DevOps team

Een On-Demand DevOps team – hét antwoord op jouw IT-uitdagingen?

DevOps team iets voor jou?  Lees het artikel of bekijk onze DevOps teams diensten.

Naar DevOps Teams

Als IT-verantwoordelijke zit je soms klem. Tussen arbeidsintensieve legacy systemen die je in de lucht moet houden ter ondersteuning van cruciale bedrijfsprocessen enerzijds, en ‘de business’ met een schijnbaar onafgebroken stroom van eisen en wensen anderzijds. En dan is er nog het IT-landschap dat continu verandert. Vroeg of laat kom je tot de conclusie dat de beschikbare capaciteit, kennis en kunde van je eigen team niet (langer) toereikend is. In deze eerste blog van het drieluik over On-Demand DevOps teams gaan we in op de kenmerken van een succesvol On-Demand DevOps team, welke voordelen het je oplevert én waar je als organisatie rekening mee moet houden. 

Wanneer zet je een On-Demand DevOps team in?

Heb jij ooit overwogen om in één keer een heel team met alle benodigde expertises in de arm te nemen om je te helpen met een IT-vraagstuk? We noemen dit ‘On-Demand DevOps teams’. Dit is bijvoorbeeld een goede optie wanneer je IT-afdeling met de huidige manier van werken en/of het bestaande team de gestelde organisatiedoelstellingen niet kan ondersteunen. 

Je hebt niet genoeg mensen, er is – al dan niet tijdelijk - behoefte aan heel specifieke kennis en expertise, of het is een strategische keuze om niet zelf mensen te werven, maar deze per vraagstuk in te huren. Een On-Demand DevOps team kun je in specifieke gevallen zelfs inzetten om je organisatie mee te krijgen om innovatiever en nóg doelgerichter te werken. Een extra voordeel is dat je de verantwoordelijkheid van het op te leveren resultaat hiermee bij één partij kunt neerleggen.

Je kunt de inzet van een On-Demand DevOps team vergelijken met een verbouwing. Hierbij kun je zelf een schilder, stukadoor, timmerman en loodgieter inhuren en continu alles in de gaten houden. Óf je neemt een aannemer in de hand die alles voor je regelt: met op elkaar ingespeelde vakmensen, een strakke planning, slimme inkoop van materiaal én eindverantwoordelijkheid voor het op te leveren resultaat.

Wat kenmerkt een sterk DevOps team?

Het grote voordeel van het DevOps principe is dat het IT-vraagstukken benadert vanuit het productieproces als geheel. Het team houdt bij elke stap het eindresultaat voor ogen. Een sterk DevOps team kent dan ook een heel hechte samenwerking, over de disciplines heen:

•    Op elkaar ingespeeld team
Het team blijft bij elkaar waardoor de teamleden optimaal op elkaar zijn ingespeeld en precies weten wat ze van elkaar kunnen verwachten en wat hun eigen rol is. 

•    Alle disciplines bij elkaar
Een DevOps team beschikt over alle disciplines die nodig zijn tijdens het ontwikkelproces. Op sommige momenten kan er nog aanvullende expertise nodig zijn. Deze kennis kan dan worden ingevuld met specialistische teams. Dit kunnen zowel interne als externe teams zijn. Eigenaarschap voor het op te leveren product blijft te allen tijde bij de opdrachtgever liggen.

•    Mooie mix competenties en ervaring
Een DevOps team biedt een goede mix van competenties, ervaringsniveaus, interesses en persoonlijkheden. 

Welke voordelen heeft een On-Demand DevOps team?

Wil je je slagkracht vergroten of heb je een specifiek vraagstuk, dan kun je natuurlijk een beroep doen op individuele externe specialisten. Kies je er echter voor om een heel team in te schakelen, dan zet je sneller, grotere stappen en profiteer je van meer voordelen:

•    Met een On-Demand team beschik je op elke termijn over een compleet team van mensen, afgestemd op wat jíj nodig hebt, zonder het gedoe van het inhuren van meerdere individuen. Zo realiseer je een snellere go-to-market, iets wat je puur met je eigen medewerkers niet voor elkaar zou krijgen. 

•    Anders dan een eigen DevOps team, kijkt een On-Demand team mee in de keuken van verschillende bedrijven. Uiteenlopende producten, diensten en soms zelfs branches met elk hun eigen best practices en valkuilen. Als opdrachtgever profiteer jij van deze ervaringen. 

•    Doordat er sprake is van een team dat werkt als een geoliede machine en met duidelijke onderlinge afspraken en verantwoordelijkheden, voorkom je een lange leercurve die de kwaliteit negatief kan beïnvloeden. 

•    Een On-Demand DevOps team bestaat uit professionals met veel actuele kennis en ervaring en een frisse blik die inspireert tot anders denken en vooral doen. Met name interessant als je een nieuwe manier van werken wilt introduceren.

•    Met een On-Demand DevOps team kun je bovendien de verantwoordelijkheid voor het te behalen resultaat in handen leggen van anderen.

Afhankelijk van de situatie en je vraag zal het ene voordeel zwaarder wegen dan het andere. Feit is dat je met een On-Demand DevOps team zeker weet dat je het beste antwoord hebt op elke IT-vraag of -uitdaging. 

Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je On-Demand DevOps teams inzet in de praktijk? Download dan hier de gratis ‘Whitepaper voor de succesvolle inzet van On-Demand DevOps Teams’. 

Download whitepaper

Sogeti DevOps Team

Wil je blijven profiteren van Sogeti DevOps teams en de resultaten die ze opleveren? Of heb je vragen naar aanleiding van deze blog? Neem contact op met Monika Romeijn en laat je informeren over hoe Sogeti DevOps teams kwaliteit en duurzaamheid van de producten die ze opleveren garanderen.

We gaan graag met je in gesprek!
 

Download: whitepaper DevOps Teams

Je gegevens worden gebruikt door Sogeti om met je te communiceren over (het onderwerp van) deze aanvraag.

Kan ik je helpen?

Monika Romeijn Head of Cloud & Development
Phone number: +31 886 606 600

Drieluik over de inzet van On-Demand DevOps teams

•    Een On-Demand DevOps team – hét antwoord op jouw IT-uitdagingen?
•    6 voorwaarden voor een succesvolle inzet van een On-Demand DevOps team
•    Zó blijf je profiteren van de positieve bijdragen van Sogeti DevOps teams