Presentaties VINT Symposium 2018 - In Code We Trust

Presentaties VINT Symposium 2018 beschikbaar

Het VINT Symposium stond dit jaar in het teken van 'In Code We Trust'. Sogeti helpt met dit thema organisaties antwoorden te vinden op vragen omtrent cultuur, vertrouwen, technologie en duurzame relaties.

Discussie over privacy 

De discussies omtrent Facebook, Cambridge Analytica, GDPR, en ICO’s geven de relevantie aan, en opkomende domeinen als bio-technologie en zelfrijdende auto’s geven het thema nog meer urgentie. In deze blog vind je een verslag met de key take-aways en links naar de beschikbare presentaties op slideshare. Over enige tijd volgen ook de video’s van een aantal sprekers, dus houd onze social kanalen in de gaten. 

Vertrouwen van klanten 

Sander Duivestein, Senior Trendanalist van VINT vat het samen: “Elk bedrijf loopt het risico om vervangen te worden door een meer vertrouwenswaardig alternatief. Zelfs AirBnB ligt onder vuur door blockchain alternatief BeeNest." Samen met Menno van Doorn opende hij het symposium met een kaderzettende keynote. Hoe kunnen organisaties het vertrouwen van de klant terugwinnen of behouden? En gaat het eigenlijk wel om het vertrouwen in de code of gaat het om het vertrouwen in de mensen, bouwers en bedrijven achter de code?

Systeem van signalen en symbolen

Arjan Postma begint creatief door 'In Code We Trust’ om te draaien naar ‘Trust Is a Code’. Vertrouwen is een systeem van signalen en symbolen. Zo is ‘nirvana blauw’ in Europa en de V.S. de kleur van vertrouwen. Het is geen toeval dat de logo’s van Twitter, LinkedIn, en Facebook dezelfde kleur hebben. Deze platforms weten hoe belangrijk vertrouwen is in hun intieme relatie met de gebruiker. Voor Postma is de sleutelvraag van de rest van de dag: Hoe kunt u uw bedrijf en het vertrouwen herorganiseren om zo een meer open en vertrouwenswaardige organisatie te creëren?

Digitaal identiteitsplatform

Kaspar Korjus vertelt over s'werelds eerste transnationale digitale identiteitsplatform. Korjus is 
Managing Director van Estlands e-Residency programma waarmee een nieuwe, volledig digitale natie gebouwd wordt. Hierbij kan elke wereldburger zich aansluiten. Vertrouwen in een digitale wereld overstijgt de landsgrenzen. Estland wordt in dit spel vaak de digitale leider van Europa genoemd en Kaspar eindigt zijn presentatie met de prikkelende vraag: “Hoeveel naties en overheden hebben we eigenlijk nog nodig in de toekomst?"

Blockchain start-up RetailCoin

Hugo Leijtens neemt vervolgens het stokje over en geeft ons een kijkje in de keuken van zijn blockchain start-up RetailCoin. Retailers kunnen met met dit nieuwe loyaliteitssysteem korting verdelen via tokens. Voor klanten betekent dit het einde van alle verschillende pasjes en puntensystemen. Voor bedrijven betekent dit vertrouwen in samenwerking, o.a. dankzij de blockchain. Opvallend: de tokens van dit 'airmiles 2.0' concept zijn koersafhankelijk. Dit kan zowel voordelig als nadelig zijn voor klant. RetailCoins is alvast voorbereid voor een stevige koersstijging: ze zijn in gesprek om klanten met hun loyaliteitspunten te laten sparen voor een auto.

On-demand economie

Met Rens Lieman krijgt de zaal een kijkje in de dagelijkse praktijk van een platform medewerker. Hij vat zijn werk voor bedrijven als Uber en Deliveroo  - de on demand economie - pakkend samen: “De stad als je kantoor, en een app als je baas.” Lieman laat voorbeelden zien over hoe de algoritmes probeerden hem op de juiste tijden te laten doorwerken. Bijvoorbeeld door badges uit te delen als ‘Fijne gesprekspartner’ of ‘Goede DJ’. Als het regende kreeg hij van Deliveroo een automatisch tekstbericht waarin stond dat hij €1,50 extra zou verdienen per bezorging. De platforms zelf doen er volgens Lieman alles aan om niet als werkgevers gezien te worden. Ze hebben zelfs vertaal-woordenlijstjes voor hun werknemers. 'Loonstrookje' moet bijvoorbeeld altijd 'factuur' genoemd worden, ze hebben immers ZZP-ers en geen werknemers. Op de vraag van Menno van Doorn of de platforms op dit moment 'ok zijn' of niet antwoord Lieman met “Nee, nog niet.”

