FB ontbijtsessie DEVOPS

Gemeente Utrecht verhoogt kwaliteit infrastructuur met TMap® Infrastructuurtesten

Meer weten over de Infrastructuur Services?

En wil je ook meer grip op je IT infrastructuur?

Lees er alles over in de case hieronder en vind meer informatie over onze diensten op de Infrastructuur Services pagina.

IT Infrastructuur Services Informatie aanvragen

 

Klant.

De gemeente Utrecht is met ruim 330.000 inwoners op een oppervlakte van 99 km2 de vierde gemeente van Nederland. Als Millennium Gemeente draagt Utrecht bij aan het realiseren van de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties op het gebied van onder andere milieu, armoede en gelijke rechten. Bij de gemeente Utrecht werken circa 4.000 medewerkers.

Vraag.

Nieuwe IT die direct functioneert

Hoe weten we dat IT-aanpassingen goed werken – nu en in de toekomst? Deze vraag speelde bij de gemeente Utrecht in 2012 naar aanleiding van twee grote IT-programma’s: U-Cloud en Basis Infrastructuur. De uitrol van deze programma’s had een enorme impact op de bestaande IT. Zo werd ongeveer 80 procent van de infrastructuur vervangen.

Ook introduceerde de gemeente flexwerken op basis van een private cloud. Dat vroeg om een gestructureerde testmethodiek: essentieel om voorafgaand aan de implementatie aan te kunnen tonen dat de infrastructuur kwalitatief voldeed aan de verwachtingen en er bij de implementatie geen grote verstoringen zouden plaatsvinden.

Flexibel door testen infrastructuur

De gemeente Utrecht wilde een flexibele, eenvoudig uitbreidbare IT-omgeving. Voor het testen van bestaande en nieuwe applicaties  werd al getest binnen de gemeente, maar zonder een goed werkende infrastructuur is dit slechts een schakel in de keten. Daarom is het nodig om naast nieuwe applicaties, ook de wijzigingen op de IT-Infrastructuur te testen. De gemeente heeft ervoor gekozen om wijzigingen op de IT infrastructuur gestructureerd te testen. Niet alleen voor de programma’s U-Cloud en Basis Infrastructuur, maar voor alle toekomstige IT-aanpassingen.

Oplossing.

TMap® Infrastructuur

De gemeente Utrecht schakelde Sogeti Cloud & Infrastructure Services in om een testmethodiek voor de IT-infrastructuur te implementeren ‒ een testaanpak die zowel voor de huidige als toekomstige aanpassingen bruikbaar is.

De infrastructuurspecialisten van Sogeti hebben TMap® Infrastructuur geadviseerd: een variant van de bewezen methodiek TMap® NEXT die Sogeti speciaal heeft ontwikkeld om de IT-infrastructuur gestructureerd te testen. Risico Gebaseerd Testen is hierbij het uitgangspunt: No risk is no test.

Expertise testen in eigen huis

Sogeti hielp de gemeente Utrecht om TMap® Infrastructuur in te zetten en de methodiek en bijbehorende processen in de organisatie te verankeren. Een Testmanager van Sogeti implementeerde de testmethodiek binnen de IT-organisatie, samen met diverse medewerkers van de gemeente. De medewerkers werden door de Testmanager begeleid en getraind, zodat de gemeente in de toekomst alle testexpertise in eigen huis heeft. Uiteindelijk heeft de Testmanager zijn functie overgedragen  aan de nieuwe Testmanager van de gemeente. Met workshops en awareness-sessies maakte Sogeti medewerkers bekend met de werking en voordelen van Infrastructuurtesten. Het resultaat? Een organisatie die grip heeft op en vertrouwen heeft in haar IT-infrastructuur.

Vertrouwen door testen

De gemeente Utrecht heeft meer zekerheid dat nieuwe of bestaande IT na onderhoud goed werkt. TMap® Infrastructuur biedt de gemeente inzicht in de kwaliteit van de infrastructuur en schept hiermee het vertrouwen dat deze een hogere kwaliteit biedt. En dit volgens een gestructureerde, efficiënte testmethodiek: een vast stappenplan dat eventuele infrastructurele issues direct aan het licht brengt. Zo kan de gemeente problemen met IT voorzieningen voorkomen en burgers optimaal ondersteunen met goedwerkende IT.
 

Chris van den Haselkamp – Clustermanager Gemeente Utrecht

TMap® Infrastructuur en de bijbehorende begeleiding van Sogeti hebben geleid tot betere risicobeheersing en daarmee hogere kwaliteit en lagere kosten van IT-implementaties en -beheer.


Harro Fleurke – Projectleider Sogeti

Infrastructuurtesten zijn cruciaal bij nieuwe of gewijzigde IT. Dat de gemeente Utrecht dit heeft ingezien, getuigt van inzicht en kennis van hun eigen complexe IT-infrastructuur. Fijn dat zij ons het volste vertrouwen hebben gegeven om TMap® Infrastructuur in de organisatie te verankeren.


Meer informatie

Benieuwd naar hoe je net als de Gemeente Utrecht grip op kwaliteit krijgt met TMap® Infrastructuur? Neem dan contact op met Christiaan Hoos.

Kan ik je verder helpen?