Waarom je niet langer moet wachten met de Java-updates

Java updaten is als een schuur

Wat heeft een schuur met Java te maken?

Achterstallig Java-onderhoud kan een pittige klus opleveren. Wat zijn de risico's en wat heeft de schuur van Mark van der Walle met Java-updates te maken? Lees het artikel van Mark of ga direct naar de Java Enterprise X-ray om te ontdekken wat dit voor jouw organisatie kan betekenen!

Naar Java Enterprise X-ray

Schuren!

Een paar weken geleden was ik hard aan het werk met de schuurmachine om mijn tuinhuis verfvrij te krijgen. Deze toch al grote klus werd extra vervelend omdat ik de werkzaamheden een paar jaar te lang had uitgesteld. Het gevolg daarvan was dat ik de volledige verflaag weg kon gaan halen. Dit had ik gewoon kunnen voorkomen door het noodzakelijk onderhoud eerder uit te voeren.

Onderhoud in de IT

Nu vraag jij je misschien af, wat heeft bovenstaande met IT te maken? Toch zie ik als Java Software Architect enorm veel raakvlak met onderhoud aan je huis en onderhoud aan IT-systemen. Ook binnen de IT stellen we noodzakelijk onderhoud soms te lang uit waardoor de uiteindelijke werkzaamheden veel moeizamer en kostbaarder worden. Tevens zijn de redenen voor het uitstellen niet zo heel verschillend. 

J-Spring

Eind juni was de jaarlijkse J-Spring Java conferentie, georganiseerd door NLJUG. In coronatijd, net zoals veel andere events, digitaal. Een van de sprekers was Trisha Gee. Haar 'talk' had de titel Beyond Java 8. Dit is op zichzelf al bijzonder, aangezien Java 8 al in 2014 uit is gekomen. Met de wijziging in release tempo zitten we inmiddels al op Java 14 en later dit jaar komt Java 15 uit.

Een van de, voor mij persoonlijk opvallende, inzichten van deze spreker was dat 78% van de ontwikkelaars nog gebruik maakt van Java 8. Hoe kan het toch dat er nog zoveel gebruik wordt gemaakt van een inmiddels 6 jaar oude Java versie? Sterker nog, Java 8 wordt door Oracle al sinds eind 2019 niet meer kosteloos aangeboden. Bedrijven hebben de mogelijkheid om nog een paar jaar tegen flinke betaling ondersteuning bij te kopen.

Waarom stellen we uit?

Er kunnen natuurlijk veel redenen zijn voor het uitstellen van een onderhoudsklus. Zowel aan ons huis als aan onze IT. Het kan zijn dat we het op dit moment niet kunnen betalen. Of de voordelen van het onderhoud wegen niet op tegen de kosten. In het geval van Java moeten we kijken naar waarom bedrijven nog steeds op Java 8 draaien. 

Allereerst komt er door het nieuwe release tempo sinds Java 9 elk half jaar een nieuwe versie uit. Deze versies worden maar beperkte tijd ondersteund. Dat maakt het voor organisaties lastig om bij te blijven. Er komt wel eens in de zoveel tijd een long term support (LTS) versie uit. Java 8 was zo’n LTS en Java 11 is dat ook.

Daarnaast is er sinds Java 8 niet zo heel veel schokkends toegevoegd aan de taal. Java 8 bracht een aantal enorme toevoegingen die sinds die tijd niet meer zijn geëvenaard. Het heeft voor ontwikkelaars niet direct veel toegevoegde waarde, op een aantal nice-to-haves na.

Verder is er door de manier waarop Java werkt en afhankelijk van de infrastructuur van de organisatie een mogelijke bottleneck. Doordat de Java versie ook als zogenaamde Java Runtime Environment (JRE) op de infrastructuur van de organisatie moet draaien, kan upgraden een tijdrovende klus worden.

Een laatste reden kan zijn, dat er toch nog wat gesleuteld moet worden aan de applicaties, aangezien deze misschien gebruik maken van afhankelijkheden die wat minder goed overweg kunnen met de nieuwere Java versies.

Kortom, genoeg redenen die ons tegenhouden.

Waarom toch upgraden?

In het begin van deze blog had ik het over het onderhoud aan ons tuinhuis en hoe uitstel de klus alleen maar pijnlijker heeft gemaakt. Dit geld ook voor het upgraden naar een nieuwere Java versie. Hoe langer men wacht, hoe pittiger én kostbaarder de klus. Maar er zijn wel degelijk voordelen aan de nieuwere Java versies.

Allereerst bieden de nieuwe Java versies, hoewel kleine, nieuwe features voor ontwikkelaars. Daarnaast komen er alleen security patches op de nieuwere Java versies. Als je nog op een te oude versie draait, kan je een groot risico lopen. Verder geven de nieuwere versies betere performance. En het laatste en misschien wel het belangrijkste: als je bijblijft met de versies en in ieder geval de LTS volgt, dan wordt overstappen naar een toekomstige versie die enorme verbetering brengt een heel stuk eenvoudiger.

Java en Sogeti

Binnen Sogeti zitten bijna honderd ervaren en goed gecertificeerde Java professionals die bedrijven kunnen helpen met deze problematiek. Dit doen wij in een aantal fases.

  • Enterprise X-ray - In deze fase bekijken we de situatie van het applicatielandschap, infrastructuur en volwassenheid van de software voortbrenging.
  • Opstellen transitieplan - In deze fase stellen we samen met de klant het plan op voor de transitie.
  • Uitvoering - In de uitvoering worden aan de hand van het transitieplan de nodige activiteiten uitgevoerd en bijgestuurd waar nodig.
  • Afronding en nazorg – In deze laatste fase worden de laatste activiteiten uitgevoerd, maken we afspraken over nazorg en bespreken we mogelijkheden voor planmatig onderhoud.

Meer weten?

Ontdek wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie met de Java Enterprise X-ray. Neem contact op met Mark of ga direct naar de Java Enterprise X-ray.

Naar Java Enterprise X-ray

Deel dit artikel

Kan ik je helpen?

Mark van der Walle Software Architect
Phone number: +31 (0)6 152 279 08