Zo bereid jij je voor op de synthetische generatie

VINT-wat is de synthetische generatie

In het recent gelanceerde rapport van Verkennings Instituut voor Nieuwe Technologie (VINT) staat de synthetische generatie centraal. Grote kans dat dit vaag klinkende begrip nogal wat vragen bij je oproept. Waar staat de synthetische generatie nu voor, en hoe kun jij je op deze generatie voorbereiden? Die vragen worden hieronder beantwoord! 

 

VINT-wat is de synthetische generatie

Wat betekent de synthetische generatie? 

Een synthese is ‘een verbinding van verschillende zaken tot een nieuw geheel’. En dat is precies wat de synthetische generatie doet. Deze generatie, geboren na 1995, heeft nooit een leven zonder het internet gekend. Waar oudere generaties nog een duidelijk onderscheid kennen tussen offline en online, lopen voor deze generatie de analoge en digitale wereld volledig door elkaar heen. Voor hen zijn deze twee werelden één geheel, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Synthese dus.  De synthese is bij deze generatie niet alleen zichtbaar in de samensmelting van online en offline, maar ook op andere gebieden. 

Verschillende subculturen

Een voorbeeld hiervan is dat deze generatie nauwelijks nog subculturen kent. In ‘mijn’ tijd (ik ben een millenial) hadden pubers nog keurige hokjes met verschillende subculturen. We hebben de:
●    punkers, 
●    de gothics, 
●    de skaters,
●    en de gabbers. 

Maar subculturen zijn aan het verdwijnen, en er blijft één grote smelkroes over. In een artikel van Trouw licht een hoogleraar toe: “Doordat de leefwereld van jongeren zich naar internet verplaatst, ontstaan er nieuwe associaties. Er worden geen ‘volledige’ subculturen meer opgetuigd, maar jongeren pakken van alles wat ze aanspreekt een beetje.” De synthetische generatie raapt dus verschillende stukken samen en boetsert er haar eigen geheel van.

Voorbij mannelijk en vrouwelijk

Ook op het gebied van gender en seksualiteit is dit duidelijk. De synthetische generatie is in toenemende mate ‘gender-fluïde’. Mannelijk en vrouwelijk zijn voor hen niet meer twee aparte gebieden, maar lopen naadloos in elkaar over. Je kan mannelijk en vrouwelijk tegelijk zijn, of juist bewust afstand nemen van die termen. 

Nepnieuws of waarheid? 

Een derde gebied waarop synthese duidelijk te zien is, is in de samensmelting van realiteit en fictie. Door nieuwe technologie wordt het steeds makkelijker om nieuws, beeld, geluid en zelfs personen te vervormen en vervalsen. Echt en nep lopen op die manier door elkaar heen, en de synthetische generatie kan zich moeiteloos een weg banen door dit ogenschijnlijke schemergebied.

Hoe kun jij je voorbereiden op deze generatie?

Het is duidelijk wat de synthetische generatie inhoudt, maar hoe kunnen wij ons voorbereiden op deze generatie? Een belangrijk punt om in ogenschouw te nemen is de digitale transformatie. De afgelopen jaren werd hier overal hard aan gewerkt, maar voor de synthetische generatie heeft die transformatie al lang plaats gevonden. In het VINT rapport wordt uitgelegd dat “de term ‘digitale transformatie’ een etiket is om de wereld waarin zij leven vooral gescheiden te houden, in analoog en digitaal.” Voor de nieuwe generatie is die splitising iets van het verleden, zij kennen nog maar één wereld: de synthetische wereld waarin alles één geheel geworden is.

Download gratis het VINT rapport

Alles weten over de synthetische generatie en de impact die ze hebben voor jou en jouw business? Download dan hier het nieuwe VINT rapport.

 

Kan ik je verder helpen?