Het VINT Symposium op 25 juni 2019 stond in het teken van ‘Synthetic’. Sprekers vanuit de technologie, cultuurfilosofie, en organisatiekunde schetsten de weg naar een nieuw synthetisch organisatietijdperk.
Aftermovie
De sfeer was uitbundig, inspirerend en prikkelend. Bekijk de aftermovie voor een korte impressie:
Synthetic Future
De zoektocht naar wat ‘Synthetic’ voor onze toekomst betekent, verliep via vier blokken. Het eerste blok was ‘Synthetic Future’. Menno van Doorn en Sander Duivestein openden de dag en zetten het thema gelijk scherp neer: de installatieperiode van digitale technologie waarin de infrastructuur gelegd wordt, is aan het overgaan in de uitrolperiode. Zij concludeerden, in lijn met sociaal-econome Carlota Perez: waar de installatieperiode vooral in het teken staat van een technologische revolutie is dat bij de uitrolperiode vooral een institutionele. Dit brengt een paradigmawisseling met zich mee waarin digitaal niet meer naast of tegenover analoog staat, maar er vaker een synthetisch perspectief wordt ingenomen.

Raimo van der Klein, Augmented Reality-pionier en bekend van Layar, hield een pleidooi voor Synthetische Transformatie. Daar komen nieuwe vragen bij kijken. Hoe moet je als bedrijf bijvoorbeeld jouw brand avatar positioneren in Augmented Reality? Raimo van der Klein, Augmented Reality-pionier en bekend van Layar, hield een pleidooi voor Synthetische Transformatie. Daar komen nieuwe vragen bij kijken. Hoe moet je als bedrijf bijvoorbeeld jouw brand avatar positioneren in Augmented Reality?
Adam Grzywaczewski is een architect voor deep learning-oplossingen bij NVIDIA. Hij stond stil bij generatieve AI-modellen: volgens hem de ‘holy grail’ in Artificial Intelligence van dit moment. Kunnen computers met behulp van Generative Adverserial Networks (GAN) bijvoorbeeld creatief zijn? En wat zijn use cases voor deze nieuwe generatieve modellen?
Synthetic Generation
Koen Schobbers stond bij de aftrap van het tweede blok stil bij de wereld van esports en gaming. Zelf heeft hij meer dan 10 jaar ervaring als professionele esporter. Verder is hij anchorman van het programma Inside esports op FOX-Sports, esports-expert van NOS Langs de Lijn en stichtend lid van de atletencommissie van de Internationale esports federatie. Hoe groot is de wereld van esports en wat kunnen we er nog meer van verwachten?
Robin van den Akker is cultuurfilosoof aan de Erasmus Universiteit. Hij schetste de tijdsgeest van de nieuwe generatie als een ‘pessimisme van het intellect en positivisme van de wil’. Ondanks de complexiteit van huidige (wereld)problemen willen jongeren verandering brengen. Hij duidt deze beweging als het metamodernisme.
Synthetic Realities
Het derde blok stond in het teken van ‘Synthetic Realities’. ASMR-artiest en beroemdheid Isabel Meijering begon haar presentatie met een verzoek voor een ‘open mind’. In plaats van praten over ASMR konden mensen het beter ervaren. Ze liet een filmpje zien waarin ze met ASMR uitlegde wat ASMR is. Het is begonnen met tv-schilderaar Bob Ross en is inmiddels uitgegroeid tot vele varianten. Ze ging verder in op motivaties om ASMR te beluisteren en verschillende onderzoeken die hiernaar gaande zijn.

Cultuursocioloog Siri Beerends stond stil bij de vraag wat authenticiteit betekent in een wereld waairn ‘nep’ en ‘echt’ zo erg door elkaar heen lopen. Verder ging ze in op hoe Big Tech en de trend van Surveillance Capitalisme hier invloed op hebben.
Devika Partiman richtte ‘Stem op een Vrouw’ op om meer vrouwen in de politiek te krijgen. In haar presentatie stond ze stil bij de waarde van inclusiviteit, vooroordelen in algoritmes en wat bedrijven kunnen doen om inclusiever te worden.
Synthetic Business
Trine Jensen is Head of Digital Quality van LEGO en vertelde in het vierde blok over hoe een organisatie met zo'n lange historie omgaat met de uitdagingen van deze eeuw. In deze drukke tijd is er bijvoorbeeld minder ruimte voor spelen, terwijl dat zo belangrijk is voor het leren van vaardigheden. En wat voor synthetische mogelijkheden zijn er voor zo’n fysiek product als LEGO?
- De presentatie van Trine Jensen wordt op een later moment gepubliceerd
Influencer Charlotte van ’t Wout is Instagram-onderneemster. Ze verhuurt vergaderruimtes en verkoopt trainingen als productiviteit- en positiviteitsgoeroe. Ze vroeg het publiek om echt meer met video te gaan doen, ook op LinkedIn. Haar tip: zoek een raam op voor natuurlijke belichting en begin gewoon met filmen.

Rutger Bregman hakte weer goed in op de status quo: we hebben te veel ‘bullshit jobs’ en zeker in de technologiesector zien we een verspilling van talent. Hij deelde een quote van Jeff Hammerbacher: “the best minds of my generation are thinking about how to make people click ads”. Rutger eindigde dan ook met een appèl op de tech-sector: er is dringend werk aan de wereld.
Michiel Boreel, de CTO van Sogeti Global en oprichter van VINT, sloot de dag af. In plaats van terug te blikken op de afgelopen 25 jaar, richt hij zijn blik liever op de toekomst. Hij stelde dat organisaties meer dan ooit een duidelijk narratief moeten hebben die hun waarde verwoordt in een digitale samenleving. Juist nu moeten we grote dromen durven te hebben.
Meer weten over de VINT activiteiten?
Wil je naar aanleiding van de onderwerpen verder sparren of wil je op de hoogte gehouden worden over VINT Rapporten en events? Laat dat dan weten via onderstaand contactformulier. Download ook vrijblijvend het rapport 'De synthetische generatie'.