Cloud computing

Streeft u naar innovatie, kostenbesparing en snelheid? Chris Vlaanderen geef u graag inzicht in de mogelijkheden van Cloud voor uw organisatie.

Wat is cloud computing?

Medewerkers willen altijd en overal kunnen werken. IT-managers willen hun IT-capaciteit kunnen op- en afschalen naar wens, het liefst volgens pay-per-use. Dat vraagt om IT-middelen die continu beschikbaar zijn via de cloud, ofwel 'as-a-service'.

Met IT-faciliteiten uit de cloud kunnen organisaties sneller nieuwe producten en diensten ontwikkelen. Tegelijkertijd komen marges en loyaliteit steeds verder onder druk te staan. Daarom hebben bedrijven een flexibele IT-organisatie nodig. En een flexibel platform waarop diensten worden aangeboden en innovatieve oplossingen ontwikkeld worden. Cloud computing maakt dat mogelijk.

Daaronder vallen:

  • Software as a Service (SaaS),
  • Platformen as a Service (PaaS), 
  • en Infrastructuren (IaaS).

Nemen organisaties diensten uit de cloud af, dan ligt het eigenaarschap daarvan vaak bij een cloud provider. De beheerlast van een organisatie neemt dan af, omdat bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid voor updates, security en hardware dan bij de cloud provider ligt.

Waarom kiezen organisaties voor cloud?

Digitale transformatie staat bij alle organisaties hoog op de agenda. Hoe ze de transformatie moeten vormgeven, kosten kunnen reduceren en de markt snel kunnen volgen en bedienen, speelt daarbij een grote rol.

De IT-organisatie – zowel in technologie, als medewerkers en processen – moet zich aanpassen aan de wensen vanuit de business en de beweeglijkheid van organisaties faciliteren. Willen organisaties succesvol zijn, dan moeten ze opereren als start-ups: snel en flexibel inspelen op de behoefte uit de markt. Cloud biedt daarvoor de optimale mogelijkheden.

Door gebruik te maken van de cloud kunnen organisaties als early adoptor nieuwe technologie benutten, snel vernieuwen en DevOps of agile-teams faciliteren, zonder te hoeven wachten op capaciteit of computerkracht.

Standaardisatie en lagere kosten

Kiezen voor de cloud betekent over het algemeen het accepteren van standaarden. Door deze te adopteren kunnen ook toekomstige wijzigingen in de cloud snel in gebruik worden genomen. Het gebruik van standaarden in combinatie met het automatiseren van IT leidt tot een kortere time-to-market en kostenreductie. Een goede basis om meer ruimte te creëren voor innovatie.

Met de juiste afwegingen tussen standaardisatie en maatwerk komen veel organisaties tot een positieve businesscase.

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Met het gebruik van de cloud ontstaat er een schaalbare situatie met een hoge mate van flexibiliteit. Zo is het mogelijk tijdelijk gebruik te maken van bepaalde functionaliteiten of tijdelijk de benodigde capaciteit te vergroten. Door de kenmerken van cloud oplossingen, zoals pay per use, zijn hiervoor geen grote investeringen in hardware of lange besteltijden nodig. Zo kunnen bedrijven de markt verrassen met snelle acties.

Voorbeelden van cloud computing

Goede voorbeelden van cloud coputing zijn de Google Business apps en Office 365 van Microsoft. Organisaties die deze diensten afnemen, beschikken over e-mail zonder een e-mailserver te onderhouden. En gebruiken een tekstverwerker zonder op elke pc of laptop software te installeren. E-mail en documenten zijn altijd en overal beschikbaar voor gebruikers, zolang ze maar een internetverbinding hebben.

Deployment-modellen: public, hybrid of private cloud?

De opkomst van cloud-platformen en -diensten betekent niet dat er zo snel mogelijk afscheid genomen moet worden van een eigen datacenter. Veel organisaties kiezen juist voor een hybride model, dat een eigen datacenter en cloud-platformen combineert. In de ideale situatie is een public cloud het uitgangspunt. Private cloud en hybrid cloud zijn namelijk concessies ten behoeve van bijvoorbeeld compliancy en legacy.

