Quality Experience Day 2018

Ontdek de nieuwste ontwikkelingen rondom Kwaliteit en Testen in de presentaties van de QX Day op 4 oktober 2018. 
Of ga direct naar de editie van 2019

Sogeti QX Day 2018
QX Day 2018

De aanmeldsite voor 2019 is open, meld je nu direct aan. 

Testen in het digitale tijdperk vraagt om nieuwe en slimmere manieren om kwaliteit te waarborgen. Ontdek op 4 oktober 2018 tijdens de Quality Experience Day in de Fabrique in Utrecht nieuwe trends, inzichten en concrete handvatten op actuele thema’s rondom softwarekwaliteit. Van steeds verder automatiseren tot het toepassen van Artificial Intelligence. En wat als testers meer voorspellers worden?

Quality Experience Day 2018

We starten om 9:30 uur en sluiten de dag rond 16:00 uur af met een netwerkborrel. Tijdens het ochtendprogramma gaan diverse keynotes in op Predictive Quality: testen wordt voorspellen! 

Combineer kunstmatige intelligentie, kwaliteitsmodellen, robotisering en data en je kunt kwaliteit voorspellen. Softwarekwaliteit monitoren we nu door ‘live’ mee te kijken in productie. We zien fouten dus letterlijk optreden. Een snelle interventie zorgt voor een fix, maar het kwaad is al geschied. We moeten snel de volgende stap maken in digitaal testen: voorspel waar het mis gaat. Diverse keynotes zoals Adjiedj Bakas, Tom van de Ven en een spreker van TASS international/Siemens gaan daarop in tijdens het ochtendprogramma.

Stel vervolgens zelf je programma samen met de breakouts, verdeeld over diverse streams:

 • More than Automation
  Test Automation gaat over veel meer dan het geautomatiseerd uitvoeren van testscripts. Hoe werken (testende) ontwikkelaars en (ontwikkelende) testers samen? Hoe organiseer je Test Automation in een organisatie met zelfsturende teams? Leer van de ervaringen van o.a. het Ministerie van Economische Zaken en PGGM.
 • Value-driven improvement
  Waarde toevoegen en continu verbeteren. Dat is waar Agile werken en de DevOps mindset op gericht is. Sprekers van o.a. Rabobank en de NS geven je inzichten in belangrijke lessen en handvatten uit de praktijk van veranderende organisaties.
 • Use AI & Data
  Hoe garandeer je datakwaliteit binnen je organisatie en welke data gebruik je in het testproces? Kunnen data en AI je helpen om beter, sneller en nauwkeuriger te testen? Laat je verrassen door inspirerende voorbeelden van Dell EMC en nieuwe AI-kwaliteitsattributen.
 • Topics in QA
  In ons Quality Assurance vakgebied kennen we een grote verscheidenheid aan uitdagingen. Denk aan security: leer hoe je veiligheid van software garandeert in je ontwikkelproces met SDLC of ervaar hoe veiligheid wordt ‘aangevallen’met een Red Team. Of ben je benieuwd naar de mega datamigratie van DUO en de VGZ-expeditie van data anonimiseren?

Ga naar de downloads van de presentaties

Bekijk hier de PDF versie van het programma

Vind hieronder het volledige programma met alle beschrijvingen of meld je direct aan.

Programma

9:30 - 11:15
Plenair ochtendprogramma: 'Predictive Quality'

Marco van den Brink - COO Sogeti | Quality in the Digital Age

Perserij
MarcovandenBrink QX Day.

Marco geeft kort zijn visie op wat testen in het digitale tijdperk betekent en gaat in op de meest interessante inzichten van het World Quality report, dat medio september uitkomt. Voor het World Quality Report, dat al sinds 2009 wordt gepubliceerd, worden ruim 1600 IT-functionarissen uit 32 landen geïnterviewd. Dit is het enige wereldwijde onderzoek dat inzage en aanbevelingen geeft in kwaliteitszorg voor IT-applicaties.

