succesvol-devops-team

6 voorwaarden voor een succesvolle inzet van een On-Demand DevOps team

Hoe bereid je je organisatie voor op de komst van een DevOps team? Met deze 6 voorwaarden leg je de basis voor een optimale ROI. Lees het artikel of bekijk onze DevOps teams diensten.

Naar DevOps Teams

In de vorige blog beschreven we wanneer je een On-Demand DevOps team inzet, wat hierbij succes bepaalt en welke voordelen het voor je organisatie heeft op korte en langere termijn. Stel, je wilt inderdaad aan de slag met een team van ingehuurde specialisten, hoe bereid je je organisatie dan voor op de komst van dit team? Met de 6 onderstaande voorwaarden leg je de basis voor een optimale ROI van een On-Demand DevOps team.


1.    Zorg voor een duidelijk afgebakende doelstelling en verantwoordelijkheid

Hoe strakker je de vraag afbakent en hoe duidelijker je de doelstelling formuleert, des te beter het resultaat. Zorg voor een heldere omschrijving van wat je wel, maar ook vooral wat je níet wilt. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van de verantwoordelijkheden van jou als opdrachtgever en van de leverancier met wie je gaat samenwerken. Geef het On-Demand DevOps team informatie over de bestaande werkwijzen en vertel erbij of je deze al dan niet wilt veranderen. 

2.    Persoonlijke en culturele fit van DevOps team

Het lijkt een open deur, maar het is in de praktijk nog te vaak een ondergeschoven kindje en staat daarom bij ons hoog op de lijst: de persoonlijke en culturele fit. Commercieel of overheid, de soort werkwijze, een hiërarchisch of platte organisatie, veel verantwoordelijkheid binnen de teams of een top-down benadering. Het zijn allemaal variabelen die bepalen of een persoon of een team in een omgeving past. Focus dus bij de inhuur van een On-Demand DevOps team niet alleen op de technische kennis en vaardigheden maar kijk ook naar de culturele fit.  

3.    Bereid de komst én het vertrek van het DevOps team voor

Voorkom onnodige frustratie en zorg dat het On-Demand DevOps team direct vanaf dag 1 aan de slag kan. Denk daarbij aan het regelen van accounts, toegang tot relevante systemen, het beschikbaar stellen van (ontwikkel)tools etc. Zorg voor goed belegd intern eigenaarschap. En bereid het vertrek van het DevOps team op tijd voor en zorg ervoor dat eigen medewerkers klaarstaan om het stokje over te nemen. Neem het overdragen van het werk ook op in de backlogs van de betrokken teams.

4.    Neem kwaliteit en veiligheid als uitgangspunt

Bij professionele DevOps teams staan kwaliteit en veiligheid van software hoog in het vaandel en maken ze onderdeel uit van elke stap in het proces. Dat vraagt ook om bewustzijn van het management en de medewerkers in je eigen organisatie. Softwarekwaliteit is bovendien niet alleen ‘het feestje van de testers’, maar de verantwoordelijkheid van alle andere betrokkenen. Kwaliteit en veiligheid zijn cruciaal voor uiteindelijk succes en verdienen daarom tijd, budget en inzet. 

5.    Ga voor vertrouwen

Succesvolle DevOps teams kunnen snel en meetbaar waarde toevoegen. Voorwaarde is dat ze voldoende ruimte en vrijheid krijgen om te kunnen werken op hun eigen manier. Stuur vooral op resultaat en ga niet micromanagen. Niemand wordt blij van het minutieus verantwoorden van elke genomen stap en onnodige afhankelijkheden. Het On-Demand DevOps team en de opdrachtgever hebben één en hetzelfde doel. Jullie zijn allebei meer gebaat bij onderling vertrouwen dan bij het contractueel vastleggen van elk individueel detail. Oftewel “customer collaboration over contract negotiation”, zoals het zo mooi in het Agile manifesto staat beschreven.  

6.    Blijf realistisch

Met een On-Demand DevOps team haal je een door de wol geverfde, op elkaar ingespeelde groep specialisten binnen. Maar verwacht geen wonderen in de eerst sprint: ook deze mensen moeten voet aan de grond krijgen voordat ze vaart kunnen maken. Een tweede veelvoorkomende misvatting is dat de inzet van meerdere DevOps teams de output evenredig versnelt. Vergelijk het met 4 bestelbusjes met dezelfde eindbestemming; rijden zij tegelijk, dan heb je nog steeds dezelfde tijd nodig om de pakketten te bezorgen. Maar je hebt wel 4 keer zoveel pakketten afgeleverd. Meerdere DevOps teams kunnen gezamenlijk uiteindelijk wel méér opleveren.  

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je On-Demand DevOps teams inzet in de praktijk? Download dan hier de gratis ‘Whitepaper voor de succesvolle inzet van On-Demand DevOps Teams’. 

Download whitepaper

Sogeti DevOps Team

Wil je blijven profiteren van Sogeti DevOps teams en de resultaten die ze opleveren? Of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met Monika Romeijn en laat je informeren over hoe Sogeti DevOps teams kwaliteit en duurzaamheid van de producten die ze opleveren garanderen.

We gaan graag met je in gesprek!
 

Download: whitepaper DevOps Teams

Je gegevens worden gebruikt door Sogeti om met je te communiceren over (het onderwerp van) deze aanvraag.

Kan ik je helpen?

Monika Romeijn Head of Cloud & Development
Phone number: +31 886 606 600

 

Drieluik over de inzet van On-Demand DevOps teams:

•    Een On-Demand DevOps team – hét antwoord op jouw IT-uitdagingen?
•    6 voorwaarden voor een succesvolle inzet van een On-Demand DevOps team
•    Zó blijf je profiteren van de positieve bijdragen van Sogeti DevOps teams