Het belang van geautomatiseerd performancetesten

Twan Koot - geautomatiseerd performancetesten

Heb je weleens een ticket voor een concert gekocht of geprofiteerd van flinke kortingen tijdens Black Friday? Grote kans dat je dan gebruik hebt gemaakt van een systeem of applicatie die is voorbereid en getest op hoe jij er als gebruiker mee omgaat. Het testen van deze applicaties gebeurt vandaag de dag nog veelal met een handmatig proces, wat zorgt voor veel (overbodig) werk. Tijd voor geautomatiseerd performancetesten! Maar wat zijn precies de voordelen en de gevaren?

Door: Twan Koot

Waarom automatiseren?

De teams die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van deze systemen zijn vaak kleinschalig opgezet. Het gevolg is dat iemand die de systemen uitvoerig kan testen op performance (performance engineer) ontbreekt in het team. Dit kan een probleem worden. Denk bijvoorbeeld aan die webshop die een Black Friday-uitverkoop organiseert. Wanneer dit een kleine webshop is die zonder goede tests en voorbereiding opeens veel meer bezoekers ontvangt dan normaal, dan kan het systeem crashen. Handmatig performancetesten kost in zo’n geval te veel tijd (en daarmee geld). Geautomatiseerd performancetesten biedt de oplossing.

De voordelen van geautomatiseerd performancetesten

Automatiseren zorgt kortgezegd voor meer tijd en inzicht. Wanneer een handmatige test eens in de twee tot vier weken wordt uitgevoerd, duurt het vrij lang tot kansen of afwijkingen gesignaleerd zijn. Het automatiseren van performancetesten kan deze tijd terugbrengen tot een uur die op elk moment uitgevoerd kan worden door ieder teamlid. Daarnaast wordt de markt steeds sneller en veeleisender. Een nieuwe feature in een applicatie wordt het liefst vandaag (of gisteren) nog gelanceerd, voordat de concurrent het doet. Deze features wil je natuurlijk wel volledig getest hebben voor de klant deze gebruikt. Een degelijke performancetest kan dan ook niet ontbreken!

Risico’s van automatiseren

Geautomatiseerd performancetesten klinkt als een ideale situatie. Toch zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Er zijn nog maar weinig organisaties die van het begin tot het eind een automatiseerstraat neer (kunnen) zetten. Dit zorgt ervoor dat het een relatief nieuw idee is met de nodige risico’s. 

Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je niet blind vertrouwt op de geautomatiseerde straat? Waar moet je op letten? Hoe zorg je ervoor dat de testtooling altijd beschikbaar is en dan ook nog eens voor meerdere teams tegelijkertijd? Het grote aantal beschikbare tools kan dan ook nog zorgen voor de nodige keuzestress. Toch zijn al deze risico’s prima te tackelen zodat geautomatiseerd performance testen kan zorgen voor meer kwaliteit in systemen en applicaties.

Meer weten?

Weten wat de nieuwste technieken zijn? Welke type tools je kan toepassen voor een geautomatiseerde performancetest pipeline? Hoe je de mogelijke gevaren kunt voorkomen? Neem contact op voor meer informatie.

Kan ik je helpen?