Sogeti duurzaamheid bedrijf duurzaam werken co2 uitstoot

Duurzaam werken met de Sogeti Smart Workspace

CO2-uitstoot reduceren

Wist je dat een e-mail dezelfde CO2-footprint heeft als een plastic tasje? Ontdek hoe een duurzame digitale werkplek jouw organisatie kan helpen om CO2-uitstoot te reduceren of ga direct naar onze Sogeti Smart Workspace services.

Smart Workspace

Duurzaamheid op de werkvloer

Wist je dat... een e-mail dezelfde CO2-footprint heeft als een plastic tasje? Datzelfde geldt voor een zoekopdracht in Google. En dat elke TB aan cloudopslag gelijk staat aan 12.000 kilometer in een dieselauto? In deze blog bespreken we hoe duurzaamheid op de werkvloer jouw organisatie kan helpen om CO2-uitstoot te reduceren.

Duurzame hardwareproductie zorgt voor een lagere CO2-uitstoot

Een duurzame hardwareproductie zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, bijvoorbeeld door zonne-energie en gerecycled plastic te gebruiken. Net als een energie-efficiënte supply chain met elektrische voertuigen die efficiënt beladen zijn en een optimale route rijden. Maar de productie en logistiek van IT kun je als organisatie maar beperkt beïnvloeden. Waar je wel veel invloed op hebt, is het gedrag van jouw medewerkers. En juist daarbij kan de Sogeti Smart Workspace je helpen. 

Smart Worskspace, Digitale werkplek en duurzaamheid in het bedrijf

De Sogeti Smart Workspace biedt je handvatten om de manier waarop jouw mensen digitaal werken, duurzamer te maken. Hoe? Door je inzicht te geven in hoe personeel werkt en daar gerichte campagnes, acties en games aan te koppelen. 

Daarbij focust Sogeti zich op drie pijlers van de digitale werkplek:

  • De devices die jouw mensen gebruiken
  • Hun netwerkverkeer en opslaggewoonten
  • Opslaggewoonten

Op deze gebieden meten we het gebruikersgedrag. Vervolgens sturen we daarop en koppelen we de resultaten terug aan de medewerkers zelf. Daardoor zien ze zelf hoe duurzaam ze zijn ten opzichte van hun collega’s op andere afdelingen en leren ze van elkaar hoe het nog verantwoorder kan. Hoe stimuleer je met de Sogeti Smart Workspace de duurzaamheid op de bovenstaande drie pijlers?

Devices: keuzevrijheid, prestaties en energieslurpers

Geef gebruikers keuzevrijheid: met welk device willen ze werken? Thuis op de laptop, onderweg op hun mobiel of op kantoor achter de pc. Alles kan. De Sogeti Smart Workspace is te openen vanaf elk mogelijk device, ongeacht de leverancier en het besturingssysteem. Door deze ruime connectiviteitsopties kiezen medewerkers vaak een werkdevice waar ze ook privé plezier van hebben. Daarmee sla je als werkgever een flinke duurzaamheidsslag, want het device-gebruik is goed voor 53 procent van de werkplek-CO2-footprint.

“Het device-gebruik is goed voor 53 procent van de werkplek-CO2-footprint. Hier kan je als werkgever een flinke duurzaamheidsslag slaan.”

De Sogeti Smart Workspace monitort de prestaties van apparaten. Start een besturingssysteem na drie jaar nog steeds snel op en reageert een applicatie nog direct? Zo niet, dan kan Sogeti daar wat aan doen. Door bijvoorbeeld hardware te vervangen of een device van gebruiker te laten wisselen. Want misschien is een laptop te traag voor iemand die met grafische applicaties werkt, maar niet voor een administratief medewerker. Soms staan ongebruikte apparaten lang in de slaapstand of hangen opgeladen devices nog aan de oplader. Ook dergelijk gebruiksgedrag kunnen we monitoren en veranderen. Te beginnen door medewerkers bewust te maken van energieslurpende activiteiten.

Netwerkverkeer: e-mails met bijlagen, competities en grootverbruikers

23 procent van de werkplekfootprint komt voort uit netwerkverkeer. Wat zorgt er dan voor veel traffic? De Sogeti Smart Workspace houdt dat in de gaten. Je kunt zien wie, wanneer, waardoor veel verkeer veroorzaakt. Vaak komt een groot deel voor de rekening van e-mails met bijlagen. Dat is relatief eenvoudig terug te dringen, onder andere door een linkje mee te sturen in plaats van een attachment. Of door chatapplicaties zoals Microsoft Teams en samenwerkingsplatformen te gebruiken. 

De Sogeti Smart Workspace kan het netwerkverkeer van afdelingen, vestigingen of teams vergelijken. Vervolgens kun jij op basis van deze inzichten medewerkers bewust maken van hun gedrag met visuals of games. Bijvoorbeeld door een competitie te starten welk team de minste ‘plastic tasjes’ verstuurd. Of een doel te stellen: komend jaar willen we tien procent minder e-mailbijlagen versturen dan afgelopen jaar. Bovendien weet je wie de grootverbruikers zijn. Die kun je gericht benaderen in een campagne of ze laten zien hoe een collega slim gebruikmaakt van samenwerkingsplatformen en applicaties.

Opslag: onbeperkte opslagcapaciteit, overvolle mailboxen en bewustwording

De opslagcapaciteit is goed voor 24 procent van de CO2-uitstoot op de werkplek. Dit percentage wordt aangewakkerd door concurrerende cloudproviders. Steeds vaker adverteren deze aanbieders met ongelimiteerde opslagcapaciteit. En als je kosteloos alle bestanden, sensordata of e-mails kunt opslaan, waarom zou je dan nog kritisch zijn op wat je bewaart?

Onbeperkte opslag werkt averechts; overvolle mailboxen en uitpuilende mappen in de cloud slurpen stroom in datacenters. Bovendien kost een zoekopdracht naar de juiste gegevens veel energie wanneer er een grote database doorgespit moet worden. Ook hiervan kunnen we medewerkers bewust maken met Sogeti Smart Workspace. We weten immers wie zijn mailbox vaak of nooit opruimt. En welke projectgegevens van jaren geleden nooit meer geopend worden en de prullenbak in kunnen. 

“Onbeperkte opslag werkt averechts; overvolle mailboxen en uitpuilende mappen in de cloud slurpen stroom in datacenters.”

Ook voor medewerkergedrag geldt: meten is weten. Maar meten alleen is niet voldoende om de werkplekomgeving te verduurzamen. Je moet ook inzichten filteren uit de meetgegevens en op basis daarvan actie ondernemen. Denk aan gerichte adviezen, campagnes en games. Dat is nou precies wat de Sogeti Smart Workspace voor je doet. En niet te vergeten; deze digitale werkplek maakt werken op afstand efficiënter en prettiger. Daardoor zullen medewerkers vaker thuis werken, met minder forensenverkeer en bijbehorende CO2-uitstoot als resultaat. Ook op deze manier draagt een digitale werkplek bij aan een duurzame organisatie.

Zet jij de stap?

Ben je klaar voor de stap naar een duurzamere organisatie door een goed ingerichte digitale werkplekomgeving? Bekijk onze Sogeti Smart Workspace services of neem contact op.

Naar Sogeti Smart Workspace

Deel dit artikel