Webbanner hoe creeer je een quality culture met innersource

Hoe creëer je een Quality Culture met InnerSource?

Bouw een interne development community met InnerSource

Veel organisaties willen een Quality Culture creëren: een mindset en manier van werken die leidt tot een optimaal eindresultaat, zoals applicaties die perfect aansluiten op de gebruikerseisen. Hoe bouw je als organisatie een cultuur waarin alles en iedereen kwaliteit ademt?

“Quality is mensenwerk. Dus begin bij je medewerkers”, vertelt Clemens Reijnen, Global CTO Cloud and DevOps Lead Sogeti. “Je implementeert een Quality Culture ook niet, maar omarmt hem. Hoe? Om te beginnen richt je je op twee aspecten. Ten eerste kun je Quality inslijpen aan de hand van trainingen. Door je vaste trainingsaanbod te verbeteren of op een andere manier te gaan trainen, bijvoorbeeld met een hackaton waarin developers gestimuleerd worden om te experimenteren en innoveren.” Ten tweede kun je een Quality Culture stimuleren door een community te bouwen. InnerSource kan daarbij helpen.

Wat is InnerSource?

InnerSource is een methode om software of andere producten te ontwikkelen. Daarbij bouwt en verbetert een community het product. Denk aan een community developers die samen softwarecode maken en finetunen, net als bij open source-projecten. In tegenstelling tot open source software wordt het werk bij InnerSource gedaan door een interne community van developers – en dus geen externe community zoals bij Linux of Kubernetes. Reijnen: “Bij Sogeti hebben we bijvoorbeeld een CloudBoost Library. Hier delen zeventienduizend man wereldwijd hun kennis over infrastructure. Elk script van elke omgeving die we gebouwd hebben, is hier terug te vinden, te gebruiken en te verbeteren.”

Power in numbers

Tienduizend specialisten weten meer dan één DevOps-team. Op deze manier zorgt InnerSource voor kwaliteitsverbetering, niet eenmalig maar continu. Zo vormt InnerSource het fundament onder een Quality Culture. Bovendien borg je de kennis die jouw organisatie opgedaan heeft in een community en bijbehorend platform. Dus als er een ervaren medewerker weggaat, sijpelt zijn kennis niet weg met hem. Daarnaast beschikken nieuwe developers direct over een kennisbron waar ze hun eigen, frisse ideeën aan kunnen toevoegen.

Meer dan software development

InnerSource is bruikbaar voor zoveel meer dan softwareontwikkeling. Denk aan het de productie van tastbare goederen of het bijhouden van een policy-handboek. Ben je benieuwd hoe we organisaties kunnen helpen hun Quality Engineering naar het volgende level te tillen? Bekijk dan onze Quality Assurance & Testing oplossingen en services.

Quality Assurance & Testing services 

Hoe kan ik je helpen?

Marco van Winsen Sogeti Head of Quality Engineering & Testing
Phone number: +31 886 606 600