Webbanner quality engineering strategy

Het hoe en waarom van een Quality Engineering Strategy

Quality Engineering Strategy

Bijna iedere tester en developer heeft wel eens een teststrategie gemaakt. Een Quality Engineering Strategy is vergelijkbaar, maar gaat een stap verder: hierin wordt niet alleen testen maar het complete IT delivery proces meegenomen.

In dit blog geven Rik Marselis, Principal Quality Consultant bij Sogeti en Dennis Geurts, Lead Software Architect bij Sogeti antwoord op vier vragen over de Quality Engineering Strategy. De Quality Engineering Strategy is een doorontwikkeling van de kennis in het boek ‘Quality for DevOps Teams’, waarvan Marselis en Geurts coauteurs zijn.

Wat is een Quality Engineering Strategy?

“Dit is een verdeling van de inspanningen voor de IT delivery-activiteiten gericht op het bereiken van een kwaliteitsdoel”, legt Marselis uit. “Een Quality Engineering Strategy koppelt kwaliteitsmaatregelen aan IT delivery items, zoals user stories en features. Daarbij wordt de intensiteit van de verschillende maatregelen, op basis van het risiconiveau vastgelegd.” Marselis en Geurts hebben een template ontworpen met daarbij een lijst van ruim 50 mogelijke kwaliteitsmaatregelen, onderverdeeld in verschillende categorieën en types. Aan de hand van dit template kunnen IT-organisaties een passende strategie opstellen.

Welke onderdelen heeft deze strategie?

Een Quality Engineering Strategy bestaat uit verschillende kwaliteitsmaatregelen. Elke maatregel wordt uitgevoerd met een ander doel. Marselis en Geurts hebben de maatregelen van een Quality Engineering Strategy onderverdeeld in drie categorieën:

  1. Preventive – gericht op het voorkomen van gebrekkige kwaliteit. Voorbeelden zijn pair programming, Definition of Done en pro-active patching.
  2. Detective – gericht op het ontdekken van gebrekkige kwaliteit, bijvoorbeeld maatregelen zoals reviews en code analyse.
  3. Corrective – gericht op het herstellen van fouten (zoals reactive patching) en blijven verbeteren van de kwaliteit na de delivery (zoals refactoring).

De kwaliteitsmaatregelen zijn niet alleen onderverdeeld in de bovenstaande drie categorieën, maar ook in twee types. “Je hebt specifieke maatregelen, die je niet altijd nodig hebt. Denk aan performance testing of een 4-amigos-session”, zegt Geurts. Daarnaast zijn er generieke maatregelen. “Deze zijn bij elk delivery item relevant. Voorbeelden hiervan zijn een Definition of Ready en coding standards.”

Waarom een Quality Engineering Strategy?

Meer business value – dat is het uiteindelijke doel. “Met een duidelijke strategie kun je ‘quality at speed’ leveren. Zowel de kwaliteit als snelheid in het IT delivery proces gaan omhoog.” Dat vraagt volgens Marselis om een shift-left. “Door eerder in het proces kwaliteitsmaatregelen in te bouwen, versnel je de delivery en verhoog je de kwaliteit.” Daarbij maakt Marselis een kanttekening: “Je wilt niet altijd een zo hoog mogelijke kwaliteit. Om maximale business value te creëren, moet je vooral de juiste kwaliteit op het juiste moment leveren.”
In een Quality Engineering Strategy legt een IT-organisatie vast welke kwaliteitsmaatregelen op welk moment nodig zijn en waarom. Marselis: “Een Quality Engineering Strategy helpt je om vooraf na te denken over het inbouwen van kwaliteit: welke maatregel heb ik wel en welke niet nodig? Wat is de gewenste intensiteit per maatregel en waarom?”

Waar begin je?

Het door Marselis en Geurts ontworpen basistemplate voor een Quality Engineering Strategy is een goed startpunt. “Maar let op, ons template is work in progress”, zegt Geurts. “En we hebben de input van developers en testers nodig om het template nog beter en completer te maken.” Het template is te downloaden op de website van Sogeti. Hier kunnen developers en testers ook hun feedback geven.

Download hieronder het template of lees meer over de diensten rondom Quality Engineering van Sogeti.

Quality Engineering services Download template

Kan ik je helpen?

Rik Marselis - Sogeti Lead Management Consultant
Phone number: +31347225469