Adjiedj Bakas - Trendwatcher | Trends in Predictive

Perserij
AdjiedjBakas QXDay

Hij wordt ook wel de "Trendwatcher des Vaderlands" (NRC) genoemd. Adjiedj Bakas beschrijft in zijn boeken hoe de samenleving, de economie en het leven van mensen gaan veranderen op basis van de trends die hij signaleert. In het kader van het thema ‘Predictive’ van het ochtendprogramma van de QX Day brengt keynote Adjiedj met humor en optimisme een prikkelend en visionair verhaal.

Tom van de Ven - Sogeti | Predictive Quality in het testproces

Perserij
TomvandeVen QX Day.

Bij de ontwikkeling van software (en hardware) ontstaan altijd fouten in het product. Het helpt daarom als je kunt voorspellen waar de fouten zullen ontstaan en voor welk problemen dat gaat zorgen. In Tom's visie moeten we in testen snel verder naar Test Forecasting, oftewel Predictive Quality. Door te gaan voorspellen waar zaken fout gaan tijdens het ontwikkelproces ben je fouten voor of vindt je ze vroeger, kun je focus aanbrengen in je testuitvoering en test je de juiste dingen in minder tijd. Tom laat de bezoekers aan de hand van 5 zogenaamde Hops en voorbeelden uit de praktijk ervaren hoe Modellen en AI ons helpen met voorspellend inzicht slim te testen en producten steeds beter te maken.

Gwen van Vugt (TASS International/Siemens) | Case: Predictive Quality

Perserij
GwenvanVugt QX Day

Siemens heeft een test framework ontwikkeld voor de zelfrijdende auto. Daarmee kunnen autofabrikanten, maar ook overheden, valideren of het voertuig binnen de gestelde (connected) infrastructuur de situatie goed kan inschatten en hierop goed reageert. Op basis van data die verzameld wordt uit het veld en variaties hierop worden in grote hoeveelheden situaties gesimuleerd die een goede representatie moeten geven van wat een zelfrijdende auto gaat doen in elke willekeurige verkeerssituatie. Deze simulaties, samen met proeven op testbanen en openbare weg, moeten aantonen dat de zelfrijdende auto binnen een complexe infrastructuur en variërende omgeving, voldoet aan de gestelde eisen. 

11:15 - 11:45
Pauze
11:45 - 12:25
Breakout-sessies & Workshops deel 1

Wolfgang Platz (Tricentis) | DevTesters, Software Quality and Bring Your Own Software (BYOS)

QX-Center
WolfgangPlatzTricentis QX Day

Agile teams incorporate testing and development very closely, introducing the concept of “devtesters” who cover both dev and test. What are the strengths of this new test engagement model, and what are the shortcomings? Does this model signal the end of the TCOE, or is testing as a separate discipline in the Software Development Lifecycle driving towards extinction? Wolfgang Platz, founder and Chief Strategy Officer of Tricentis, will share his view, gathered from a broad range of feedback, perspectives and best practices across the industry.

Rik Marselis (Sogeti) | Digitale kwaliteitsstrategie met de nieuwe AI-kwaliteitsattributen

Kalvermelk 1
Rik Marseleis spreker op QX Day 2018
Ook jouw organisatie krijgt (of heeft al...) te maken met één of meerdere vormen van intelligente machines. Chatbots, AI-beslissingstools, Robots, en nog veel meer toepassingen veranderen je bedrijfsprocessen. In deze presentatie ondervind je hoe je hiermee rekening kunt houden in je kwaliteitsstrategie. Daarbij maakt Rik o.a. gebruik van het model met kwaliteitskenmerken voor intelligente machines waarin bijvoorbeeld aandacht is voor het testen van het intelligente gedrag, persoonlijkheid en moraliteit van de nieuwe slimme hulpmiddelen in je bedrijfsproces.

