Shopping for Data; alles over de Enterprise Data Marketplace

data

Het belang van Data

Het belang van data kan niet langer worden onderschat. Steeds meer organisaties zien het nut en de noodzaak om hun data in te zetten als een strategisch hulpmiddel. Vrijwel alle grote organisaties in Nederland hebben in de laatste jaren dan ook stappen gezet om meer waarde te creëren uit hun data, door middel van onder meer big data, artificial intelligence en cloud computing.

Maar juist wanneer het gebruik van data in een korte tijd fors toeneemt, creëert dit voor organisaties veel nieuwe uitdagingen. Hoe voorkomen we bijvoorbeeld dat teams dataproducten ontwikkelen, die elders in de organisatie al beschikbaar zijn? En hoe waarborgen we de kwaliteit, herbruikbaarheid en beveiliging van data, wanneer diezelfde data organisatiebreed (door verschillende teams, in verschillende tools en voor verschillende doeleinden) wordt gebruikt?

De weg naar datagedreven werken is lang en vol met hindernissen

Helaas komen we in de praktijk nog veel organisaties tegen, die met deze uitdagingen worstelen. Organisaties beginnen vaak ijverig met de implementatie van nieuwe data-oplossingen, maar verzanden al gauw in een veelvoud aan tools, data en processen. Herkent u bijvoorbeeld een van deze problemen?

  • het is niet bekend welke data assets, door welke partijen, voor welke doeleinden wordt gebruikt;
  • de inhoud, kwaliteit en/of het beoogd gebruik van een data asset wordt niet beschreven, waardoor de data niet bruikbaar is voor andere stakeholders;
  • data assets worden (bewust of onbewust) niet gedeeld, waardoor andere teams noodgedwongen hun eigen data moeten verwerken (data silo’s), of
  • er is geen (multidisciplinaire) samenwerking op de ontwikkeling en verfijning van data assets, waardoor de kwaliteit en de mogelijke toepassingen van een data asset uiteindelijk (te) beperkt blijven.

De datagedreven organisatie vraagt daarom om een oplossing die organisaties in staat stelt om samen te werken aan het delen, verwerken en verfijnen van data. Eén van de oplossingen die organisaties daarbij kan helpen, is de Enterprise Data Marketplace.

Waarom een Enterprise Data Marketplace?

Een Enterprise Data Marketplace (EDM) is, zoals de naam al doet vermoeden, een virtuele marktplaats waar medewerkers vanuit de hele organisatie hun beoogde data kunnen zoeken, data assets kunnen beoordelen en deze data vervolgens eenvoudig kunnen raadplegen. Hoewel dit erg lijkt op de traditionele datacatalogus of glossary, gaat de EDM hier echter veel verder in. De voordelen van een EDM zijn grofweg samen te vatten in drie punten:

  • delen; de mogelijkheid om alle beschikbare technische, operationele en business metadata vanuit één integrale omgeving met de organisatie te delen
  • automatiseren; het automatiseren van de processen voor het verzamelen, classificeren en distribueren van data assets
  • samenwerken; het bieden van een platform waarmee organisatiebrede samenwerking wordt gefaciliteerd.

Een Enterprise Data Marketplace biedt organisaties daarmee een platform, die de functies uit meerdere verschillende datamanagementtools integreert. De beschikbare technische metadata over een data asset kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld de relevante business terminologie, informatie over de data-eigenaren en kennishouders of bijvoorbeeld het privacy- en securitybeleid. De gebruiker krijgt zo in een oogopslag alle informatie te zien die hij of zij nodig heeft, om de data op een veilige, verantwoorde en efficiënte manier te kunnen gebruiken.

Net als een webwinkel of een app store biedt de EDM gebruikers ook de mogelijkheden om data assets af te nemen. De werkprocessen voor het aanvragen en verwerken van autorisatieaanvragen, RfC’s of impactanalyses kunnen middels de EDM worden geautomatiseerd, zodat gebruikers snel, eenduidig en eenvoudig de benodigde data kunnen aanvragen.

Veruit het belangrijkste voordeel van een EDM is echter dat het een platform creëert waarin medewerkers beter kunnen samenwerken aan de ontwikkeling en verfijning van data assets. Gebruikers kunnen data assets beoordelen, reviews of opmerkingen plaatsen en eenvoudig contact zoeken met de verantwoordelijke partijen, om antwoord te krijgen op hun vragen.

Til datamanagement naar een hoger niveau!

In het kort, met de Enterprise Data Marketplace kunnen organisaties datamanagement sneller en gemakkelijker naar een hoger niveau tillen. De EDM helpt organisaties om beter grip te krijgen op hun data, om hun data-inspanningen te consolideren en om datagedreven werken eenvoudiger te maken dan ooit tevoren.

Wilt u meer weten of wat de Enterprise Data Marketplace voor u kan betekenen? Bekijk dan onze Data & Business Analytics services en oplossingen of download de whitepaper 'in 4 stappen naar een datagedreven organisatie'

Download whitepaper Data & Business Analytics

Kan ik je helpen?