ProjectB 2019

ProjectB brengt IT-studenten in contact met de zorgsector

Bekijk de innovaties

Studententeams werken aan 10 innovaties voor mensen met een beperking voor Sogeti ProjectB Challenge 2020. Benieuwd naar de innovatieve projecten? Lees het verslag over de Kick-Off!

De ProjectB Challenge geeft Sogeti IT-studenten de mogelijkheid om hun IT-kennis in te zetten voor een goed doel. En ook bij deze editie van PojectB lijken de toepassingen voor IT in de zorg weer onuitputtelijk. Denk aan een sensor voor suikerpatiënten die alarmeert wanneer het insulineniveau tijdens de nachtrust te heftig daalt. Of een VR game die mensen met claustrofobie helpt hun angst te beteugelen. En wat denk je van een Smart Rollator?

Echt bezig zijn met de doelgroep

De teams werken aan een zelfbedachte IT-innovatie die het leven van mensen met een beperking ondersteunt. Het team doet zelf onderzoek naar de behoeften van de doelgroep. Tijdens de Kick-Off van de ProjectB Challenge 2020 vertelt een docent: “Wat de studenten zullen ervaren is dat het zo ontzettend belangrijk is dat je echt bezig bent met een doelgroep. Het is niet alleen het afronden van de opdracht voor een goed cijfer, maar je doet het echt voor een ander. Je komt in contact met een kennisgebied en experts van een zorggebied. Dat overkomt je anders niet.” Tijdens de finale in juni presenteren zij een werkend prototype. Een groep van 22 experts van Sogeti staat de studententeams als coach bij in hun weg naar de finale.

IT-innovaties ProjectB 2020

We feliciteren de studententeams van Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Windesheim Zwolle en de Haagse Hogeschool met hun plek in de challenge en trappen gezamenlijk af tijdens een Kick-Off. We stellen de teams graag aan je voor:

Smart Rollator | Hogeschool Utrecht

Deze rollator kan (beginnend) dementerende ouderen door middel van sensoren helpen om veiliger de deur uit te gaan, zodat zij langer in staat zijn vitaal te blijven door te wandelen. 

ProjectB 2020 Smart rollator Hogeschool Utrecht
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DiaPal | Hogeschool Rotterdam

Als Diabetespatiënt zou je een stuk fijner slapen wanneer je niet bang hoeft te zijn de gevolgen van een te lage bloedsuikerspiegel. Diapal meet de bloedsuikerspiegel van de diabetespatiënt continue. Bij te grote afwijkingen gaat er via bluetooth een signaal naar de telefoon en gaat er een alarm af om deze persoon te wekken. Als er niet gereageerd wordt op het alarm gaat er een melding naar één of meerdere contactpersonen die de patiënt kunnen helpen.

ProjectB 2020 DiaPal Hogeschool Rotterdam

 

De Nachtwacht | Hogeschool Rotterdam

Stel je voor dat je ’s nachts niet durft te gaan slapen. Steeds weer die nachtmerrie die maakt dat je badend in het zweet wakker wordt. Het team gaat onderzoeken of sensoren nachtmerries kunnen detecteren en of het mogelijk is om de nachtmerrie te onderbreken óf zelfs te voorkomen voor middels van licht en/of geluid. 

ProjectB 2020 De Nachtwacht Hogeschool Rotterdam

 

On Time | Hogeschool Rotterdam

Een idee in ontwikkeling is een app om mensen te helpen meer punctueel te zijn. Stel je voor je hebt moeite met op tijd op afspraken te verschijnen. Een app challenged je en door middel van gamification leer je goed gedrag aan. Té leuk om niet te vermelden: de coach van dit team was wat verlaat tijdens de Kick Off. 

ProjectB 2020 IT On Time Hogeschool Rotterdam
 
The Claustrophobia Center | Hogeschool Rotterdam

Je staat in een drukke lift, de deuren gaan dicht en de lift gaat omhoog. Je voelt je opgesloten, je kunt niet weg. Je hartslag stijgt, je begint te zweten en het enige dat je wil is uit die lift stappen. Veel mensen hebben last van claustrofobie. Met een Virtual Reality applicatie kun je thuis, op een veilige manier, deze angsten in de ogen kijken en overwinnen. 

ProjectB 2020 The Claustrophobia Center Hogeschool Rotterdam

 

Bodywatch | Rdam

Rug-, schouder en nekklachten door een verkeerde houding is voor mensen die werken achter een laptop/PC een bekend gegeven. Machine learning kan worden ingezet om het postuur te verbeteren door een signaal af te geven om bijvoorbeeld ‘recht op’ te gaan zitten. 

ProjectB 2020 IT Bodywatch Hogeschool Rotterdam

 

IT Innovations in Health Care OCD | Windesheim Zwolle

Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) is een vorm van angst waarbij je dwangmatig handelingen uitvoert. Het team wil onderzoeken of VR en AR ingezet kan worden om de dwangstoornissen te bedwingen. 

ProjectB 2020 IT Innovations in Health Care OCD Windesheim Zwolle

 

Livinglab Goed Leven | Windesheim Zwolle

Soms blijven ouderen weg van zorg die ze wel nodig hebben. Dit komt doordat ze niet willen handelen naar de signalen die ze opmerken, ze willen niet hulpbehoevend zijn. Het doel is een belevingsinstrument te creëren dat mensen laat nadenken over hun behoeften in de toekomst en hoe ze hun levensstijl kunnen aanpassen om zich daar goed op voor te bereiden. 

ProjectB 2020 Livinglab Goed Leven Windesheim Zwolle

 

Smart social spaces for demented elderly | The Hague University of Applied Sciences (2 teams)

Cliënten van een verzorgingstehuis op de afdeling voor demente bejaarden zijn nu beperkt in hun bewegingsruimte. Het is de intentie om deze groep ook toegang te geven tot de binnentuin en gedeeltes van het gebouw naast de afdeling. Door middel van (sensor)technologie wordt de mobiliteit van de ouderen gemonitord. De teams gaan onderzoeken of technologie ook kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van deze ouderen. Helaas konden deze teams niet aanwezig zijn bij de Kick-Off. We zien ze snel bij een van de inspiratiesessie die we organiseren voor de studenten.

Meer weten over ProjectB?

Bij de Awards Night in juni 2020 demonstreren de studententeams hun eindproduct en wordt de winnaar van de ProjectB Challenge 2020 bekend gemaakt. Wil je op de hoogte worden gehouden van alle gave dingen we doen of wil je tijdens je studie al onderdeel zijn van Sogeti? Klik dan op onderstaande knop om erachter te komen hoe dat kan.

Ga naar studenten bij Sogeti

Kan ik je verder helpen?