Vincent Wijnen (Sogeti) | Value Stream Mapping for kickstarting improvement: a new perspective

Jutekelder
Vincent Wijnen Spreker QX Day 2018
Testautomatisering speelt een belangrijke rol in de transformatie naar Agile werken. Maar met alleen de tooling kom je er niet. Om verandering in gang te zetten is het belangrijk om te weten van waaruit we vertrekken. En zelfs als op het eerste gezicht een bepaalde oplossing een goed idee lijkt, hoeft dat nog niet zo te zijn wanneer je de hele context beschouwt. Value Stream Mapping gaat over het uitwerken van de waardestroom, het liefst van idee tot aan productie. Wat is er allemaal nodig om een idee in productie te krijgen, en hoe verhoudt iedere taak zich tot de andere? Tijdens een Value Stream Mapping wordt dit uitgebreid in kaart gebracht. Vincent Wijnen heeft inmiddels tientallen van deze sessies gedaan en deed daarbij een interessante ontdekking: waar Value Stream Mapping eerder het domein was van Lean coaches, blijkt juist een technisch specialist enorm veel waarde in een dergelijke sessie te kunnen toevoegen. Tijdens deze talk kijken we naar de manier waarop dat kan en hoe het resultaat vervolgens tot hele praktische en direct toepasbare verbeteringen kan leiden.

Marinus Kuivenhoven (Sogeti) | Applicaties: speel op veilig met SDLC

Meelzolder
keynote spreker icoon
Agile en DevOps ondersteunen op professionele wijzen de meeste organisaties bij het ontwikkelen en het beheer van applicaties. Optimale ontwikkel- en beheerprocessen garanderen echter niet op voorhand een veilige applicatie. Toenemende zorgen en bedrijfsrisico’s die verband houden met onveilige software vragen erom de veiligheid van software te integreren in het ontwikkelproces. SDLC als onderdeel van Agile en DevOps, geen vraag maar een gegeven!

Filip Joele en René Bijl (Sogeti) | WORKSHOP: Being the Blockchain

Postkamer

Deelnemers aan de workshop ervaren zelf wat de specifieke eigenschappen en de voor- en nadelen van een Blockchain oplossing zijn. Dit zal gebeuren op een verrassende manier door een aantal aspecten met behulp van Lego uit te leggen. Met individuele- en team-oefeningen vergaren de deelnemers zowel kennis als lego coins!

Eveline Moolenaars en Marianne Duijst (Sogeti) | WORKSHOP: Visualisatie voor testende teams

Kalvermelk 2B
Eveline Moolenaars

Leer de kracht van visuele communicatie kennen! In deze workshop krijg je concrete handvatten om met visuals het testen een echte team effort te laten worden.

Thomas Teol (Neotys), Emil Wesselink (Sogeti) | WORKSHOP: Continuous Performance Test Pipeline

Kalvermelk 2C
ThomasTeol Neotys QX Day

Continuous Performance testing and monitoring is the best way to ensure application performance with quicker development cycles. Balancing agile and DevOps velocity with the need for ongoing performance testing and monitoring is essential. We call it Continuous Performance Testing. During this workshop, you will learn how to get performance guidance and metrics throughout development, making sure apps perform well from inception to production and beyond. You’ll learn: • How to automate performance testing and which tools you need to be successful • How to use APM during load and performance testing • How to create a continuous performance testing strategy from Dev to QA and Ops • Ways teams can collaborate to ensure top application performance.

Jerry Saelemakers, Antonina Sesti (Micro Focus), Harold van Geenhuizen (Sogeti) | WORKSHOP: Scale open source to the enterprise: How to add value to your existing testing strategies.

Douchelokaal
Antonina MicroFocus QX Day.

DevOps and agile are shifting a lot of the QA activities into the development phase. During this workshop we will demonstrate how Open source frameworks (such as Selenium) can be expanded and enhanced with enterprise functional testing tools and used to execute functional test in a cloud lab. 

The role of the test engineers has been evolving at unmatched speed during the last years. The DevOps strategy and agile methodologies are shifting a lot of the QA activities into the development phase and very often are executed by developers. Traditional test engineers have the pressure to re-skill and learn how to use new tools and techniques. Developers need to use QA methodologies and discipline. During this workshop we will demonstrate how we can simplify the use of Open source frameworks (such as Selenium). We will show how OSS can expand and enhance the more traditional enterprise functional testing tools. We will then showcase how we can optimize the execution of automated functional test scripts in a cloud lab to address the need of agility and speed, form factors, cross browser coverage and cross operating system. (90 minuten)

