product ook kan inzetten voor het verbeteren van andere producttesten. De kennis daarvoor is vastgelegd in een gestructureerd plan, zodat verschillende testengineers dit kunnen gebruiken.

Stabiele basis testprocessen

Ten tweede zijn de requirements verbeterd. Daardoor heeft VSE meer inzicht en grip op de kwaliteit van het productontwikkelproces. Ook de nieuwe requirements zijn vastgelegd in hetzelfde stappenplan ‒ een stabiele basis om de testprocessen in de toekomst verder te verbeteren. Hiermee kan VSE bijvoorbeeld de testuitvoering automatiseren of de doorlooptijd van testen significant verkorten.

Fred Roseboom - Projectleider VSE

Sogeti heeft ons testproces aanzienlijk verbeterd. Dit heeft niet alleen een betere kwaliteit en snellere doorlooptijd opgeleverd, maar ook een verhoogde test awareness.

Tom van de Ven - High Tech Test Consultant Sogeti

Quick Tech Testing biedt een pragmatisch startpunt in testen en bouwt dit uit naar een teststructuur waarmee VSE huidige processen kan verbeteren, maar in de toekomst ook nieuwe processen kan optimaliseren.

Meer weten over High Tech ?

Ook op zoek naar een pragmatische aanpak voor het testen van high tech producten? Neem dan contact op met  Wim Verheijen. Of ga direct naar de High Tech services & oplossingen.

Naar High Tech services

Kan ik je verder helpen?