Van modellen en principes naar organisatiesensitiviteit [Publicatie]

In dit interview met de IT-Auditor vertelt Marlies van Steenbergen over haar visie op enterprise-architectuur. Thea Gerritse en Hemke Havinge stellen haar vragen over het vak, met soms een persoonlijke noot. Het interview verscheen in de IT-auditor (2012, september).

Inleiding Enterprise architectuur: van modellen en principes naar organisatiesensitiviteit

 

Van modellen en principes naar organisatiesensitiviteit

"Marlies van Steenbergen is principal consultant enterprise architectuur bij ICT-dienstverlener Sogeti. In die hoedanigheid ondersteunt zij organisaties bij het inrichten en verder professionaliseren van hun architectuurfunctie, waarbij zij effectiviteit hoog in het vaandel heeft staan. Architectuur en de architectuurfunctie effectief maken, dat is wat haar beweegt. De afgelopen vijf jaar heeft zij naast haar werk bij Sogeti een promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit van Utrecht dat, hoe kan het anders, gericht was op de effectivi teit van architectuurfuncties. In 2011 heeft zij dat onderzoek afgerond met een verdediging van haar proefschrift Maturity and Effectiveness of Enterprise Architecture.

Hoe ben je in de enterprise architectuur terechtgekomen?

‘Dat is geleidelijk gegaan, nogal organisch en op het moment zelf was het ook gedeeltelijk toeval. In het begin van mijn loopbaan heb ik me bij KPN Research beziggehouden met kennissystemen."