12:25 - 13:25
Lunch
13:30 - 14:10
Breakout-sessies & Workshops deel 2

Patrick Bart (UWV) en Wout Komduur (Sogeti) | 1 voor allen, allen voor 1. Een nieuw organisatieoverstijgend testautomatisering concept

Perserij
Patrick Bart UWV

Agile teams die elk zelf hun testautomatisering opzetten. Het lijkt misschien logisch maar het levert een enorme inefficiency op. Je bereikt efficiency-voordelen door het bundelen van krachten. En hoe waardevol zou het zijn als je de best practices over organisaties heen kunt benutten? Onder het motto 'Eén voor allen, allen voor één' hebben een aantal organisaties hun krachten gebundeld en TAF, een nieuw gezamenlijk Test Automation Framework ontwikkeld. Namens UWV, een van de deelnemende organisaties, geeft Patrick Bart inzicht in hoe het UWV de voordelen ervaart en het TAF inzet in hun Agile teams. Wout Komduur van Sogeti gaat in op de samenwerking in het TAF-gebruikersplatform.

Remco van der Wekken (Rabobank) en Wouter Ruigrok (Sogeti) | Rabobank: de frustratie van een groeiende organisatie; hoe ga je daarmee om?!

Jutekelder
WouterRuigrokQX Day

In deze presentatie nemen Remco en Wouter je mee in een reis die ze gemaakt hebben binnen de Rabobank. Als Scrum Master en Agile Coach hebben zij de ontwikkelingen die een groeiende en veranderende organisatie doorgaat van dichtbij meegemaakt. Remco vertelt als lid van het LBB team (Dataverwerking voor Locale Banken) hoe zij omgaan met ad-hoc keuzes en snel veranderende prioriteiten. Hij laat zien welke impact dit heeft op proces, automatisering en kwaliteit. Wouter zet dit af tegen de ontwikkeling die Rabobank als organisatie doorloopt. Hij geeft inzicht in de keuze naar de stap naar DevOps werken, schaling als grote uitdaging en het doel een zelflerende organisatie te worden. In hun verhaal delen Remco en Wouter de leerpunten die ze hebben opgedaan, maar ook zeker de successen die ze hebben ervaren de afgelopen drie jaar. 

Marc Govers en Peter Roos (Sogeti) | Datakwaliteit en Quality Assurance: 2 focusarea's gericht op kwaliteit

Kalvermelk 1
Marc Govers

Datakwaliteit staat volop in de belangstelling van organisaties. Het werken aan verbetering van datakwalliteit vertoont veel overkeenkomsten met het Quality Assurance werkveld, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Belangrijke overeenkomst is de gemeenschappelijke rol die data speelt. Peter en Marc gaan in op deze overeenkomsten en verschillen en geven in deze sessie aan waar beide vakgebieden van elkaar kunnen leren.

Sandra Speetjens en Johan Pijnenburg (VGZ) | VGZ: onze expeditie naar de anonieme testketen

Meelzolder
Sandra&Johan-VGZ-QX Day

Het anonimiseren van onze volledige testketen kunnen we gerust een expeditie noemen. In onze presentatie nemen we je mee op deze expeditie. We vertellen je over onze voorbereiding en ons vertrek. Over de beproevingen die we onderweg moesten doorstaan. En over hoe we ze overwonnen. Je hoort wat we geleerd hebben, waardoor we verrast werden, wat we anders zouden doen, maar vooral ook wat we weer precies zo zouden doen.

Michael de Boer (DATPROF), Dirkjan Kaper (Sogeti) | WORKSHOP: Help, de autoriteit persoonsgegevens staat op de stoep

Postkamer
Michael de Boer DATPROF

Niets aan de hand toch? U heeft passende maatregelen getroffen? Bovendien wordt er toch niet meer privacy gevoelige data getest in uw organisatie. Of worden er ergens toch nog toch nog wel kopieën van productie databases gemaakt? Wat u had kunnen doen én wat kunt u nog doen als de privacy waakhond zich heeft gemeld.

