Internet of Things bij 90% Nederlandse organisaties op de agenda [Download].

Zo’n 90% van de Nederlandse organisaties is op enige wijze bezig met het Internet der dingen. 32% daarvan heeft een of meerdere toepassingen in productie. Zo blijkt uit het nationale onderzoek van Sogeti naar de status van Internet of Things (IoT) bij organisaties met meer dan 100 medewerkers.

 

aantal organisaties die iot-oplossingen in productie hebben

Industrie loopt voorop

De industrie loopt voorop waarbij bedrijven met een IoT-budget gemiddeld genomen 2,5 miljoen euro besteden per organisatie per jaar. Het verbinden van dingen aan het internet wordt vooral ingezet voor procesoptimalisatie en het verbeteren van de dienstverlening.

Slechts 10% van de organisaties geeft aan dat het Internet of Things wordt toegepast voor de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen. Ook zijn de meeste IoT-projecten nog nauwelijks volwassen.  Niet meer dan 12% van de organisaties is in staat zowel informatie uit te lezen, op afstand te besturen als zonder tussenkomst van mensen te handelen op basis van vergaarde informatie. Dit onderzoek van Sogeti naar de status van Internet of Things in ons land is uitgevoerd door onderzoeksbureau Pb7 Research in het najaar van 2015.

Nieuwe verdienmodellen nog een brug te ver

Een op de twee productiebedrijven heeft al een of meer IoT-oplossingen in productie. Daarmee loopt de industrie ver voorop. In deze sector zijn de meeste IoT-gebruikers. Het internet der dingen wordt daar eveneens in relatief veel domeinen toegepast. Na de industrie volgt de handel en logistiek met 38%. Ook in de overige sectoren overstijgt het gebruik van IoT ruimschoots de 20%.

de inzet van internet of things


“Terwijl er vrijwel niemand (6%) is die het Internet of Things geen serieuze invloed toedicht, zijn er al even weinig die nieuwkomers zien of verwachten die hun sector hiermee gaan ontwrichten. In plaats van ontwrichting zien organisaties vooral nieuwe kansen voor hun eigen organisatie. Hoewel deze breed gedragen constructieve houding uiteraard positief is, zie ik daar ook een gebrek aan gevoel voor urgentie in,” aldus Peter Vermeulen, marktanalist en onderzoeker bij Pb7 Research.

56% van de organisaties geeft aan dat het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening het belangrijkste doel is van de inzet van het Internet of Things. Op de voet gevolgd door kostenverlaging in processen met 48%. De bedrijven (10%) die nieuwe verdienmodellen ontwikkelen, verwachten binnen vijf jaar 16% additionele omzet te realiseren dankzij IoT.

 

IoT-doelstellingen


Veel mogelijkheden IoT onbenut

“Het is goed om te zien dat het Internet of Things het hypestadium nu ver voorbij is. Tegelijkertijd moeten we constateren dat we nog veel mogelijkheden onbenut laten. Je gaat pas echt profiteren van het internet der dingen als je met opgedane intelligentie zonder menselijke tussenkomst volledige bedrijfsprocessen kan besturen, producten en diensten kan verrijken of fundamenteel kan veranderen. Sogeti helpt organisaties met de ontwikkeling van een aanpak, het embedden van sensortechnologie, informatie ontsluiten en data-analyse tot en met het aansturen van bedrijfsprocessen,“ vertelt Jorik Abspoel, VP Strategic Development bij IT-dienstverlener Sogeti.

Nationaal IoT-onderzoek

Onderzoeksbureau Pb7 Research heeft dit onderzoek naar de stand van zaken in de Nederlandse IoT-markt uitgevoerd in opdracht van Sogeti. Het veldwerk is uiteengezet met behulp van een webpanel gebaseerd onderzoek in het najaar van 2015. Meer dan 420 beslissers van Nederlandse organisaties met 100 of meer medewerkers hebben deelgenomen. Deze respondenten zijn werkzaam in acht sectoren zoals  de financiele sector, industrie, detailhandel, groothandel & logistiek, zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg en lokale overheden en overigen. De groepen zijn ten opzichte van elkaar gewogen voor het verkrijgen van een representatieve onderzoeksuitkomst.

Download het volledige IoT Rapport

De infographic kunt u nu downloaden. Meer feiten en cijfers uit dit nationale Internet of Things onderzoek zijn beschikbaar in het  onderzoeksrapport. 
 

Kan ik je verder helpen?