Werk aan de winkel met privacy

"Privacy is ook het vertrouwen dat iemand jouw gevoelige informatie niet deelt.” stelt Ancilla van de Leest, publiek spreker, schrijver en tv-persoonlijkheid. Van de Leest is blij dat privacy nu een normaal discussieonderwerp is geworden, maar er is nog werk aan de winkel. Nederland staat in de top 10 van landen met identiteitsfraude, en er zijn autonome stofzuigers die data van het huis, zoals de grootte van de woonkamer, doorverkopen.

Door het hart van China

Ruben Terlou deelt zijn kennis en ervaringen uit zijn documentaire reeks ‘Door het hart van China'. Vertrouwen blijkt ook een cultureel component te hebben. Terlou deelt voorbeelden van China’s social credit system en laat zien dat er zelfs geëxperimenteerd wordt met het meten van hersenactiviteit van werknemers. In 2030 wil dit land de leider in kunstmatige intelligentie zijn. China’s onderwijs is hier al op aangepast en het lijkt een kwestie van tijd. Terlou’s pleidooi voor de menselijkheid komt hard aan.

Code van het leven: DNA

Pieter van Boheemen mengt in zijn keynote computercode met de code van het leven: DNA. Hij nodigt een mevrouw uit het publiek uit om live op het podium een experiment te doen: het DNA van een gistcel veranderen zodat die resistent wordt tegen antibiotica. Het experiment afmaken is illegaal, maar o-zo makkelijk. Hij vraagt het publiek wat ze moeten doen. Wat volgt zijn verschillende stemrondes, spanning, gelach, en bezorgde vragen. 

Vertrouwen in zelfrijdende auto’s 

Bij een kijkje in de toekomst van vertrouwen kan de zelfrijdende auto niet ontbreken. Hierbij vertrouw je letterlijk je leven aan een stuk technologie. Wie kan dat beter toelichten dan de autoriteit op dit gebied: Gerard Doll van het RDW. Doll vertelt dat de zelfrijdende niet één keer zijn rijbewijs moet halen, maar steeds opnieuw na verschillende updates. Aangezien een zelfrijdende auto meer dan 100 miljoen regels code heeft wordt virtueel testen erg belangrijk. Ook zijn er al veel partijen bezig met vliegende auto’s, bijv. Uber, Ehang en Airbus. In 2020 zal de hele wereld in ieder geval een voorproefje zien. Dan wordt het olympische vuur in Tokyo aangestoken door SkyDrive, een vliegende auto van Toyota.

Niet meer blind vertrouwen op grote spelers

Andrew Keen sluit de dag spetterend af. Hij is kritisch: “Platformen hebben hun gebruikers in producten omgetoverd. Alleen diezelfde gebruikers kunnen hier iets tegen doen.” Voor een duurzaam vertrouwen in technologie moeten we volgens Keen werken aan regulatie, competitieve innovatie, sociale verantwoordelijkheid, bewustere consumentenkeuzes en tenslotte aan betere educatie. We moeten stoppen met blind vertrouwen op de grote spelers en de handschoen nu oppakken.

Input thema VINT Symposium 2019 

Menno van Doorn heeft zijn gasten gevraagd wat het thema voor volgend jaar kan worden. Het wordt namelijk een speciaal event: VINT bestaat dan 25 jaar. Alle interactie en gesprekken met experts en bezoekers neemt VINT mee in verder onderzoek. Heb je nog vragen of ideeën over het volgende onderzoeksonderwerp van VINT, neem dan contact op met Menno van Doorn. 

Meer weten over de VINT activiteiten? 

Wil je naar aanleiding van de onderwerpen verder sparren of wil je op de hoogte gehouden worden over VINT Rapporten en events? Laat dat dan weten via onderstaand contactformulier. 

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985