Jeroen Rincker, Kisen Raghoenathsingh (Sogeti) | WORKSHOP: Ketenregie in een Agile omgeving

Kalvermelk 2B
Kisen Sogeti QX day

De workshop geeft een inkijk hoe  Ketenregisseurs klanten ondersteunen bij het optimaliseren van de ketenregie aanpak in een Agile georiënteerde systeemontwikkeling. De workshop geeft een beeld hoe je met een Accelerated Roadmap Workshop kunt komen tot een aanpak van jouw ketentestuitdagingen: stel verbeterdoelstellingen vast, vertaal knelpunten in oplossingen en concrete verbeterstappen, direct toepasbaar binnen de scrumteams en/of daarbuiten. De deelnemers voeren een gedeelte van deze workshop uit op basis van een reële (anonieme) klantsituatie.

Daan Oosters en Liselotte Herfst (Sogeti) | WORKSHOP: Datavisualisatie: Defect in beeld

Kalvermelk 2C
keynote spreker icoon

Hoe zorg je nu met sprekende visualisaties voor helderheid in de bak met data over de defecten uit je testtooling.
Let op: deze workshop is 90 minuten, lunch wordt geserveerd tijdens de workshop.

14:20 - 15:00
Breakout-sessies & Workshops deel 3

Anne Colder (PGGM) | PGGM: testautomatisering met Gherkin; uitdagingen en oplossingen

QX-Center
Anne Colder
Vorig jaar is PGGM begonnen met ATDD en testautomatisering die gebruik maakt van Gherkin-testgevallen. Het was een interessant jaar waarin ze een aantal hordes hebben overwonnen en waardevolle lessen hebben opgedaan. Vandaag geeft Anne antwoord op de vraag: “Moeten we bij alle requirements Gherkin-testautomatisering toepassen?”. Daarvoor gebruikt zij drie voorbeelden: twee waarin de testdekking en de flexibiliteit van de tests zijn verbeterd en één waar het betreft documentatie niet lukte om de standaard ATDD-benadering goed toe te passen.

Onno Wierbos (NS) en René de Vries (Sogeti) | NS: wendbaarheid op het spoor

Jutekelder
Onno Wierbos (NS) en René de Vries (Sogeti)
De tijd dat we ons konden onderscheiden met alleen maar betrouwbare IT systemen is voorbij. De toenemende reizigersaantallen, de komst van de zelfrijdende auto en de internationalisering van het vervoer eist een andere IT dienstverlening voor de NS. Met wendbare IT zal sneller ingespeeld worden op de behoeften van klant en business. NS IT zit middenin de verandering naar een Wendbare IT- organisatie. Aan de hand van concrete voorbeelden nemen Onno en René je mee in de ontwikkelingen die binnen NS IT worden doorlopen om deze wendbaarheid te implementeren. Zowel op strategisch, tactisch als operationeel niveau. Ze leggen uit waarom het essentieel is om op deze drie niveaus gelijktijdig te acteren. Ook geven ze inzicht in hoe ze op operationeel niveau meer teamwaarde leveren door werkwijzen van performancetesten, securitytesten en testautomatisering te veranderen. Ze nemen je vervolgens mee in hoe NS IT tactisch ervoor zorgt dat de veranderingen kostenbewust en duurzaam worden doorgevoerd en omarmd worden. Tot slot laten ze je zien hoe ze op strategisch niveau de Return on Investment uitleggen.

Geoff Meyer (Dell EMC) | Dell EMC: A testing journey in the age of smart assistants

Kalvermelk 1
Geoff Meyer
Geoff shares the "in-progress" journey at DellEMC as they drive to optimize and re-invent their testing practices with the application of data-driven smart assistants, powered by Analytics and Machine Learning. At a macro level, Geoff identifies opportunities across the Product Engineering and Test landscape for the application of Analytics and AI. Key ingredients in moving toward solutions that matter is the identification of organization-specific pain points, their prioritization, and the availability and cleanliness of essential data. Geoff shares the process of experimentation, staffing and implementation that his team approached these new opportunities with and then delves into the Smart Assistants that they’ve created to automate deep-think, cognitive-based testing tasks. “'Q", "JARVIS", and “Goose” automate many of the time-consuming and deeply analytical tasks such as determining high-value test configurations, defining high-value/maximum coverage regression test suites, and identifying market-demanding solution workloads when time is not an ally. Most importantly, Geoff shares insights on the activities that should get the highest levels of attention and those that you might want to de-prioritize to later phases of your own Analytics and AI journey. Join Geoff in exploring how to re-imagine Testing practices in the age of Smart Assistants.

