VINT Symposium 2019 - Synthetic

De toekomst is synthetisch op het VINT Symposium 2019

In de nabije toekomst zullen we steeds vaker zien dat er naast onze fysieke wereld meerdere digitale en virtuele realiteiten bestaan, die worden bestuurd door kunstmatige intelligentie. Wat betekent deze synthetische toekomst? Tijdens het VINT Symposium 2019 gaan o.a. cultuursocioloog Siri Beerends en Raimo van der Klein, Augmented Reality pionier van het eerste uur, hierop in. 

Twitter-hack Witte Huis

In april 2013 werden de Verenigde Staten opgeschrikt door een bericht van het officiële Twitter-account van persbureau Associated Press. In het Witte Huis hadden kort na elkaar twee explosies plaatsgevonden waarbij president Obama gewond was geraakt. Al snel bleek het bericht niet te kloppen - het ging ging het om een hack. Het Twitter-account was gekraakt door het Syrische Elektronische Leger, een hackersgenootschap dat een jaar eerder al eens het Twitter account van Reuters had overgenomen. 

Machines scheppen eigen realiteit

Woordvoerder Jay Carney van het Witte Huis verklaarde dat met president Obama niets aan de hand was en dat hij in blakende gezondheid verkeerde. Het leed was echter al geschied. Geavanceerde algoritmes reageerden namelijk onmiddellijk op het sentiment op diverse sociale media en dumpten massaal aandelen. De paniek onder de beleggers sloeg toe en in een recordtijd verdampte 136 miljard dollar als sneeuw voor de zon. De machines hadden hun eigen realiteit geschept en deze was een geheel eigen leven gaan leiden. Pas na menselijk ingrijpen, kon de schade worden hersteld.

Synthetische toekomst

We gaan steeds vaker zien dat er naast onze fysieke wereld meerdere digitale en virtuele realiteiten bestaan, bestuurd door kunstmatige intelligentie. Hoe moeten we omgaan met die synthetische toekomst? Dwalen we daarmee niet te veel af van de werkelijkheid? Een perfecte vraag voor cultuursocioloog Siri Beerends. Haar onderzoeksterrein bevindt zich op het snijvlak van AI en authenticiteit. Siri's keynote ‘De authenticiteit van nep’ bevat een belangrijke les voor organisaties die ‘authenticiteit’ hoog op de agenda hebben staan. Gekunstelde echtheid rukt namelijk op en de nieuwe generatie voelt zich in deze nieuwe realiteit als een vis in het water. Siri beschrijft de veranderingen die op stapel staan en verkent de ethische dilemma's.

 

Siri_Beerends_VINT Symposium 2019

Digital Universe Design

Raimo van der Klein, Augmented Reality-pionier van het eerste uur (bekend van Layar), houdt een pleidooi voor Synthetische Transformatie. Daarmee legt hij een bom onder de algemeen geldende opvatting dat digitale transformatie organisaties uit de brand gaat helpen. Zijn alternatief voor van analoog naar digitaal veranderen heet Digital Universe Design. De synthetische wereld en zijn geschetste weg daarnaartoe kent geen consument, burger of werkgever. Alleen de mens die een rol speelt in een krankzinnige kluts van virtualiteiten en realiteiten.

 

Raimo_van_der_Klein_VINT Symposium 2019

VINT Symposium 2019

Food for thought dus! Het VINT Symposium 2019 'Synthetic' heeft een nieuw perspectief. Technologisch, cultuurfilosofisch en organisatorisch worden de contouren geschetst voor deze synthetische toekomst.

Bekijk de presentaties van VINT 2019 terug via onderstaande link. 

Naar de eventpagina van het VINT Symposium 2019


 

Kan ik je verder helpen?