Dé cloud bestaat niet er zijn vele vormen

In de praktijk vergroot een slimme combinatie van cloud oplossingen en cloud-providers de waarde van IT voor de business. De ideale mix maximaliseert kwaliteit en flexibiliteit, terwijl de kosten minimaliseren.

  • Public cloud

De voordelen van cloud computing zijn het grootst met een public cloud. Dit is een gedeelde omgeving: de afnemers van een dienst delen de resources waar deze dienst draait.

  • Private cloud

In een private cloud zijn de resources gereserveerd voor één afnemer, die daardoor meer controle heeft. Dat kan deels ten koste gaan van de voordelen van de cloud. Maar is een goed alternatief in situaties waarin standaardisatie, security en compliancy belangrijk zijn.

  • Hybrid cloud

Private- en public cloud kunnen ook gecombineerd worden in een hybrid cloud. Workloads waar specifieke eisen aan gesteld worden, bijvoorbeeld op het gebied van compliancy, draaien in de private cloud. De minder sensitieve workloads draaien dan in de public cloud. De hybrid cloud is favoriet bij de top 500 organisaties.<link>

Servicemodellen: moet ik kiezen voor Iaas, Paas of Saas?

Ook het servicemodel van een dienst beïnvloedt de mix van voordelen.

  • SaaS (Software as a Service)

Een SaaS-oplossing is klaar voor gebruik. Je kunt een dienst direct inzetten en profiteren van de toegevoegde waarde. De beperkte configuratiemogelijkheden zijn vaak een nadeel.

  • PaaS (Platform as a Service)

Wil je meer controle, dan kun je kiezen voor een PaaS-oplossing. Op een dergelijk rijk platform, voorzien van microservices kun je eigen software ontwikkelen en draaien. Hiermee heb je dus meer controle dan bij een SaaS-oplossing.

  • IaaS (Infrastructure as a Service)

Kun je geen SaaS of PaaS gebruiken, dan kom je terecht bij een IaaS-oplossing. Hierbij neem je basiselementen van een IT-infrastructuur af die vergelijkbaar zijn met traditionele datacenters. Je benut hierbij wel voordelen van cloud zoals pay per use en schaalbaarheid.

Wat zijn de aandachtspunten bij cloud?

Cloud Security
Uit dit benchmark onderzoek <link naar http://www.profiterenvanverandering.nl/> blijkt dat beveiliging en privacy topprioriteit hebben bij de adoptie van de cloud. Zoals namelijk uit voorgaande blijkt is cloud computing een wezenlijk andere manier om in IT-behoeften te voorzien. De muren van een kantoor of datacenter spelen bijvoorbeeld geen rol meer in de toegang tot en het beveiligen van data. Cloud computing vraagt daarom om een andere aanpak van identity & access, dataclassificatie en informatiebeveiliging.

Compliancy
Nieuwe cloud oplossingen volgen elkaar steeds sneller op, terwijl compliancy-certificeringen slechts periodiek worden uitgereikt. Organisaties moeten weten hoe de (combinatie van) cloud oplossingen voldoen aan compliancy-eisen, zoals actueel met GDPR.

Integratie en orchestratie van cloud oplossingen
Een cloud-omgeving bestaat uit verschillende cloud oplossingen, afkomstig van diverse leveranciers. Een organisatie kiest een combinatie die het beste past bij hun behoefte. De verschillende diensten werken echter niet als vanzelf met elkaar samen. Dit vraagt om een goed doordachte architectuur met specifieke aandacht voor integratie.

Ook onderwerpen als performance, beschikbaarheid, schaalbaarheid, redundantie, back-up en disaster recovery verdienen specifieke aandacht en moeten voor de verschillende cloud oplossingen op elkaar worden afgestemd.

Wilt u de mogelijkheden van de Cloud optimaal benutten?

Streeft u naar innovatie, kostenbesparing en meer snelheid? En wilt u daarbij de mogelijkheden van de Cloud optimaal benutten? Neem dan contact met ons op of vraag direct onze Cloud services aan. 

Contact

E-mail Chris