Jolanda Lokerse (Sogeti), Hilbrand Kikkers (DATPROF) | Datamigratie DUO: een geslaagd ICT project bij de overheid

Meelzolder
JolandaLokerse Sogeti QX day2018

In april dit jaar heeft DUO de grootste ICT-operatie uit haar geschiedenis succesvol afgerond. Belangrijk onderdeel hiervan is de migratie van de gegevens van het oude studiefinancieringssysteem naar het nieuwe platform. Maar hoe borg je dat de gegevens van miljoenen Nederlanders, 30 jaar historie en miljarden aan records naadloos worden overgezet? Wij leggen uit hoe!

Wouter Ruigrok en Niek van Malsen (Sogeti) | WORKSHOP: Setting the right example in increasing quality from requirements to working automated tests using ATDD

Postkamer
Niek van Malsen

Veel teams beginnen tegenwoordig aan Acceptance Test Driven Development (ATDD) of een andere vorm van Specification by Example. We zien echter vaak dat er alleen testers bij betrokken zijn of het alleen op een tool is gericht. Daarom worstelen teams alsnog met veel rework, onduidelijke requirements of verschillende interpretaties van het verwachte gedrag van het product. Dus hoe zorg je dat ATDD succesvol wordt toegepast in je team? Op basis van verschillende oefeningen gaan we hiermee aan de slag in deze workshop. We doorlopen het gehele proces, van requirements tot automatisering van de testen. Dus als je wilt leren hoe je ATDD effectief kunt toepassen, ervaren wat de toegevoegde waarde is die het kan leveren en vooral plezier hebben? Dan moet je zeker aan deze workshop deelnemen. (90 Minuten)

Marcel Schutte (Sogeti) | WORKSHOP: Ontdek de essentie van Kanban

Kalvermelk 2B

In steeds meer organisaties wordt geprobeerd om kanban toe te passen, echter wordt vaak de essentie gemist. In deze workshops laat Marcel zien en vooral ervaren wat kanban is, dat kanban veel meer is dan alleen een bord aan de muur en brengt hij de deelnemers naar de essentie van kanban. Een reis van de kanban bij Toyota naar de vertaling van dezelfde principes in een andere (kenniswerk)omgeving. Let op: deze workshop is 90 minuten.

15:10 - 15:50
Breakout-sessies & Workshops deel 4

Dick Boumans en Jeffrey van der Wal (Sogeti) | Tenderned-EZK: a DevOps story

QX-Center
keynote spreker icoon

Hoe krijg je een logge organisatie als DICTU (Overheid) snel en efficiënt mee in een succesvolle verandering naar DevOps, waarbij bestaande processen totaal indruisen tegen die gedachten. Wat vraagt dit van de organisatie en de teams, in het bijzonder de testers.
 
Om op elk moment live te gaan vergt nog al wat van het team en de teststrategie. Hoe zorg je ervoor dat je de klant op elk moment inzicht kunt geven in de kwaliteit van de software, waardoor je op ieder moment live kunt gaan met de software. En hoe krijg je het voor elkaar dat het team zelf organiserend wordt en verantwoordelijkheid neemt.

Jörg Sievers (Ponton) | Lessons Learned from testing business blockchain applications

Jutekelder
Jorg Sievers
Blockchain is a new technology but what have we learned from testing business applications on top of it? In this session Jörg Sievers explains which pitfalls the development teams found in testing different blockchain applications. Testers will see old challenges as well as new ones but are they really new?

Marcel de Wit (Sogeti) | Van DevOps naar InsightOps - Kwaliteit in een Data Driven organisatie

Kalvermelk 1
Marcel de Wit

Veel organisaties hebben de ontwikkeling van ICT goed op orde. Ik zie dan ook dat CI/CD steeds vaker wordt toegepast. Hiermee is ICT in staat om aan haar klantorganisatie beheersd en gecontroleerd een gegarandeerde oplevering te doen. Ook bij Business Intelligence worden de stappen in die richting gezet.
 
