DYA Dag 2017 - Technology driven Architecture

Dya dag banner

De DYA-Dag 2017 gaf een goede inkijk in de vorming van architectuurprincipes die gedreven zijn vanuit de technologie-push. 

Nieuwe waarden gedreven door (nieuwe) technologie

Technologie is niet meer een gevolg van architectuurkeuzes. Nieuwe technologieën zijn de laatste jaren steeds meer gemeengoed geworden en veel bedrijven adopteren inmiddels de best-practices uit de markt. Om deze goed te kunnen opnemen in de architectuur moet daarvoor ook de architectuur veranderen. Oude waarden blijken niet meer te passen bij de nieuwe mogelijkheden en er wordt plaats gemaakt voor nieuwe principes. Deze nieuwe principes worden gedreven door de nieuwe technologie en niet andersom.

Architectuur Transformeert

Om met Architectuur nog steeds de verandering in een organisatie te kunnen faciliteren is een transformatie in de architectuur zelf ook noodzakelijk. Het spel is veranderd en daar horen nieuwe spelregels bij. Hoogste tijd om onze architectuurprincipes te herijken.

De DYA-Dag 2017 geeft een inkijk in de vorming van architectuurprincipes die gedreven zijn vanuit de technologie-push. Sprekers van uiteenlopende organisaties maken ons deelgenoot van de veranderende architectuurkeuzes in hun organisatie.

Programma

09:00 - 09:30 uur Ontvangst

09:30 - 09:40 uur Opening door dagvoorzitter, Marlies van Steenbergen, Principal Consultant Enterprise Architectuur, Sogeti

09:40  - 10:15 uur Wat verandert het toekomstige Internet voor architecten? Leon Gommans, Science Officer Air France KLM, gastonderzoeker Universiteit van Amsterdam

De wetenschap heeft verschillende belangrijke veranderingen in het gebruik van Internet ingeleid. Zo ontwikkelde CERN http, het protocol waarmee het World Wide Web een feit werd en ontwikkelde het NCSA Mosaic als eerste gebruikersvriendelijke web browser. Welke invloeden hebben huidige ontwikkelingen binnen de wetenschap op het toekomstige Internet gebruik? Bijvoorbeeld met betrekking tot het delen van big data? En hoe kun je het vertrouwen organiseren dat hiervoor nodig is? In zijn presentatie zal Leon enkele impact-rijke ontwikkelingen duiden en de belangrijke vraag beantwoorden welke consequenties dit voor bedrijven kan hebben en waarom een bedrijf als KLM hierin investeert.

10:15  - 10:50 uur Context Variation by Design: inzichten uit het vakgebied Industrieel Ontwerpen, Wouter Kersten, Onderzoeker,TU Delft

De wereld is complex, het heeft geen zin dat te negeren. En ‘simpelweg’ de boel versimpelen werkt ook niet. Binnen Industrieel Ontwerpen is een andere manier ontstaan om naar complexe uitdagingen te kijken. Een manier die complexiteit niet alleen accepteert, maar viert en vandaaruit tot oplossingsrichtingen komt. Met voorbeelden uit de praktijk worden we aangemoedigd deze houding en manier van denken ten opzichte van complexiteit ook op het IT-domein toe te passen.

10:50  - 11:15 uur Break

11:15  - 11:50 uur Principes over de datum smaken niet, Ton Eusterbrock, Enterprise Architect, Sogeti

In de loop der jaren heeft het fenomeen architectuurprincipe zich stevig gevestigd met een aardige body of knowledge die we in veel organisaties terug zien. De context waarin principes worden toegepast is echter sterk veranderd. Technologische ontwikkelingen gaan hard waarmee veel nieuwe mogelijkheden zijn geïntroduceerd en nieuwe klantwaarde is gecreëerd. Wat betekent dit voor uw principes? Welke principes moeten overboord omdat ze de effectiviteit van architectuur belemmeren? Sturen met principes die over de datum zijn is niet handig. Aan de hand van voorbeelden worden nieuwe principes besproken die gedreven zijn door veranderingen in technologie.

11:50  - 12:25 uur Hardware is eating the world, Jorrit van der Laan, Development Manager, Quby – the creator of Toon

Software heeft al enige tijd “been eating the world” en we worden steeds beter in het uitnutten van deze beweging. Echter, er is een nieuw monster opgestaan dat zelfs nog moeilijker te verslaan is. Nieuwe hardware functies overstromen de markt door lage productiekosten, crowd funding start ups, 3D printen en wereldwijde levering. Hoe kunnen we deze oplossingen integreren, waarbij we wel veilig en schaalbaar blijven, en voldoen aan de wensen van onze klanten?

12:25 – 12:40 uur Column, Menno van Doorn, Directeur VINT, Sogeti

12:40  - 12:45 uur Afsluiting, Marlies van Steenbergen, Principal Consultant Enterprise Architectuur, Sogeti

12:45 – 14:00 uur Lunch

Kan ik je helpen?

09:00 - 14:00
Hotel van der Valk Veenendaal