Met chatbots gaat internet een nieuwe fase in!

Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, het jaarlijkse ontwikkelaarscongres F8 geopend.

In tegenstelling tot voorgaande jaren kondigde Zuckerberg aan het dit jaar anders te willen doen. Niet alleen uit de doeken doen wat de plannen zijn voor komend jaar, maar hij wil de strategie van Facebook voor de komende tien jaar toe lichten: “A 10 year roadmap to connect the world.” Centraal in deze visie staat dat iedereen de macht heeft om alles te delen met iedereen: “Give everyone the power to share anything with anybody.”

Bots op het platform

 

Facebook overzicht chatbot

Volgens Zuckerberg moeten nieuwe technologieën leiden tot nieuwe producten en zodra deze producten schaalbaar zijn, moeten deze op hun beurt weer leiden tot compleet nieuwe ecosystemen. Het speerpunt voor de komende 3 tot 5 jaar komt te liggen op het doorontwikkelen van Facebook Messenger. Iedere maand zijn er meer dan 900 miljoen mensen en 50 miljoen bedrijven actief op dit platform. Nu is het tijd voor Facebook om te oogsten en dit ecosysteem leven in te blazen. De focus ligt hierbij op het maken van connecties: “connect te world”. Niet alleen met mensen, maar ook met bedrijven. Zuckerberg beweert dat mensen er niet van houden om met bedrijven te bellen, maar ze vinden het wel prettig om met ze te chatten. De manier om dit te bereiken is door bots op het platform toe te laten.

Facebook bots aan het werk

Facebook Messenger moet gaan functioneren als een portaal voor het mobiele leven:  'Chat is the do-everything portal for mobile life'. Of zoals Connie Chan - partner van durfkapitaalinvesteerder Andreessen Horowitz (a16z) - het verwoordt, messenger applicaties zijn de ‘operating systems of our lives’.

 

bots effect

David Marcus, de vicepresident van Facebook die verantwoordelijk is voor de berichtendiensten, is het met bovenstaande visie eens. Hij gelooft niet in een commandline-achtige omgeving om met bots te communiceren. In zijn presentatie zegt hij dat de combinatie van UI en conversatie een natuurlijke manier van communiceren mogelijk moet maken, anders gaat het uiteindelijk niet werken. Ter demonstratie toont Marcus de bot "Poncho the Weathercat". Net als de eerder gelanceerde Miss Piggy heeft deze kat een persoonlijkheid die haar gebruikers op een ludieke manier de laatste weersinformatie toespeelt.

Het Post App tijdperk: naar een Web van Smart Agents

Met bots komen we volgens David Marcus in de volgende fase van het internet terecht. Hij is ervan overtuigd dat het internet zichzelf aan het reorganiseren is en dat we het zogeheten Post-App tijdperk ingaan (lees ook mijn eerdere artikel: "In de toekomst heeft iedereen een digitale butler".) Bots zijn de nieuwe apps en ze maken een nieuwe conversatie mogelijk. Marcus sluit daarbij op de woorden van Microsoft CEO Satya Nadella aan. Deze kondigde begin april een radicale koersverandering aan. Bots vormen ook de kern van Microsoft’s nieuwe strategie: "de conversatie is het nieuwe platform".

Bots ontwikkelen voor Facebook

Om ontwikkelaars te helpen lanceert Facebook twee manieren om bots te bouwen. Eenvoudige bots kunnen ontwikkeld worden met de Send/Receive API. Complexe bots kunnen gebouwd worden met de Bot Engine, waarop ook Facebook M draait. De Bot Engine, gebaseerd op het werk van Wit.ai (het bedrijf dat Facebook vorig jaar aankocht), is in staat om zelf te leren. Dit betekent dat het mogelijk is om de Bot Engine uitgebreide scripts te "voeren" zodat deze kan leren wat voor een soort conversaties deze moet voeren. Als voorbeeld wordt een bioscoop-bot getoond waarmee een gebruiker op een natuurlijk manier een gesprek voert en 2 kaartjes besteld, zonder dat de gebruiker het in de gaten heeft dat hij niet met een mens maar met een machine aan het communiceren is.

Wordt een merk je beste vriend?

Grote vraag is natuurlijk of bots in de Westerse wereld net zo gaan aanslaan als in Azië? De belofte is in ieder geval groot. Bedrijven, producten, diensten en merken hebben met bots de kans om de nieuwe contactpersonen in onze contactlijst te worden. Een merk als je beste vriend. Wie had dat ooit gedacht?

Heb je vragen over deze of andere technologische trends? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier. 

Kan ik je verder helpen?

Kan ik je verder helpen?