DYA Dag 2019

Meld je nu aan voor DYA-dag 2019: Ecosystems: re-architecting the enterprise

DYA day 2019
DYA Dag 2019

Ecosystemen onderdeel van Architectuur

Op 22 maart heeft de DYA Dag plaatsgevonden. De presentaties kun je via deze pagina downloaden. 

Moderne technologie maakt nieuwe vormen van samenwerking mogelijk, en nodig. Waarde voor klanten wordt steeds meer gevormd in netwerken van samenwerkende partijen in plaats van door een bedrijf alleen.

Een belangrijke succesfactor is dan ook flexibel en effectief kunnen samenwerken met allerlei partijen en daar ook snel in kunnen bewegen. Deze manier van werken van organisaties heeft ook grote consequenties voor de enterprise architectuur (i.e. de structuur van producten/diensten, processen, organisatie, informatie-uitwisseling, en systemen).  We hebben ook dit jaar weer inspirerende sprekers die het thema vanuit verschillende kanten belichten: ecosystemen van organisaties, maar ook ecosystemen binnen organisaties. Nieuw dit jaar: naast de drie keynote sprekers hebben we een korte break-out sessie waarin u kunt kiezen welk onderwerp u in meer detail wilt uitdiepen. En uiteraard sluiten we ook dit jaar de DYA-dag weer af met de onnavolgbare column van Menno van Doorn, directeur ViNT.  Als vanouds gaan we napraten tijdens de afsluitende lunch. 

Programma

Het programma ziet er als volgt uit.

9:00 - 9:30
Ontvangst
9:30 - 9:40
Ontvangst door dagvoorzitter | Marlies van Steenbergen
9:40 - 10:15
Ecosystemen: Ontwerpen op twee niveaus

Tjitske Visser | Programmamanager, Openbaar Ministerie

Ecosystemen, netwerken, ketens; samenwerking tussen organisaties is niks nieuws en toch blijven organisaties worstelen met hoe zij effectief kunnen zijn in zo’n samenwerkingsverband. Hoe focus te houden op resultaten in een complexe samenwerking? Wat zijn passende uitgangspunten om in deze context de goede dingen te doen en om de dingen goed te doen? Op basis van onder andere haar PhD-onderzoek en werkervaring in de publieke sector geeft Tjitske Visser antwoorden op deze vragen. Ze doet dit vanuit een mooie balans tussen theorie en praktijk. 

10:15 - 10:50
Scaling self-organization from the bottom up at bol.com

Harm Jans | Way of working lead | Bol.com

Ecosystemen bestaan ook binnen organisaties. In 2015 klopte Harm Jans aan bij de bol.com board met het voorstel om Holacracy te omarmen, een ‘way of working’ voor zelf-organiserende teams. Bol.com had op dat moment 1.300 medewerkers. Harm legt uit waarom bol.com niet de geadviseerde top-down ‘all-in’ weg is gegaan. En waarom dat de juiste beslissing is geweest. In plaats daarvan ontstond een bottom-up beweging naar zelf-organisatie. De start van een verandering die viraal ging binnen bol.com, en waarbij in co-creatie bol.com’s eigen versie van Holacracy is ontstaan.

10:50 - 11:15
Pauze
11:15 - 11:50
Break-out sessies

Hans Nouwens | Peter Nobels | Dennis van Gelder | Sogeti | Blockchain | Smart Ecosystems | Governance in Ecosystems | Ketenregie

In vier parallelsessies gaan Hans Nouwens, Peter Nobels, Dennis van Gelder en Remo Cantatore in op de onderwerpen: Blockchain, smart ecosystems, governance en Ketenregie in ecosystemen. Een korte deep-dive in nieuwe technologie.

11:50 - 12:25
Ecosystems: To join or not to be

Ton Eusterbrock | Principal Consultant Enterprise Architectuur | Sogeti

De tijd van de lineaire waardeketens is bijna voorbij. We gaan steeds meer naar platformen waarbij verschillende partijen samen waarde bieden, waarbij de afnemers ervan dicteren wat die waarde is. Wat betekent dit voor de architectuur van uw organisatie? Welke capabilities dragen dadelijk nog bij aan de waarde binnen het ecosysteem? Everything as a service, wat blijf je dan nog zelf doen? De strategische vraag voor de toekomst van veel organisaties zal dan ook zijn: Ecosystems: To join or not to be?

12:25 - 12:40
Column | Menno van Doorn | Directeur Sogeti VINT
12:40 - 12:45
Afsluiting
12:45 - 14:00
Lunch

Updates

DYA-Dag-2019-Ecosystemen
Getagd in: Blog, DYA, DYA dag, Enterprise architectuur, Ecosystemen, Event,

Ecosystemen het resultaat van recursie?

DYA-Dag-2019-ecosysteem architectuur
Getagd in: Blog, DYA, DYA dag, Enterprise architectuur, Ecosystemen, Event, customer journey,

Organisatie als ecosysteem vraagt om nieuw architectuurparadigma

Blog ecosystemen
Getagd in: Blog, DYA, DYA dag, Enterprise architectuur, Ecosystemen, Event, Modellen, Theorieën,

Over levensvatbare systemen en ecosystemen; bruikbare theorieën en modellen

Contact

E-mail Marlies

Andere Events

QX-Day-2019

Quality Experience Day 2019

De Fabrique

Hoe passen organisaties agile, devops en continuous testing toe? Ontdek alle nieuwe ontwikkelingen in quality assurance en testing. Meld je nu aan voor de QX Day 2019.