Principle-based architectuur: hoe ver wil je gaan? [WHITEPAPER]

Wat is een beter architectuur principe: alle data-uitwisseling moet veilig zijn of alle electronische berichten moeten worden versleuteld door P2PE?

Principes zijn een krachtig communicatiemiddel voor het overbrengen van architectuurkaders. Goed geformuleerd hebben ze voor alle relevante betrokkenen een heldere betekenis. Het is echter niet altijd makkelijk om te komen tot een uitgebalanceerde set van principes die niet te groot en niet te klein is, niet te algemeen en niet te specifiek. Vaak krijg ik de vraag hoeveel principes moet ik formuleren en hoe gedetailleerd moeten ze zijn?

 

White paper-DYA-principle based architecture

Onderscheid met regel-gebaseerde aanpak

Interessant in dit verband is de wereld van regelgeving en toezichthouders. Daar wordt een onderscheid gemaakt tussen een principe-gebaseerde aanpak en een regel-gebaseerde aanpak. Kort gezegd geven principes een gewenste uitkomst weer (datauitwisseling moet veilig zijn), terwijl regels aangeven hoe een gewenste uitkomst gerealiseerd moet worden (versleuteling van berichten volgens een voorgeschreven protocol). Een regel kan gezien worden als één van de in theorie mogelijke  operationalisaties van een principe.

Principes en regels

Architecten moeten leren om bewust te spelen met het onderscheid tussen principes en regels. Sommige delen van de organisatie  vragen om regels, andere hebben voldoende aan principes. Het werken met principes vraagt meer volwassenheid van de organisatie, omdat principes nog vertaald moeten worden naar concrete keuzes. Het werken met regels geeft meer zekerheid over het resultaat, maar heeft een groter risico dat keuzes worden gemaakt die achterhaald zijn omdat de regels niet tijdig zijn aangepast aan nieuwe ontwikkelingen. Regels werken goed in voorspelbare omgevingen, maar een stuk minder goed in snel veranderende, onvoorspelbare omgevingen. Binnen één organisatie kunnen uiteraard beide soorten omgevingen voorkomen.

Op zoek naar de sweet spot

Wat kunnen we precies met het onderscheid tussen principes en regels? En wat is de rol van dit onderscheid in een multi-dynamische architectuur? De kunst is voor organisaties om hun sweet spot te vinden. 

Download de white paper

Geïnspireerd door onderzoek uit de wereld van regelgeving en toezichthouders hebben Marlies van Steenbergen en Ton Eusterbrock hierover een white paper (Engelstalig) geschreven. Ga naar de downloadpagina via onderstaande knop of stel u vraag via onderstaand formulier.

 

Kan ik je verder helpen?