Wat maakt IoT testen anders dan traditioneel testen?

Internet of Things (IoT) neemt een steeds prominentere rol in bij productontwikkeling. Met Internet of Things ontstaan nieuwe producten of wordt aan bestaande producten nieuwe functionaliteit toegevoegd. Daarmee kunnen we ineens een oneindige hoeveelheid producten aan elkaar koppelen en met elkaar laten communiceren. En dat betekent een andere aanpak voor kwaliteit en testen.

Meerdere expertisegebieden

Een IoT-oplossing brengt een brede set aan expertisegebieden met zich mee. Denk aan data-opslag en Business Intelligence, een (internet)verbinding, apps en webportals of het fysieke ‘Thing’ zelf! Testen in een IoT omgeving is nieuw, maar tegelijkertijd kan ook veel hergebruikt worden uit bestaande testomgevingen.

Van TMap naar IoTMap

TMap is een bewezen methodiek om testen op te zetten en uit te voeren. Met zogenaamde ‘building blocks’  kun je met de juiste technieken efficiënt een teststrategie invullen. Door bij een IoT-oplossing een aantal lagen te definiëren (‘IoT-stack’), kunnen we bestaande kennis en kunde van TMap op die lagen toepassen. Er ontstaan daarmee een aantal testspecialisatie -richtingen voor onderdelen van de ‘IoT-stack’. Hierin ligt de basis van wat IoT testen anders maakt.

Minder functioneel testen

Een IoT-oplossing testen is het combineren van verschillende testexpertises. In elke IoT-laag wordt gekeken naar functionaliteit en een aantal specifieke kwaliteitsattributen. Denk aan het testen van het kwaliteitsattribuut ‘Confidentiality’ in relatie tot data-opslag of ‘Interoperability’ als het gaat om connecties tussen verschillende ‘Thing’-oplossingen.

Kwaliteitsattributen

Op het niveau van de hele IoT-oplossing gaat het veel meer over de IoT-ervaring dan over de geboden functionaliteit. Die moet als vanzelfsprekend werken en kun je in de verschillende IoT-lagen afdekken. Het testen in IoT omgevingen laat een verschuiving zien van functioneel testen naar het testen van de beleving met een focus op kwaliteitsattributen.

Onderscheid van traditioneel testen

Testen in een IoT-omgeving is dus anders dan het testen zoals we dat nu kennen. Onderscheid wordt gemaakt met:

  • het combineren van een brede set aan testexpertises
  • het testen van een fysiek ‘Thing’ in de IoT-keten
  • de focus van testen verschuift van het functionele vlak naar een IoT beleving

Vijf stappen van IoT Testen

In ons boek ‘IoTMap: Testing in an IoT environment’ dat gelanceerd wordt op 21 april beschrijven we in detail hoe te komen van het ‘IoT-stack’ model naar het testen van de juiste kwaliteitsattributen op het juiste moment. In vijf heldere stappen begeleidt het boek naar een IoT-teststrategie met o.a. nieuwe IoT ‘building blocks’ met voorbeelden van IoT-testomgevingen en IoT-testautomatisering. 

 

IoTMap Boek Testen in een IoT Omgeving

 

Kan ik je verder helpen?