Effectief regressietesten voor SAP S/4HANA

QX Day regressietesten

Organisaties eisen een garantie voor de continuïteit van de operatie tijdens en na de migratie naar SAP S/4HANA. Hoe zorg je ervoor dat de organisatie erop kan vertrouwen dat kritieke processen ook in het nieuwe SAP-landschap blijven functioneren? Regressietesten biedt hiervoor de oplossing, maar hoe doe je dit effectief?

Kwaliteitsborging

Regressietesten vormen een belangrijk onderdeel van kwaliteitsborging in het huidige snelle digitale landschap, waar snelle software-releases en regelmatige systeemupgrades aan de orde van de dag zijn. De overstap naar SAP S/4HANA vormt daarop geen uitzondering. Dat komt doordat SAP S/4HANA is afgestemd op een nieuwe en meer agile manier van ontwikkelen. Regressietesten zullen dus nog belangrijker worden omdat de ontwikkeling is gericht op continue levering van op SAP gebaseerde en iteratieve softwareversies.

Identificeer de meest kritieke processen

Er zijn verschillende overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het testen van SAP met een focus op regressie. Ten eerste is het belangrijk om de meest kritieke bedrijfsprocessen voorafgaand aan de migratie te identificeren. Er is hier geen tijd om te verliezen. Het kost tijd om alle kritieke processen – vaak duizenden – te analyseren en te documenteren. Alleen dan kunnen de testers het bedrijf garanderen dat de overstap naar S/4HANA geen nieuwe defecten gaat opleveren of zelfs oude defecten gaat herintroduceren. Verder moeten regressietests deel blijven uitmaken van de QA- en testoperaties zodra het S/4HANA-landschap operationeel is. SAP ontwikkelt continu en met regressietests kunt u waakzaam zijn en ervoor zorgen dat elke wijziging wordt gevalideerd. En met de frequentie van veranderingen is het geen wonder dat testautomatiseringstools in de regressietesttoolkit aanwezig zijn. Automatisering maakt frequent testen met één klik en zonder toezicht mogelijk.

Vergroot het bereik met automatisering

Afhankelijk van de aard van het proces dat wordt getest en de frequentie van wijzigingen kan handmatig regressietesten noodzakelijk zijn. Echter, wanneer je dagelijks code of configuratie wijzigt, dan moet je die wijziging ook dagelijks testen. Testautomatisering biedt de mogelijkheden om dit te doen. Met SAP S/4HANA wordt bovendien een meer agile ontwikkelingsbenadering ingezet, die op zijn beurt om agile SAP-testen (en dus ook regressietesten) vraagt. Dit versterkt de behoefte voor geautomatiseerd testen nog verder. 
De volgende overweging is om te beslissen in welke automatiseringstools je zou moeten investeren. Hier is geen eenduidig antwoord op. We doen aanbevelingen op basis van wat onze klanten momenteel gebruiken of welk dekkingsniveau van automatisering ze willen bereiken in hun regressietesten. Hoe dan ook, het is belangrijk dat de automatiseringstools en -aanpak die je selecteert, de implementatietijd moet verkorten en ervoor moet zorgen dat de implementatie blijft voldoen aan de initiële definitie van vereisten. De tools moeten de mogelijkheid bieden om fouten vroegtijdig te ontdekken en te verhelpen. Tevens moet de overweging meegenomen worden hoe SAP's 'toekomst' past in nieuwe technologische trends zoals cloud, big data en mobiliteit om maximale gegevensbeveiliging te garanderen. Handmatig testen zal in deze gevallen onvoldoende zijn.

4 aanbevelingen voor effectieve regressietests

De onderstaande vier aanbevelingen komen voort uit het werk dat Sogeti al eerder heeft uitgevoerd tijdens projecten voor haar klanten.

 1. Identificeer en documenteer alle bedrijfskritieke processen
  Dit is erg belangrijk en zou een van de eerste doelstellingen moeten zijn voordat je naar SAP S/4HANA migreert. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat ook de regressietests up-to-date blijven met de nieuwe SAP-testomgeving. Met bedrijfsprocessen die steeds veranderen, moet de documentatie de huidige processen weerspiegelen en niet de processen die twee of drie jaar geleden zijn gedocumenteerd.
   
 2. Zorg voor de juiste randvoorwaarden en controles
  Masterdata en transactiedata voor de testen moeten zo dicht mogelijk bij de productieomgeving liggen. Er moeten identieke omstandigheden zijn tussen de productieomgeving en de andere omgevingen, zoals ontwikkeling en testen. Dit zorgt ervoor dat tests worden uitgevoerd met nagenoeg echte gegevens en voldoen aan echte kwaliteitseisen.
   
 3. Verbeter voorlopige planning en testcaseontwerpen
  Prioriteer de testcases om de belangrijkste testgevallen te identificeren. Ontwerp daarnaast testgevallen zodat ze een grotere dekkingsfactor bieden of de basis vormen voor empirisch testen.
   
 4. Investeer in automatisering
  Automatisering verhoogt de executiecapaciteit door hergebruik van beschikbare scripts wanneer dat nodig is. Verder kunnen alle omgevingen (Dev, Test en Productie) aan de test worden toegevoegd, omdat je de uitvoering parallel kunt uitvoeren.

Belangrijke verschuiving

Als laatste willen we nog melden dat de overstap naar SAP S/4HANA een belangrijke verschuiving betekent in termen van de nieuwe database en andere/nieuwe functionaliteiten. De waarde van regressietesten zit hem in de garantie dat zowel bestaande als nieuwe processen blijven werken zoals het hoort in het nieuwe SAP S/4HANA-landschap. Migraties moeten voor 2025 voltooid zijn, dus het is belangrijk om nu al na te denken over kwaliteit bij jouw naderende migratie naar S/4HANA.

Meer weten over regressietesten en SAP S/4HANA? Kom naar de QX Day op 1 oktober.

Meld je aan

Kan ik je verder helpen?