'The Happiness Advantage' is het nieuwe onderzoeksrapport van Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) waarin wordt gepleit voor meer digitaal geluk. De schaduwzijde van het digitale leven begint steeds meer op de voorgrond te komen. Fake-nieuws ontregelt de kijk op de werkelijkheid, de smartphoneverslaving leidt tot depressie onder de jeugd en het digitaal manipuleren van ons gedrag vormt een potentieel gevaar voor de democratie. 

"Moet de bevolking wel op internet worden aangesloten?"

Tim Berners-Lee, geestelijk vader van het internet, spreekt zelfs over een 'bewapening' van het Web. Hij vraagt zich af of de rest van de bevolking wel op internet, zoals het er nu voor staat, moet worden aangesloten. Digitaal geluk als leidend ontwerp-principe voor de samenleving als geheel en alle organisaties die daarin opereren is nodig voor een radicale koerswijziging.

Positive Computing en AI

De designprincipes uit een nieuw vakgebied, Positive Computing, vormt de basis voor de noodzakelijke veranderingen. "Positive Computing staat niet op zichzelf" zegt Menno van Doorn, directeur van VINT. "Het is onderdeel van een veel grotere beweging waar ook vele wetenschappers toe behoren die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden". De toekomst loopt gevaar als niet de menselijke waarden, maar andere zaken, zoals reclames verkopen centraal staan. Dat gegevens van 87 miljoen burgers potentieel zijn aangewend om de democratie te ondermijnen en ons gedrag te manipuleren is een van de ontwerpfouten die moet worden hersteld."

Geluksvoordeel uit digitalisering

Het nieuwe trendrapport geeft inzicht in de invloed van digitaal geluk op ons leven en wat organisaties daarvan kunnen leren om succesvol te kunnen zijn. Om problemen waarin Mark Zuckerberg in terecht is gekomen te voorkomen, zouden organisaties de digitale geluksprincipes uit het rapport ter harte moeten nemen. De humanistische moraal die wordt voorgesteld schept mogelijkheden die in vele ethische discussies over digitaal gedrag vaak ontbreekt. 

"Met alleen beperkingen opleggen en vertellen wat niet mag of niet goed is, komen we er niet uit" zegt Menno van Doorn. "Het geluksvoordeel dat te halen is uit verdere digitalisering is enorm. Digitale technologie heeft nog zoveel meer te bieden. Maar dat voordeel is alleen te behalen als we de paradoxale en unieke uitwerking die digitale technologie op ons geluk heeft, beter leren begrijpen." voegt Van Doorn toe.

Trendrapport 'The Happiness Advantage'

In vijf hoofdstukken wordt de lezer meegenomen in hoe een organisatievisie te ontwikkelen gebaseerd op het geluksvoordeel, wat digitaal geluk anders maakt dan geluk in de fysieke wereld, en hoe inbreuk op digitaal geluk gemeten en daardoor beschermd kan worden.

Menno van Doorn, Sander Duivestein en Thijs Pepping zijn de auteurs van deze notitie ‘The Happiness Advantage’. De inhoud is gebaseerd op interviews met meer dan 30 wereldwijde experts, conferentiedeelnames en tientallen gesprekken met bestuurders van grootzakelijke organisaties in Nederland.

Reeks van vier rapporten

Met ‘The Happiness Advantage’ trapt het Verkenningsinstituut voor Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti af met een nieuwe serie van vier trendrapporten. De volgende rapporten volgen in de loop van 2018 en hebben als thema’s

  • ‘In code we trust’, zoals ook de titel van het VINT Symposium 2018,
  • Generation Z en
  • Persuasive Technologies. 

Download nu gratis het rapport

Wil jij geluksvoordeel halen uit digitalisering voor jouw organisatie? Download nu gratis het rapport en ontdek wat je als organisaties kunt doen om om daarin succesvol te zijn!

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985