Met het oog op de hoog geautomatiseerde toekomst is het goede nieuws dat technologie hoog scoort op de vertrouwensladder. Maar tegelijkertijd hebben we te maken met een wereldwijde institutionele vertrouwenscrisis.

Welke rol spelen algoritmes hierin en wat zijn de mogelijke consequenties en oplossingen? Nationale en internationale topsprekers delen tijdens het VINT Symposium 2018, met als thema ‘In code we trust,’ hun visie hierover. Zo ook Ruben Terlou die als China-expert zijn unieke licht op vertrouwen schijnt.

Technologische vooruitgang

Ruben Terlou spreker op het VINT Symposium

China is de tijd van ‘copycat’ inmiddels ontstegen, en maakt grote technologische sprongen voorwaarts. Deze technologische vooruitgang zorgt ook voor nieuwe controle mogelijkheden voor de overheid, bijvoorbeeld in de vorm van het omstreden sociale kredietsysteem. De overheid kijkt altijd mee, 24 uur per dag, geheimen bestaan niet meer. Is dat erg?

Door het hart van China

Watch TV-Serie 'Door het hart van China' - Ruben Terlou on YouTube.


Ruben Terlou (1985) is documentairemaker, arts, fotograaf en China-expert. Hij is vooral bekend als maker van de zeer succesvolle zesdelige VPRO documentaireserie ‘Langs de Oevers van de Yangtze’ die in 2016 te zien was. In deze serie reisde hij langs de rivier en toonde hij het huidige China op een persoonlijke en bijzondere wijze. De nieuwe serie met de naam ”Door het hart van China” is in januari 2018 van start gegaan. In zeven afleveringen reizen fotograaf Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van China: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau – dwars door het hart van China.

Vertrouwen ook cultureel vraagstuk

In Door het hart van China staat het leven van de gewone Chinees centraal in bijzondere en spontane ontmoetingen. Ruben laat zien dat de rol van vertrouwen zowel een technologisch als een cultureel vraagstuk is. Hij heeft twee jaar in China gewoond om fotograaf te worden en heeft daarna zijn studie Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam cum laude afgerond.

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985