Sogeti lanceert testaanpak voor Internet of Things

 

Sogeti lanceert een testaanpak voor Internet of Things (IoT) oplossingen waarbij sprake is van een veel bredere en complexere omvang dan traditioneel software testen. De IT-dienstverlener breidt haar leidende marktstandaarden als TMap® Next en TMap® HD (Human Driven) uit met IoTMap.

Nieuwe IoT-testmethode

Deze nieuwe testmethode voor Internet of Things toepassingen omvat vijf stappen die beschreven zijn in het IoTMap testing boek dat ook vanaf vandaag beschikbaar is. De vijf stappen zijn het testen van de verschillende IoT-lagen, combineren van testexpertises, selectie van de juiste IoT testomgeving, het vaststellen van de te testen kwaliteitseisen en het bepalen van bouwstenen die nodig zijn voor de meest effectieve teststrategie bij het verbinden van dingen en mensen aan het internet.

Connect-Talk-Think-Act

Bij Internet of Things wordt het object voorzien van een slimme internetsensor die informatie verzamelt. Deze data wordt opgeslagen op een apparaat, in een database of als een cloudoplossing. Om te zorgen dat het met internet uitgeruste ‘ding’ of persoon verbinding maakt met de data-opslag, wordt een beroep gedaan op een WiFi-netwerk, Bluetooth of andere netwerkverbinding om data te laten ‘praten’. Vervolgens worden gegevens geanalyseerd en ontsloten via een website, mobiele app of bijvoorbeeld een touchscreen op het ‘ding’. Deze vier ‘Connect-Think-Talk-Act’ lagen moeten zowel stand-alone als in zijn geheel getest worden volgens de nieuwe IoTMap testaanpak.

Intensieve samenwerking met eindgebruikers

“Anders dan in een traditionele omgeving van softwareontwikkeling en testing, hebben IoT-toepassingen een veel bredere en complexere omvang. Dat vraagt om een diversiteit aan expertises. Tegelijkertijd is in een IoT-omgeving meer dan ooit de uitdaging scherp te bepalen wat al dan niet te testen. Het risico is dat er onnodig veel wordt getest en overlap ontstaat met de inzet van zoveel verschillende testexpertises. Dus intensieve samenwerking en actieve betrokkenheid van eindgebruikers vanaf het begin van de ontwikkeling van de IoT-oplossing is van cruciaal belang,” vertelt Tom van de Ven, Senior Consultant High Tech en een van de auteurs van het IoT testing boek.

Vijf stappen voor IoT-testen

Testen van de verschillende onderdelen van een IoT-oplossing vraagt om het combineren van de juiste testexpertises. Zo is het testen van een mobiele app iets anders dan het testen van benodigde datavarianten of veiligheidsstandaarden. Bij de derde stap wordt bepaald wat de juiste testomgeving moet zijn. Een IoT-oplossing wordt in veel meer verschillende omgevingen gebruikt dan bijvoorbeeld een traditionele ERP-applicatie.

 

De vijf stappen van  IoT Testen

Tijdens stap vier wordt vastgesteld welke eigenschappen van de oplossing getest moeten worden. Zoals de mate van compatibiliteit, betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid. Bij het bepalen van de bouwstenen in de laatste fase wordt bijvoorbeeld vastgesteld welk deel van de IoT-oplossing volledig geautomatiseerd getest wordt, waar al dan niet crowdtesting wordt ingezet of andere testhulpmiddelen.

Benieuwd naar het nieuwe IoTMap?

Het nieuwe boek met de titel ‘IoTMap: testing in an IoT environment’ besteedt verder speciale aandacht aan snelle teststrategieën en het testen in een omgeving van fysieke systemen. Neem contact met ons op voor een exemplaar of bestel het zelf direct via de bookstore. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de nieuwe methode?

Kan ik je verder helpen?