"Wat zijn de 3 kwaliteitsattributen van IoT testen?"

Een Internet of Things (IoT) oplossing is een keten van deelproducten die samen een functioneel meet-en-regel-systeem vormen. Losse elementen maken samen een IoT-ecosysteem. Het testen van dit gehele systeem, is iets om in een vroeg stadium over na te denken.

 

IoT testen

Vergeet functioneel testen

Definieer een product in requirements en je kan alle functionaliteit (die beschreven is!) gaan testen. Een IoT oplossing bestaat zoals gezegd uit losse elementen die los functioneel getest kunnen worden. Het IoT-ecosysteem als geheel gedraagt zich echter naar heel andere regels. De connecties naar 3rd-party IoT producten en IoT deelsystemen zijn niet te voorspellen, laat staan dat we elke situatie functioneel kunnen beschrijven. Eén van de elementen van een IoT teststrategie opstellen, is rekening houden met het non-functionele gedrag van de gehele oplossing.

Kies de juiste kwaliteitsattributen

Functionaliteit wordt voldoende getest. We moeten op zoek naar een manier om alle andere gedragingen van het IoT-ecosysteem aan testen te onderwerpen. Met behulp van kwaliteitsattributen kunnen we dit gedrag goed beschrijven. Hieronder drie voorbeelden van kwaliteitsattributen die je kunt gebruiken in IoT omgevingen:

  • Installability: upgrades kunnen op afstand naar een ‘Thing’ gestuurd en geïnstalleerd worden. Test de situaties waarbij dit mis kan gaan (bijvoorbeeld: stroom onderbreking tijdens downloaden of tijdens installatie) en kijk ook naar hoe eventuele herstelmechanismes werken.
  • Interoperability: informatie-uitwisseling tussen (delen van) IoT systemen moet goed blijven gaan als er verschillende software en/of hardware versies met elkaar communiceren. Alle bekende combinaties zou je kunnen testen, maar wat doe je met alle nog uit te brengen nieuwe software versies? Wat gebeurt er als er nieuwe hardware op de markt komt waarmee gecommuniceerd moet worden?
  • Usability: gebruikers van een App zullen na één of hooguit twee keer opstarten hun mening hebben gevormd over of de App bruikbaar is. Usability testen met representatieve gebruikers is in deze situatie onmisbaar en kan er voor zorgen dat een hele IoT oplossing een succes wordt.

Creëer uw IoT test strategie

Het kiezen van de juiste kwaliteitsattributen is één stap in het definiëren van een IoT teststrategie. De andere stappen en meer IoT kwaliteitsattributen vindt u in het boek waarvan ik mede-auteur ben: “IoTMap: Testing in an IoT environment”.

Kom meer te weten over IoTMap

Benieuwd naar de IoT testmethode en wilt u een exemplaar van ‘IoTMap’ ontvangen? Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Kan ik je verder helpen?

Kan ik je verder helpen?