High Tech-organisaties vooruitstrevend met testautomatisering en user experience testing

World Quality Report 2020-21 download

World Quality Report 2020-21

In de wereld van Quality Assurance & Testing zien High Tech-organisaties de zaken anders dan hun tegenhangers, aldus het WQR. Benieuwd hoe dat zit? Marc Buenen neemt je mee. Meer weten over deze thema's? Download het World Quality Report of ga direct naar onze Testing services.

Download WQR Naar Quality Assurance & Testing

Door: Mark Buenen, Global leader of Digital Assurance & Testing, Sogeti

In de wereld van Quality Assurance & Testing zien High Tech-organisaties de zaken anders dan hun tegenhangers in andere industrieën. Dit blijkt uit het laatste World Quality Report van Capgemini en Sogeti, in samenwerking met Micro Focus, dat in november 2020 is gepubliceerd. 

Trends en ontwikkelingen

Als het gaat om de vraag ‘waarom’ de High Tech-organisaties QA- en testactiviteiten uitvoeren, draait het vooral om zakendoen. 85% van de High Tech respondenten gaf aan dat bijdragen aan bedrijfsgroei een zeer essentiële doelstelling is, het gemiddelde van de gehele sector was ‘slechts’ 74%. Tevredenheid van de eindgebruiker garanderen was met 74% ook een andere essentiële doelstelling die hoger lag dan gemiddeld. 

Er was ook een grote sprong te zien in het gebruik van Agile en DevOps omgevingen: frequenter gebruik van crowd testdiensten voor een softwarelease dan gemiddeld en een 10% groter volume High Tech-bedrijven dat tools gebruikt om test automatisch te generen of bij te werken, met 39%. 

Het testen van en met Artificial Intelligence

Het is duidelijk dat deze sector een hoge waarde hecht aan QA en testen en, misschien om die reden, ook een voortrekkersrol heeft bij het gebruik van kunstmatige intelligentie - niet alleen bij het testen, maar ook bij algemene toepassingen. Meer dan driekwart (77%) van de High Tech respondenten was het er sterk mee eens dat zij gebruik zouden maken van AI-technologieën bij het testen van AI. 91% van de respondenten gaf aan dat, of ze nu AI testen of ermee testen, kunstmatige intelligentie op dit moment het sterkste groeigebied is in hun activiteiten. 

Nu QA geleidelijk wordt opgenomen in de levenscyclus van softwareontwikkeling en testtechnici plaatsmaken voor veelzijdige Software Development Engineers in Test (SDET’s), is het geen verrassing dat veel waarde wordt gehecht aan ondersteuning van iedereen in het team om een hogere kwaliteit te bereiken. Het is een essentiële doelstelling voor tweederde van de respondenten uit de sector, met 60% van het totaal aantal respondenten. 

Eén gebied waar deze ondersteuning nuttig kan zijn, is de verwerving van vaardigheden op het gebied van testautomatisering. Het belang van testautomatisering blijft toenemen, 40% van de High Tech-respondenten (tegen een enquêtegemiddelde van 31%) heeft de mate van automatisering opgevoerd. Een verkorting van de testcyclustijden was de belangrijkste drijfveer hiervoor. Terwijl de verschuiving naar automatisering doorzet, gaven organisaties in de sector aan dat ze een gebrek aan testcase ontwerpvaardigheden hadden. 

Samenwerkende QA-cultuur

Vooruitkijkend zien High Tech organisaties veiligheidsvalidatie, klantervaring en validatie & usability testing als belangrijkste gebieden om zich op te richten in een post-pandemische wereld. Dit zal worden bereikt met een sterke, meer samenwerkende QA-community cultuur waarin de verantwoordelijkheid voor kwaliteit niet wordt toegewezen aan een aangewezen team, maar wordt gedeeld door iedereen. 

Meer weten?

Meer wilt weten over onze bevindingen met betrekking tot QA en testing in de High Tech Industrie? Download vrijblijvend het World Quality Report 2020-21 of ga direct naar onze Quality Assurance & Testing services.

Download WQR Naar Quality Assurance & Testing

Kan ik je helpen?

Marco van Winsen Sogeti Head of Digital Assurance & Testing
Phone number: +31 886 606 600