Er wordt steeds meer energie opgewekt door middel van zonnepanelen, zowel door particulieren als door bedrijven. In het kader van duurzaamheidsinitiatieven is dit natuurlijk een goede zaak. Wel is de opbrengst ervan erg onvoorspelbaar. SogetiLabs, de plek waar nieuwe IT-toepassingen worden bedacht en ontwikkeld, gaat er mee aan de slag om het wel voorspelbaar te maken. Dit gebeurt binnen het project 'Zonnewijzer'.
Wat maakt het zo onvoorspelbaar?
Stroom opgewekt door zonnepanelen is grotendeels afhankelijk van het weer, het zijn tenslotte zonnepanelen. Dit betekent dat er de ene dag meer stroom opgewekt kan worden dan de andere dag. Dit maakt het moeilijk voor energieleveranciers om vraag en aanbod te balanceren. Als de trend van het decentraal opwekken van stroom doorzet zoals het nu doet, zonder dat er goede voorspellingen gedaan kunnen worden, kan dit problemen veroorzaken. Denk hierbij aan problemen omtrent planningen van nieuwe elektriciteitsnetwerken, de opslag van elektriciteit en het genereren van een basislading stroom.
Hoe SogetiLabs het voorspelbaar gaat maken
De energiesector snakt dus naar een systeem dat accuraat kan voorspellen hoe veel zonne-energie er door een zonnepaneel wordt opgewekt in een bepaalde tijdspanne. Om de hoeveelheid op te wekken zonne-energie te kunnen voorspellen zijn ervaringscijfers nodig. Deze cijfers worden gegenereerd door middel van metingen gedurende een vaste periode, waarbij de volgende parameters cruciaal zijn: de locatie van het zonnepaneel, weersomstandigheden en de stand van de zon op dat moment.
Om dit te doen wil SogetiLabs een sensor realiseren die de opgewekte zonne-energie van een zonnepaneel kan meten. De metingen worden vervolgen gestuurd naar een applicatie die op basis van de eerdergenoemde parameters en met behulp van Artificial Intelligence (AI) de voorspellingen verzorgt. Er wordt een relatie gelegd tussen variabele factoren van een exact moment op de locatie van het zonnepaneel en de werkelijk opgewekte hoeveelheid zonne-energie van dat moment.
Het project Zonnewijzer
Het project bestaat uit het maken van een proof of concept en dit proof of concept bestaat uit:
- Een zonnepaneel
- Een sensor prototype die meet hoeveel stroom het zonnepaneel opwekt
- Een service die de sensoren beheert
- Een service die externe gegevens kan beheren zoals de weerstatistieken
- Een service die een voorspellend model beheert en de meetgegevens kan organiseren met beschrijvende gegevens zoals de datum en tijd, de weerstatistieken op dat moment en de locatie van het zonnepaneel
- Een service die aan de hand van een machine learning algoritme kan voorspellen wat een zonnepaneel zal opleveren op een specifieke datum
- Een gebruikersapplicatie om alle gegevens in te zien en het systeem en de sensor(en) te besturen
Roadmap
De roadmap creëert overzicht in de doelen, belangrijke resultaten van het project en plaatst de gebeurtenissen op een tijdlijn. Voor het Zonnewijzer-project zag en ziet de roadmap er als volgt uit:
Maart 2021
- Een sensor prototype en een service
- Een applicatie om de sensor aan te sturen
April 2021
- Externe gegevensbronnen kunnen beheren via de gebruikersapplicatie
- Een voorspellend model kunnen configureren vanuit de gebruikersapplicatie
- Een dataset opgebouwd uit historische gegevens
Juni 2021
- Het maken van voorspellingen
- Voorspellingen presenteren in de gebruikersapplicatie
- Voorspellingen kunnen vergelijken met de daadwerkelijke meetgegevens
Meer weten?
Benieuwd naar de voortgang van het project en naar de dienstverlening van SogetiLabs? Bekijk de SogetiLabs services!