QX Day business assurance

Zo bereik je optimale SAP Business Assurance

Ontdek in dit blog de cruciale aspecten van SAP Business Assurance en Quality Engineering. Leer van Stefan Gerstner en Pepijn Paap hoe je jouw SAP-omgeving optimaliseert met de beste praktijken en strategieën. Dit artikel behandelt de uitdagingen en oplossingen voor effectief risicomanagement, compliance en het stimuleren van een continue verbetercultuur in SAP-gerelateerde processen.

Uitstekende Business Assurance en Quality Engineering in een SAP-omgeving zijn cruciaal om je businessdoelen te bereiken. Dit leidt tot gestroomlijnde processen, betrouwbare systemen en uiteindelijk betere bedrijfsresultaten. Maar hoe pak je dat slim aan? Hoogste tijd om de best practices voor SAP Business Assurance en Quality Engineering op een rijtje te zetten!

Hoe breng je binnen een SAP-omgeving Quality Engineering in lijn met Business Assurance? In hun QX Day-presentatie over dit onderwerp geven Stefan Gerstner en Pepijn Paap antwoord op deze vraag. Dat doen ze aan de hand van het rapport ‘State of Worldwide Business Assurance for SAP Solutions 2023’. Daarnaast behandelen ze enkele praktijkvoorbeelden en case studies vanuit hun eigen ervaring. Want als Vice President Quality Engineering & Testing en Subject Matter Expert on SAP Quality Engineering & Testing hebben zij veel verschillende situaties meegemaakt, bijvoorbeeld op het gebied van risicomanagement, compliance en het stimuleren van een continuous improvement-cultuur.

Business Assurance voor SAP Solutions

Wat speelt er momenteel bij SAP-gebuikersorganisaties op het gebied van development en testing? In dit blog en duiken we dieper in de huidige SAP-ontwikkelingen zoals die in het rapport ‘State of Worldwide Business Assurance for SAP Solutions 2023’naar voren komen. De overige trends en best practices komen in de QX Day-presentatie van Stefan Gerstner en Pepijn Paap aan bod. De link naar deze presentatie is onderaan dit blog te vinden.

SAP S/4HANA

Veel organisaties zitten middenin of denken na over een SAP S/4HANA-migratie. Slechts 5-6% van de SAP-gebruikers is daar (nog) niet mee bezig. Dat betekent dat er een grote migratiegolf aankomt. Hoe gaan organisaties om met de migratie en het gebruik van hun nieuwe SAP S/4HANA-omgeving? “In tegenstelling tot bij andere systemen, is in een SAP-omgeving de watervalmethode nog steeds de meest populaire testing- en development-aanpak”, zegt Stefan Gerstner. Uit het onderzoek blijkt dat 50,1% van de organisaties bij SAP-development deze methodiek gebruikt. Dat is flink meer dan bij andere systemen, waar 34% kiest voor waterval. “Ondertussen zijn organisaties op zoek naar meer snelheid, waardoor SAP-upgrades in een steeds hoger tempo plaatsvinden. 44,5% procent voert maandelijks en 44,1% op kwartaalbasis een SAP-upgrade uit.”

Hybride delivery model

Om de snelheid verder op te voeren, zien we dat steeds meer SAP-gebruikers de traditionele watervalmethode vervangen door een hybride delivery model, ook wel het supply model genoemd. “Deze aanpak is deels waterval en deels agile”, legt Pepijn Paap uit. “Hierbij vindt het requirements-gedeelte nog steeds plaats via een watervalaanpak. Na deze fase ontwikkelt het supply team verder in sprints. Uiteindelijk dragen zij het development dan weer over naar de key users-organisaties om de acceptatietesten te doen.”

Oplossingen SAP-integratieproblemen

SAP-omgevingen zijn verweven met de volledige IT-omgeving. Dat zorgt nog wel eens voor integratieproblemen met bijvoorbeeld handhelds, apps en andere softwarepakketten. Hoe minimaliseer je integratieproblemen door deze complexiteit? Het rapport laat zien dat steeds meer organisaties daarvoor geautomatiseerde API-testen inzetten (54%). 50,3% gebruikt integratieplatformen om issues te voorkomen. Ook servicevirtualisatie, het simuleren van een non-SAP-wereld waardoor je je kunt focussen op SAP, wint aan populariteit (48,3%). Dit is een relatief nieuwe manier om complexiteitissues terug te dringen.

Hoe vergroten andere SAP-gebruikers hun Quality Assurance, hoe ver zijn ze gevorderd met testautomatisering en wat werkt wel en niet in de praktijk? In hun QX Day-presentatie ‘Best practices of SAP Business Assurance & Quality Engineering’ vervolgen Stefan Gerstner en Pepijn Paap hun reis richting optimale SAP Business Assurance en Quality Engineering en behandelen ze meer best practices die uit het onderzoeksrapport naar voren komen.

Bekijk de presentatie: "Best practices of SAP Business Assurance & Quality Engineering" hier:

Watch Best practices of SAP Business Assurance & Quality Engineering on YouTube.

QX Day 2023 playlist

Naar YouTube

Kan ik je helpen?

Pepijn Paap
Phone number: +31886606600