Interview met Java kampioen Johan

Masters of Java kampioen Johan de Jong

They had me at hello”, kreeg bij de banenbeurs van de Technische Universiteit Eindhoven een geheel andere betekenis toen Sogeti vertelde wat er allemaal mogelijk was. Johan de Jong startte na zijn studie aan de Technische Universiteit Eindhoven direct bij Sogeti. Hij wint sindsdien aan de lopende band het Java kampioenschap. Lees hier het interview met Johan om te zien of hij ook dit jaar heeft gewonnen.

Jij mag jezelf al drie keer Master of Java noemen, hoe komt dat? 

De Nederlandse Java User Group heeft mij in 2013, 2014 en 2015 benoemd tot ‘Master of Java’. Dit jaar deed ik ook weer mee! De eerste keer meldde ik me bij de organisatie, waarna iedereen een programmeeropdracht kreeg. Binnen een halfuur moet je zo snel mogelijk de oplossing aandragen. Als je de opdracht inlevert met een fout, dan krijg je geen punten voor die ronde. Ik heb in het tweede jaar alle opgaven goed voltooid. Dat was voor mij echt de beste deelname ooit, alles ging goed! 

Ik vind het ieder jaar weer spannend. Kan ik wel iets met de opgaven? Hoe is de concurrentie? Meestal doen er ook zo’n 20 teams mee, dit jaar zelfs 25 teams. Het aantal deelnemers stijgt ieder jaar. Ik ben op 30 oktober tweede geworden. Dat gaf wel weer een kick! 

Wat doe jij als Java software ontwikkelaar?     

Papieren dossiers, dat werkt gewoon niet meer. Daarom help ik een klant met een systeem voor belangrijke cliëntgegevens. Het systeem onderhoud ik. Met het team bouwen we nieuwe features en uiteraard blijven we de software verder ontwikkelen. Zo kunnen de medewerkers hun werk goed doen.  

Devoxx is een developer community event, ga jij hierheen? 

Sogeti heeft mij gevraagd om het event met een aantal collega’s uit ons team te bezoeken, waaronder een aantal Java collega’s. Het is een developer-event in Antwerpen en ik verwacht een hoop interessante zaken te zien over de nieuwste technologieën. Ik laat me verrassen en kan dan de nieuwe technieken hopelijk inzetten bij mijn klant. 

Welke technologieën pas jij toe in je vrije tijd? 

Voor de videogame Starcraft: Brood War maak ik een bot die de game automatisch bestuurt. Er is een toernooi waarbij iedereen een bot maakt en vervolgens tegen elkaar speelt. Dit is een hobbyproject waar ik wel zo’n 20 uur per week aan werk in de weekenden en avonduren. Facebook en Samsung hebben dit ook wel eens gedaan, dat merk je dan wel meteen in de recources. Als zij meedoen zijn zij wel overheersend, maar zij haken af wanneer het project eindigt. Wij als hobbyisten kunnen daardoor uiteindelijk de bedrijvenbots verslaan. De aanhouder wint! Ik zit zelf vaak bij de topfinalisten van Starcraft, ik hoop dat ik volgend jaar ook weer voor het Java kampioenschap mag strijden! 

Aan de slag als Java ontwikkelaar?

Wil je werken bij de best gecertificeerde open source community van Nederland? Onze Java-community is op zoek naar top ontwikkelaars. Lees meer over werken als Java-specialist bij Sogeti en/of bekijk de vacatures.

Werken als Java ontwikkelaar

Kan ik je helpen?

Martien Verstralen Community Manager Java
Phone number: +31 886 606 600