Beheer, projectmanagement en architectuur: een onmogelijk trio? [Publicatie]

Het artikel Beheer, projectmanagement en architectuur: een onmogelijk trio? is een pleidooi om de samenwerking tussen deze professionals te herijken, zodat zij het beste in elkaar naar boven halen. Dit artikel verscheen in IT Beheer Magazine (februari 2008).

 

Publicatie cover: beheer, projectmanagement en architectuur: een onmogelijk trio?

Inleiding Beheer, projectmanagement en architectuur: een onmogelijk trio?

"Onlangs had ik een korte conversatie met een database administrator die mij aan het denken zette. De betreffende database administrator had vrij, het was in de kerstperiode, maar hij kreeg een bericht op zijn mobiel van het werk. Of hij een hersteloperatie kon uitvoeren. Dit ontlokte hem tot zo'n diepe zuch dat ik informeerde wat er aan de hand was. "Ach", zei hij, "ik vind het helemaal niet zo erg om zo'n hertsteloperatie uit te voeren, maar ik word een beetje moe van het feit dat het steeds vaker voorkomt." Die applicaties worden tegenwoordig steeds zwakker gemaakt lijkt het wel. Vroeger was het uitvoeren van een hersteloperatie een uitzondering en zocht men meteen naar de oorzaak. Tegenwoordig is het gewoon geaccepteerd dat er af en toe iets misgaat, doen we de hersteloperatie, en wachten we gewoon af tot het weer fout loopt. Dat verhoogt je motivatie niet."

Ik begreep zijn frustratie meteen. Ik ben IT-architect en geen beheerder. Maar ik herkende iets in de onderliggende spanning tussen het snelle implementeren van allerlei nieuwe functionaliteit en het onderhouden van een gezonde..."
Lees verder in de publicatie!