Digitale werkplek evolutie stem jouw digitale werkplek af op de gebruiker

Stem jouw digitale werkplek af op de gebruiker

Voorbereid op de werkplekevolutie

Hoe zorg je dat jouw digitale werkplek voorafgaand én tijdens de werplekevolutie continu blijft voldoen aan de veranderende gebruikerswensen? Wij gaan er dieper op in.

Bekijk ook onze Sogeti Smart Workspace-oplossingen of download onze whitepaper 'Roadmap naar de werkplek van 2025'

Naar Sogeti Smart Workspace Download whitepaper

 

 

 

Onze werkplek evolueert snel. Van een fysieke desktop naar een digitale werkomgeving – gepersonaliseerd, voor elk apparaat, en altijd en overal toegankelijk. Technologie is de aanjager van deze verandering. Daardoor wordt de gebruiker vaak uit het oog verloren. Hoe zorg je dat jouw digitale werkplek voorafgaand én tijdens de werplekevolutie continu blijft voldoen aan de veranderende gebruikerswensen? En hoe stimuleer je gebruikersadoptie?

De werkplekevolutie

De werkplekevolutie startte bij de applicaties. In het begin werkten we alleen met programma’s die draaiden op de desktop zelf. Vervolgens brachten we een verbinding tussen de desktop en lokale server tot stand, waardoor we ook apps op deze server konden gebruiken. Om tot slot dit arsenaal uit te breiden met webapplicaties en Software-as-a-Service (SaaS). Ondertussen kwamen ook de devices aan bod. Eerst werkten we nog op een vaste desktopcomputer, achter ons bureau of op kantoor. Maar langzamerhand werd onze digitale werkplek ook beschikbaar op de laptop thuis, smartphone onderweg en tablet bij een klantpresentatie. De digitale werkplek was geboren.

“Gebruikers hebben behoefte aan één digitale omgeving, waar ze alle benodigde informatie, samenwerkingsopties en applicaties vinden.”

Wat is de norm qua digitale werkplek?

Gebruikers verwachten niet anders dan dat ze altijd en overal kunnen werken, met een gepersonaliseerde werkplek, op elk mogelijk device. Ze hebben behoefte aan één digitale omgeving, waar ze alle benodigde informatie, samenwerkingsopties en applicaties vinden. Een werkplekomgeving die bovendien toekomstvast is, dus die vandaag en morgen de juiste applicaties en functionaliteit biedt voor elk gewenste device. Veilig en met de nieuwste opties zoals self-service, chatbots en AI.

Gebruikersadoptie digitale werkplek 

Hoe zorg je dat jouw digitale werkplek aan de gebruikerswensen voldoet – nu en in de toekomst? Dat vraagt niet alleen om schaalbaarheid, een flexibel platform en innovatieve IT-partner, maar ook om welwillende, enthousiaste medewerkers. Gebruikers die weten wat de praktijkvoordelen van een nieuwe werkplek zijn, hoe ze daar alles uit kunnen halen voor hun eigen dagelijkse taken en waar ze met technische vragen terecht kunnen. Daarom is het belangrijk om direct bij de start te focussen op gebruikersadoptie.

Hoe stimuleer je de gebruikersadoptie? 

Je kunt de gebruikersadoptie boosten door: 

  1. Continu de tevredenheid van gebruikers te meten. Kunnen ze de juiste bestanden en gegevens makkelijk vinden en delen? Is deze informatie actueel genoeg? En hebben ze wel overal en altijd toegang tot hun digitale werkplek? 
  2. De digitale werkplek en beschikbare apps te customizen op basis van persona’s. De werkplek is dan fit-for-purpose; deze biedt functionaliteit op basis van de functie en taken van een medewerker. 
  3. Het opstellen van scenario’s voor samenwerking en communicatie om de gebruikservaring te optimaliseren. In deze gebruikerstyperingen vinden medewerkers applicaties en functionaliteit voor bepaalde scenario’s. Bijvoorbeeld waarbij ze samenwerken aan projecten, samenwerken met externen of snel antwoord willen op specifieke vragen.
  4. Materialen en interventies te gebruiken. Hiermee kun je medewerkers informeren, helpen bij problemen of vragen en adviseren over het gebruik van hun werkplek. Denk aan workshops, trainingsgames, een kennisbank, virtual agents en instructievideo’s.

Kortom, aandacht voor gebruikersadoptie is de eerste stap op weg naar een digitale werkplek waarin de gebruiker centraal staat. Dit leidt tot een toekomstvaste, gepersonaliseerde en veilige werkplekomgeving. Met als eindresultaat tevreden medewerkers, klanten en een productieve organisatie. 

De volgende stap zetten?

Ben jij klaar om de volgende stap te zetten door jouw smart workspace helemaal af te stemmen op de gebruikers? Bekijk onze Sogeti Smart Workspace services of download onze whitepaper 'Roadmap naar de werplek van 2025'

Naar Sogeti Smart Workspace Download whitepaper

Deel dit artikel