Maar hoe staat het met de klantorganisatie zelf? Hoe agile is zij en hoe goed is zij in staat om adequaat op gewijzigde omstandigheden te reageren. Omstandigheden die zich steeds vaker en sneller voordoen. En wat als die omstandigheden niet altijd even zichtbaar zijn? Sluiten de processen, administraties en ICT nog wel optimaal aan op de (strategische) bedrijfsdoelstellingen?
 
Naar mijn idee houdt het niet op bij de oplevering zelf. Eigenlijk begint het dan pas. Onder de titel 'Van DevOps naar InsightOps' neem ik je mee in wat organisaties moeten doen om ook echt data gedreven te acteren. M.a.w. hoe organisaties in de operatie kwalitatief met data proactief op die veranderingen kunnen inspelen.
 

Bas de Heer (Sogeti) | RED teaming: vind de zwakheden in je organisatie

Meelzolder
keynote spreker icoon
Veel organisaties doen aan beveiligingstesten. Hierbij wordt veelal van een specifiek systeem de veiligheid beoordeeld. De soorten testen die gedaan kunnen worden zijn applicatieve testen, infrastructuren scans en mystery visits waarbij de 'visitor' binnen probeert te komen in een gebouw. Wanneer een organisatie een beeld wil krijgen van de algehele beveiliging van de organisatie kan een Red Team gebruikt worden. Dit Red Team kan alle 3 vormen van testen gebruiken om een aanval uit te voeren op van te voren afgesproken 'kroonjuwelen'.

Rik Marselis (Sogeti) | WORKSHOP: Test Intensity Table

Kalvermelk 2C
Rik Marseleis spreker op QX Day 2018

Het boek 'Testing in the digital age' introduceert onder andere een nieuw TMap-building block, de Test Intensity Table (ofwel testzwaartetabel). Agile en DevOps teams hebben vaak geen teststrategie die aangeeft welke delen van het testobject met welke zwaarte getest moeten worden. De toegepaste testzwaarte hangt dan volledig af van de kennis en kunde van het teamlid die de test uitvoert. Een userstory heeft een bepaald risico-niveau. Om de testinspanning af te stemmen op dit specifieke risico-niveau pas je één of meer approaches of testontwerptechnieken toe. Maar welke approach en/of testontwerptechniek je moet kiezen is vaak het lastige punt. Het agile team maakt eenmalig de testzwaartetabel toegespitst op de eigen situatie. Hierbij worden zowel kenmerken van het testobject als de kennis en ervaring binnen het team meegenomen. In deze workshop ga jij voor jouw eigen situatie een concept-testzwaartetabel maken. Deze kun je daarna, terug op de werkplek, met je eigen agile team verfijnen voor praktisch gebruik. Wil jij in jouw agile/DevOps team effectiever en efficienter de risico’s afdekken? Kom dan naar deze workshop, en ontdek dat testen makkelijker en leuker kan zijn!

15:50 - 16:30
Afsluiting en Borrel

Updates

predictive quality tom van de ven qxfday
Getagd in: Blog, Predictive quality, Voorspellen, Testing, QX Day, Event, Video,

Wedden dat ik fouten goed kan voorspellen?

World Quality Report 2018-19
Getagd in: Nieuws, Testen, Softwaretesten, Kwaliteit, Rapport, Download,

Klantervaring hoogste prioriteit volgens World Quality Report 2018-19

Podcast 3 Testing in a digital age AI
Getagd in: Blog, Podcast, Testing, Tester, Skills,

Podcast: wat heeft de tester nodig in het digitale tijdperk?

Contact

E-mail Rob

Andere Events

QX-Day-2019

Quality Experience Day 2019

De Fabrique

Hoe passen organisaties agile, devops en continuous testing toe? Ontdek alle nieuwe ontwikkelingen in quality assurance en testing. Meld je nu aan voor de QX Day 2019.