Strijden om de beste Blockchain oplossing [VIDEO]

Blockchain is misschien wel het grootste buzzwoord van dit moment. Mijn eerste zoekactie in Google geeft meer dan 15 miljoen resultaten! Na het lezen van de eerste 10 hits, snap ik er nog niet veel van. Een enorme belofte van veilig en transparant data delen. Assets en transacties, vergelijkbaar met een grootboek, zoveel is wel duidelijk.

Transacties voor iedereen inzichtelijk met Bitcoin 

 

Graphic Blockchain

Het bekendste Blockchain voorbeeld is Bitcoin. Deze cryptocurrency is uitgevonden door Satoshi Nakamoto. Die naam blijkt overigens een pseudoniem. BitCoin is de eerste toepassing gebaseerd op Blockchain technologie. Voor Bitcoin betalingen is geen bank of andere centrale instantie nodig. Gebruikers betalen elkaar rechtstreeks, peer-to-peer. De BitCoin blockchain wordt gedistribueerd naar het BitCoin netwerk. Alle transacties zijn voor iedereen inzichtelijk. Dat maakt het zo veilig en transparant. Gebruikers vervullen hun eigen rol in het netwerk. Naast betalingen uitvoeren zorgen zij voor het distribueren en controleren van transacties. Hoe deze rollen samenwerken om te komen tot veilige betalingen, en hoe het zogenaamde Bitcoin minen hierin past, blijkt een erg complex geheel.

Bekendste BitCoin alternatief

Inmiddels zijn er verschillende Blockchains. Elke Blockchain heeft zijn specifieke eigenschappen. Het bekendste BitCoin alternatief is Ethereum. Ook in de Ethereum Blockchain kunnen digitale betalingen worden uitgevoerd. Blockchain technologie is echter veel meer dan betalingen. Elke vorm van eigendom is geschikt om via Blockchain te administreren. Denk bijvoorbeeld aan concertkaarten, muziek(rechten) en domeinnamen. Tokens kunnen als representatie van fysieke assets worden gebruikt. Met zogenaamde Smart Contracts kunnen transacties zelfs in de blockchain worden geautomatiseerd. Zo kan bijvoorbeeld een betaling automatisch worden teruggedraaid als de andere partij niet aan de voorwaarden voldoet. Wel zo veilig!

Wat is de Sogeti Blockchain battle?

Blockchain is een complexe technologie met oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Overal waar transparantie en transacties een rol spelen kan Blockchain impact hebben. De beloften zijn enorm en tegelijkertijd weet niemand hoe deze technologie zich zal ontwikkelen. Na nog veel meer hits te hebben gelezen, heb ik een conclusie getrokken: Blockchain moet je niet lezen, maar doen! Dit is precies het doel van de Blockchain Battle die binnen Sogeti is opgezet. Gedurende de battle ontwikkelen deelnemers met een team in drie maanden het beste Blockchain prototype. Zo ontstaan experimenten die leiden tot concrete oplossingen voor klanten. Check de video over de Blockchain battle.