Hoe kan het onderwijs beter aansluiten op de digitaliserende toekomst?

Digitale geletterdheid onderwijs

Wat is de rol van de IT-sector?

Ieder kind zou op school moeten leren over IT. De IT-sector heeft hierin een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hoe kan het onderwijs aansluiten? Lees over de ervaringen van René Speelman.

Ga naar NLdigital Lees over CSR

Kinderen met meer digitale kennis zouden later succesvoller kunnen zijn dan de kinderen met minder digitale kennis. Daarom zou ieder kind op school moeten leren over IT, de (on)mogelijkheden en de etische vraagstukken. De IT-sector heeft hierin een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wij brengen de IT op de markt en zijn verantwoordelijk voor een goed gebruik daarvan.

René Speelman, CSR-manager bij Sogeti, mocht deze zomer als vertegenwoordiger van Nederland ICT, namens de Werkgroep Onderwijs, op studiereis naar Denemarken. 

Heel Nederland digitaal vaardig

Dat René als vertegenwoordiger van Nederland ICT deelneemt aan deze reis past helemaal bij Sogeti's idee om heel Nederland digitaal vaardig te maken. Dit doen we bijvoorbeeld door een samenwerking met het UWV waar we werkzoekende in Vianen toegang geven tot de Sogeti Academie. Zo kunnen zij, samen met onze IT-experts, werken aan nieuwe vaardigheden. Ook organiseren we jaarlijks een IT-dag voor de kinderen van onze collega's. Waarbij de kinderen kennismaken met UX-design, robots testen en programmeren. En elk jaar ontvangen we meiden van het voortgezet onderwijs op ons hoofdkantoor om ze enthousiast te maken over de IT. Zomaar een greep uit onze activiteiten.

Digitale geletterdheid in het onderwijs

Op dit moment wordt er gewerkt aan een curriculumvernieuwing die het onderwijs beter moet laten aansluiten op de digitaliserende toekomst. Komt dat wel op tijd? Ook de kinderen die nu naar school gaan verdienen een goede voorbereiding op die toekomst. Hoe borgen we dat kinderen vóór de invoer van het nieuwe curriculum digitaal geletterd zijn? Hoe kan het onderwijs hen nu al klaarstomen voor de digitale revolutie? Nederland ICT zet zich hiervoor in. De Werkgroep Onderwijs komt periodiek bij elkaar om concrete stappen te zetten voor een betere match tussen onderwijs en arbeidsmarkt en het verhogen van de digitale geletterdheid in het onderwijs.

Nederland ICT organiseert een studiereis naar Denemarken

Denemarken is al volop bezig: digitale geletterdheid is verweven in het onderwijs. Van hen kunnen we dus wat leren. Het ontwikkelteam van het nieuwe curriculum, bestuurders uit het onderwijs, ambtenaren én het bedrijfsleven gaan tijdens dit bezoek in gesprek met de Denen. Implementatie-voorstellen voor het nieuwe curriculum worden getoetst en er wordt vooral veel inspiratie opgedaan.

Rene Speelman schreef een verslag van de studiereis voor Nederland ICT, deze kun je hier hier lezen:

Meer weten?

Graag vertellen we je meer over onze passie voor IT en hoe we dit delen om ook anderen digitaal vaardig de toekomst in te gaan. Neem dan contact op het contactformulier.