Cultuursocioloog Siri Beerends

Siri Beerends: de authenticiteit van nep [VIDEO]

Echt en nep lopen tegenwoordig naadloos in elkaar over. Wij krijgen allerlei nieuwe werkelijkheden voorgeschoteld en we worden omringd door influencers, computersimulaties en YouTubers. Drijven we te ver af van de werkelijkheid? Is het onderscheid tussen echt en nep nog wel relevant? Cultuursocioloog Siri Beerends stond stil bij authenticiteit en wat dit betekent in een wereld waarin ‘nep’ en ‘echt’ zo erg door elkaar heen lopen.

Authenticiteit

Siri Beerends is al jaren gefascineerd door ‘authenticiteit’. In haar presentatie gaat ze in op de verschillende vormen van authenticiteit en neemt zij het publiek mee in de vraag of authenticiteit wel bestaat. Wij zijn volgens Siri namelijk altijd op zoek naar authenticiteit in onder andere politiek en social media, zonder volledig te realiseren dat niet alles is het wat het lijkt.

Neppe influencers

Een goed voorbeeld van hoe we genept kunnen worden, is de neppe influencer Lil Miquela. Zij heeft meer dan 1,5 miljoen volgers en zij is volgens sommigen ‘echter’ dan veel menselijke influencers. Die worden vandaag de dag namelijk ook vaak nep gevonden omdat ze ‘echt’ over proberen te komen.

Bekijk de presentatie

Nep en echt is dus steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. Wat zijn hiervan de gevolgen en wat kunnen wij hieraan doen? Bekijk de presentatie die Siri op het VINT Symposium gaf!

 

Interview Siri

Wie is Siri, hoe wordt authenticiteit veranderd door digitale technologie en hoe zien jongeren digitale influencers? Siri geeft opheldering in het interview en legt uit hoe random likes ons kunnen helpen.

 

Meer weten over de VINT-activiteiten?

Wil je naar aanleiding van de onderwerpen verder sparren of wil je op de hoogte gehouden worden over VINT-rapporten en -events? Laat dat dan weten via onderstaand contactformulier. Download ook vrijblijvend het rapport 'De synthetische generatie'.

Kan ik je verder helpen?

Profielfoto Menno van Doorn Principal VINT
Phone number: +31651270985