Met Tricentis in de cloud kan je testprocessen stroomlijnen en zelfs 100% automatiseren. Maar hoe doe je dat in de praktijk? In dit blog vertellen Bob Zandvliet, Test Automation Consultant gespecialiseerd in Tricentis, en Peter Rombouts van Sogeti Labs daar meer over.
Veel organisaties zetten vol in op cloud computing. En terecht, want een cloudmigratie maakt de weg vrij voor een wendbare, geoliede business. Maar aan de andere kant is een cloudinfrastructuur wel complex, zeker wanneer je die combineert met een SAP-omgeving en test tooling van Tricentis. Toch is dit de ideale combinatie voor het realiseren van een geautomatiseerde testoplossing met sterk verkorte testtijden, snelle developmentcycli en een betere softwarekwaliteit.
SAP-migratie verlichten en cloudmigratie versnellen
Willen jullie onze SAP/4HANA-testen automatiseren? “Veel klanten stellen ons deze vraag”, zegt Bob Zandvliet. “Ze willen met test automation de druk op key users bij een SAP-migratie verlichten en hun cloudmigratie versnellen. Ook helpt test automation in de cloud hen om meer te doen met minder. Daarmee spelen ze in op het toenemende personeelstekort.” Aan de andere kant levert een migratie ook veel vragen op, zoals ‘werken de bestaande on-premise applicaties ook in cloud’. “Veel klanten hebben behoefte aan snelheid. Om te kijken of ze op een hoger tempo kunnen automatiseren, willen ze best experimenteren, met bijvoorbeeld een proof-of-concept. Tegelijkertijd moeten deze snel bruikbare oplossingen geen concessies doen aan de softwarekwaliteit. Voor dergelijke projecten is Tricentis in de cloud ideaal.”
Cloudmigratie en automatisering
Veel organisaties hebben een complexe IT-infrastructuur, met uiteenlopende applicaties waarvan moeilijk te achterhalen is hoe deze onderling verbonden zijn en wie waarvoor verantwoordelijk is. “Daar komt bij dat veel bedrijven vanuit wetgeving gedwongen zijn hun security te vereenvoudigen en dat beheertaken, zoals het toevoegen van een server of client, meestal handmatig uitgevoerd worden”, vult Bob Zandvliet aan. Wat een cloudmigratie en bijbehorende automatiseringsslag ook lastig maakt, is de onwetendheid van gebruikers. “Zij weten niet hoe iets werkt en willen dat ook niet weten. Het is voor hen niet interessant of problemen in de infrastructuur, laptop of virtuele machine zitten – het gaat erom dat deze snel opgelost worden.”
Kan cloudmigratie niet sneller?
Op het gebied van testing leiden externe en interne uitdagingen vooral tot langdurige processen. Bob Zandvliet: “Zo zagen we dat sommige klanten drie tot 4 weken bezig waren met het patchen van de Log4J java issues”. Ook updates voor Tosca namen soms weken tot maanden in beslag door de vele handelingen zoals het testen, achterhalen van problemen, doorvoeren van product changes en checken of alles in de praktijk nog werkte. Dat riep bij ons de vraag op: kan dat niet eenvoudiger en sneller?”
Één-click aanpassingen
In hun aanpak hebben Bob Zandvliet en Peter Rombouts een duidelijk doel: alle aanpassingen aan de architectuur moeten met één click mogelijk zijn. “Of het nou gaat om het toevoegen van een nieuwe agent, client of virtual machine in de juiste configuratie. Dat moet allemaal eenvoudig en snel kunnen, zonder dat je handmatig nog iets moet doen. “Daarom passen wij ook standaardisering toe!”, zegt Bob Zandvliet” Deze aanpak levert test- en developmentteams verschillende voordelen op. Zo kunnen ze niet alleen makkelijk een IT-omgeving uitbreiden of aanpassen, maar ook snel de oorzaak van problemen achterhalen doordat de best practices gestandaardiseerd zijn. “Zoals bij het aanmaken van een virtuele machine. Werkt deze niet goed? Dan kan je makkelijk nagaan of dit bijvoorbeeld komt door oude data of bepaalde poorten die niet open staan.”
Everything-as-code
“Niks mag meer handmatig, alles doen we in code. En dan bedoel ik ook echt alles… van het opzetten van een server tot het installeren van Tosca en aanvragen van licenties. Zit er nog ergens een handmatige handeling tussen? Dan beschouwen wij het dus niet als geautomatiseerd”, legt Peter Rombouts uit. “Ja, alles vertalen naar code is lastig, maar dat betaalt zich later terug. Want dan kan je in één click uitrollen en opschalen naar wens. Het maakt dan bijvoorbeeld niet uit of je één of dertig agents, clients of SQL servers toevoegt; dit gaat altijd op dezelfde, geautomatiseerde manier.”
Hoe ziet een 100% automated solution met Tricentis-tooling eruit? Hoe implementeer en standaardiseer je deze in de praktijk, op een schaalbare manier? En welke tools gebruik je daarvoor? In de QX Day-presentatie ‘Supporting Quality with Tricentis in the Cloud’ pluizen Bob Zandvliet en Peter Rombouts dat helemaal uit.