De sleutel tot een toekomstvaste digitale werkplek

De sleutel tot een toekomstvaste digitale werkplek

Innovatie van de werkplek

In plaats van achter onze desktop, werken we veel vaker mobiel op een smartphone, tablet of laptop. Hoe zorg je in deze werkplekrevolutie voor een toekomstvaste digitale werkplek? Wij delen onze visie. Bekijk ook onze Sogeti Smart Workspace-oplossingen.

Naar Sogeti Smart Workspace

 

 

Digitale werkomgeving

Stel, je hebt net jouw digitale werkomgeving vernieuwd. Jouw medewerkers beschikken nu over alle benodigde applicaties; ze kunnen altijd en overal kunnen werken, op elk mogelijk device. Maar ondertussen blijven nieuwe apps, technologieën en tools elkaar in hoog tempo opvolgen. Om over de veranderingen in de behoefte van medewerkers maar te zwijgen. Hoe zorg je dat jouw digitale werkomgeving altijd ‘nieuw’ blijft?

Digitale werkomgeving in stroomversnelling

De afgelopen jaren heeft de werkplek een (r)evolutie doorgemaakt. In plaats van achter onze desktop, werken we veel vaker mobiel op een smartphone, tablet of laptop. En dat doen we op uiteenlopende locaties; thuis, op kantoor, in een koffietentje, in de trein of bij de klant. De technologische ontwikkelingen hebben de werkplekevolutie in een stroomversnelling gebracht. Zo maken SaaS en de cloud  direct toegang tot een digitale werkomgeving mogelijk. Dit is de basis om de werkplek te personaliseren, beveiligen, beheren en innoveren.

Innoveer met een roadmap voor de vernieuwde digitale werkomgeving

Innoveer niet met periodieke updates en migraties, maar maak gebruik van een roadmap. Welke behoeften heeft jouw organisatie, nu en in de toekomst? Dat is de sleutel tot een continu vernieuwende digitale werkomgeving. Je kunt een roadmap opstellen voor de korte termijn (een jaar, met verdeling per kwartaal) en de lange termijn (drie jaar). 

Een dergelijke roadmap stel je samen op basis van de:

  • Gebruikerswensen – meet continu wat er speelt onder gebruikers: wat hebben ze nog meer nodig? Help ze op weg met persona’s en scenario’s. Hiermee kan je werknemers in specifieke functies of met bepaalde werkzaamheden al pakketjes geschikte functionaliteit aanbieden. 
  • Technologische verwachtingen – houd een vinger aan de pols bij de technologiepartners. Aan welke nieuwe technologie, tools en applicaties werkt Microsoft bijvoorbeeld?
  • Businessverwachtingen – breng de verwachtingen voor de komende jaren in kaart: denk je als organisatie wel of niet te groeien? Wat is de invloed van macro-economische omstandigheden? Of wil je jouw portfolio fors uitbreiden? Dat zijn zaken om rekening mee te houden.

“Een roadmap is de sleutel tot een continu vernieuwende digitale werkomgeving.”

Creëer een platform

Bouw jouw werkplekomgeving op als een platform. Dat is de tweede sleutel tot een toekomstvaste werkplekomgeving. Want met een platform kun je ook continu blijven doorontwikkelen aan de hand van jouw roadmap. Hoe een smart workspace-platform werkt? Medewerkers krijgen toegang tot een store waar ze allerlei functionaliteiten kunnen kiezen. Afhankelijk van hun functie en eerdere voorkeuren krijgen ze bepaalde apps, functies en solutions aangeboden in hun persoonlijke winkelschap. Dit zijn juist die applicaties, die ze goed kunnen gebruiken voor hun specifieke werkzaamheden en waarvoor ze geautoriseerd zijn. Zo kan elke medewerker zijn eigen smart workspace zelf (blijven) personaliseren tot deze volledig fit-for-purpose is. Vergelijk het met Netflix. Ook dat online platform is gemaakt met een doel: video’s streamen. Toch kunnen gebruikers zelf bepalen welke video ze kijken en krijgen ze gepersonaliseerde tips.

Tevreden gebruikers en efficiënte werkprocessen

Met een platform weet je zeker dat jouw digitale werkomgeving voldoet aan de gebruikerswensen. Het aanbod applicaties en functionaliteit ververst immers continu. Dus is er nieuwe functionaliteit beschikbaar? Dan wordt deze direct in de store aangeboden. Daarbij staan de medewerkers aan het roer: zij kiezen telkens weer welke applicaties en functionaliteit ze wel of niet opnemen in hun gepersonaliseerde werkomgeving. Het platform heeft ook een self-service portal. Daarmee kunnen medewerkers snel antwoord krijgen op vragen en eenvoudige issues zelf oplossen. Ondertussen verzorgt de IT-partner het verdere beheer – dus ook daar zijn medewerkers geen tijd aan kwijt.

“En wie wist een paar jaar geleden dat Al, chatbots en self-service onderdeel zouden worden van werkomgevingen?”

Weet jij wat de toekomst brengt? 100 procent zekerheid heb je nooit, we worden dagelijks geconfronteerd met zaken die niemand zag aankomen. En wie wist een paar jaar geleden dat AI, chatbots en self-service onderdeel zouden worden van werkomgevingen? Naast de technologie, veranderen ook de gebruikerswensen continu. Daarom moet jouw werkomgeving vooral flexibel zijn. Gebouwd door een IT-partner die bovenop de technologische ontwikkelingen zit en deze razendsnel kan doorvoeren in jouw digitale werkplek-platform als de omstandigheden daarom vragen. Of het nu gaat om een fusie of om nieuwe regelgeving.

Meer weten over de digitale werkomgeving?

Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen met de toekomstvaste digitale werkplek? Lees alles over de Sogeti Smart Workspace of neem contact op voor meer informatie.

Naar Sogeti Smart Workspace

Deel dit artikel