Web banner blog Quality Engineering

Hoe on-demand testomgevingen de wendbaarheid van het DevOps-team vergroten

Slimme automatisering voor DevOps-teams

Automatisering zorgt dat een DevOps-team sneller, betere kwaliteit levert. Tenminste, als je deze automatisering op een slimme manier toepast. Hoe pak je dat aan? Agile Test Expert Boyd Kronenberg en Software Architect Microsoft Erik Snoek vertellen, op basis van hun praktijkervaring bij o.a. PostNL, hoe hun ideale Quality Engineering-strategie er uit ziet.

‘Het is niet de intelligentste of sterkste soort die overleeft, maar de soort die zich het beste aanpast aan de veranderende omstandigheden’. Zo verwoordde Darwin het belang van wendbaarheid – het uiteindelijke doel van succesvolle ontwikkelteams. Want wendbaarheid is essentieel. Niet alleen voor IT, maar voor de volledige organisatie. Het zorgt ervoor dat je je kan aanpassen aan snel veranderende omstandigheden, zoals nieuwe trends of opkomende technologieën.

Enabler

Welke impact heeft automatisering op wendbaarheid? “IT is de enabler van wendbaarheid, want zonder IT heeft de business geen features”, legt Boyd uit. “Dankzij automatisering kun je sneller, software van betere kwaliteit opleveren. Of anders gezegd: automatisering zorgt voor Quality at Speed. Dat leidt op zijn beurt weer tot wendbare IT en dus ook een wendbare business.”

Tips voor meer wendbaarheid

Vanuit hun eigen ervaring hebben Boyd en Erik enkele tips om automatisering effectief in te zetten zodat je continu kunt versnellen en verbeteren:
 

  • Gebruik on-demand testomgevingen: dit zijn tijdelijke omgevingen voor elke aparte feature of bugfix. Deze omgeving bestaat naast de generieke testomgeving en heeft zijn eigen workflow via een pull request. Hierdoor kun je onafhankelijk ontwikkelen en testen. Hiermee versnel je de ontwikkeling van nieuwe features zonder dat je applicatie instabiel wordt. Heb je de feature afgerond? Dan kan je de on-demand omgeving automatisch verwijderen.
  • Vertaal alles in code en gebruik GIT: dus ook de cloud infrastructuur, testdata en automatische checks. Daardoor is alles duidelijk geversioneerd: je kunt in één oogopslag zien wie, wat, wanneer heeft aangepast. Daarnaast is alles eenvoudig te integreren en consistent te gebruiken: je kunt bijvoorbeeld snel een nieuwe pipeline maken, of testdata verbeteren. Automatische checks houd je up-to-date naar mate de applicatie wordt doorontwikkeld, tegelijkertijd met het ontwikkelen van een nieuwe feature.
  • Kijk kritisch naar testtooling: gebruik een tool die voor iedereen in het DevOps-team bruikbaar is, dus voor testers én ontwikkelaars. Zorg ook dat testtools integreerbaar zijn met pipelines en maak tooling – via code – onderdeel van de applicatie. Zodat je via code ook meteen de juiste versie voor handen hebt.
  • Kies een pay-per-use cloudinfrastructuur: wanneer je vijf on-demand testomgevingen draait, wil je niet vijf keer de kosten voor cloud infrastructuurcomponenten waar je maandelijks voor betaalt. Database en netwerk zijn bijna altijd gekoppeld aan vaste maandelijkse kosten, maar deze componenten kunnen worden gedeeld door diverse on-demand omgevingen. De overige (applicatie-)componenten in een on-demand omgeving kunnen vaak serverless zijn en daardoor pay-per-use. Daardoor zijn de kosten gekoppeld aan het gebruik en niet aan de hoeveelheid omgevingen.

Resultaat: Quality Engineering

Door de tips van Boyd en Erik te volgen, creëer je een geautomatiseerde testomgeving die zorgt voor maximale wendbaarheid. Voor IT en voor de business. “Daarmee maak je de weg vrij voor Quality Engineering”, zegt Erik: “Je kunt namelijk de juiste kwaliteit software leveren op het juiste moment. Op deze manier ondersteunt een DevOps-team de business optimaal.”

Wil je meer tips over het automatiseren van een testomgeving? In hun op QX Day-presentatie geven Boyd en Erik een blauwdruk van de ideale testomgeving en workflow. Daarnaast geven ze antwoord op vragen als ‘hoe zet je een on-demand testomgeving op?’, ‘Hoe past een regressietest hierin?’ en ‘welke testtooling is geschikt voor mijn project?’

Ben je benieuwd hoe we organisaties kunnen helpen hun Quality Engineering naar het volgende level te tillen? Bekijk dan onze Quality Assurance & Testing oplossingen en services.

Quality Assurance & Testing services 

Kan ik je helpen?

Marco van Winsen Sogeti Head of Quality Engineering & Testing
Phone number: +31 886 606 600