Echt nep_banner

Echt Nep

Spelen met de realiteit in tijden van AI, deepfakes en de metaverse

Van leugenachtige hiërogliefen tot computergegenereerde influencers en de toekomst van deepfakes. 

'Echt Nep' ligt vanaf nu in de boekhandel! 

Bestel direct!

Mensen hebben altijd de behoefte gehad om te spelen met de realiteit, maar niet eerder kon dat zo gemakkelijk en geloofwaardig als nu. Hoe houden we grip op de werkelijkheid als het neppe steeds vaker boven het echte wordt verkozen?

Om die vraag draait Echt Nep, een nieuw boek van Menno van Doorn, Sander Duivestein en Thijs Pepping.

Samenvatting

Echt Nep bookcover

Een achtbaan van desinformatie en mediamanipulatie. Van leugenachtige hiërogliefen tot computergegenereerde influencers en de toekomst van fake news.

Manipulatie, beïnvloeding en desinformatie zijn van alle tijden. Mensen hebben altijd de behoefte gehad om te spelen met de realiteit, maar niet eerder kon dat zo gemakkelijk en geloofwaardig als nu. De vraag is hoe we grip houden op de informatiesamenleving nu kunstmatige intelligentie zich met het manipulatiespel gaat bemoeien.

In tegenstelling tot de meeste boeken over vervagende realiteiten kijkt 'Echt Nep' verder dan de angstscenario’s. Uit het besef dat de spelende mens de motor is van samenwerking, welvaart en vooruitgang ontstaan opeens bijzondere kansen. Aan de hand van inspirerende herstelverhalen en een nieuwe realiteitsethiek schetsen de auteurs een gouden toekomst voor de Echt Nep wereld. Wees voorbereid en speel mee.

 

Watch ECHT NEP | Spelen met de realiteit in tijden van AI, Deepfakes en de Metaverse on YouTube.

 Over de auteurs

 Menno van Doorn, Sander Duivestein en Thijs Pepping zijn trendanalisten van VINT, onderdeel van Sogeti. Ze zijn vaak te zien en horen in de media om nieuwe technologieën te duiden. Recent kwamen ze onder andere aan het woord bij RTL, in FDAD en De Volkskrant.

 Anderen over het boek

 Jim Stolze, oprichter Nationale AI-Cursus

“Wat een fascinerend boek hebben Van Doorn, Duivestein en Pepping geschreven. Het leest als een mix tussen een sciencefictionroman en een managementboek.”

Andrew Keen, schrijver ‘How to Fix the Future’ en ‘Internet is niet het antwoord’

“Een actueler boek dan dit zult u niet lezen. Waar anderen waarschuwen voor de neppe werelden van deepfakes en nepnieuws, stelt dit boek de lezer gerust. Echt Nep is allesbehalve Nep.

Alexander Mouret, directeur Brave New World Conferentie

“Eindelijk een boek over technologische innovatie dat het lukt zowel realistisch als optimistisch te zijn.”

George F. Colony, CEO, Forrester

“Echt Nep is leerzaam, beangstigend en stimulerend tegelijkertijd. Ontluikende synthetische mediatechnologie heeft de potentie om chaos of geluk voor de samenleving te creëren – de auteurs schetsen op briljante wijze een beeld van hoe deze strijd zich de komende tien jaar zal ontwikkelen. En het meest interessante is dat ze de “democratisering van creativiteit” voorspellen – hoe de nieuwe digitale tools een dynamisch en vitaal tijdperk van marketing, commercie en kunst zullen ontketenen.”

Ronald Voorn, docent en onderzoeker Universiteit Twente en Hogeschool Utrecht

“Hoe wij de werkelijkheid waarnemen wordt in toenemende mate ook bepaald door synthetische levensvormen, zeker bij jongeren. Denk maar aan Deepfakes, Virtual humans, Fortnite, Roblox, de Metaverse, de Creator Economy en NFT’s. In dit heldere en ook vermakelijke boek wordt door een mooie mix van pakkende verhalen en harde wetenschappelijke inzichten mooi geschetst hoe echt steeds nepper wordt en nep steeds echter. Voor marketeers en communicatie experts een boek dat je absoluut niet mag missen”

Waarom is dit boek relevant?

Er zijn nog niet veel boeken verschenen die goed en toegankelijk uitleggen wat de gevolgen, kansen en gevaren zijn van nieuwe mogelijkheden om de realiteit te manipuleren. Na het lezen van Echt Nep begrijp je de impact en hypes van NFT's, de metaverse en vele andere nieuwe internettrends. 

Echt Nep is niet het eerste boek over deze thema's. Het is wel voor het eerst dat de complexe thema's helder, realistisch en optimistisch worden besproken. We kennen allemaal de doemverhalen over deepfakes, Echt Nep laat zien welke hoopvolle toekomst ook mogelijk is, als wij nu de juiste keuzes maken.

Bestel direct!

Hoe kan ik je helpen?

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985